ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ ЗА ВЛАД ДРАКУЛА – ЛЮБОВНИКЪТ НА СМЪРТТА

0
210

Огнян Стамболиев е критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал е поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)
Принцът на Валахия Влад Цепеш-Дракула е бил “разследван” като вампир на няколко пъти след драматичната си смърт през 1476-а. Последното голямо проучване искаше да предизвика най-пряката потомка на принца, която заплаши режисьора Френсис Форд Копола със съд, задето опетнил името на рода със страховития си филм “Дракула”. Исковата молба на госпожата обаче не беше намерена за достатъчно основателна и съдебно разследване така и не започна. Следователно най-сериозното в научно отношение проучване си остава това на кралския археолог проф. Дино Росети, започнало през 1935 г.

Не че е от съществено значение, но неяснотите около принца на Валахия се завихрят още със самото му раждане. Според някои изследователи събитието се случило през 1430-а, а според други – през 1431 г. За смъртта му версиите се обединяват около страшната дума “братоубийство”, но дори и това не е сигурно. Ето най-сетне нещо неоспоримо – бил е погребан в православния манастир в град Снагов, недалеч от Букурещ, а откриването на костите му дължим на кралския археолог Дино Росети, който не се съмнявал, че принцът е погребан в това манастирско гробище. Румънският кралски двор му дал възможност да прояви целия си талант и професионализъм на археолог. Така Росети успял да открие скелета на един от най-интересните и прочути европейски владетели от епохата на късното средновековие, наречен още Любовник на смъртта – оригинална метафора от богатия румънски фолклор. Дино Росети започва разкопките в началото на 1935 г. Само след седмица намира един скелет и веднага съобщава в двореца. Това е истинска сензация.

Целият двор бил силно развълнуван – това било едно от големите археологически открития на века. Кралят пристигнал в Снагов, за да присъства лично на разкопките. Но никой не се осмелил да докосне костите. Скелетът бил доста добре запазен, но липсвал черепът! Изглежда, някой го бил откраднал. Намерили останки от скъпа княжеска дреха от тежка червена коприна със златни нишки. После парчета от фино тъмнокафяво кадифе – материите и цветовете били точно по модата от онази епоха. На мястото на черепа лежал сребърно-златен венец, по чиито листенца били инкрустирани скъпоценни камъни – ахати и тюркоази.

На дневна светлина кралят гледал как археолозите почистват всяка кост, как постепенно заблестяват камъните от княжеския венец. И се уплашил да не би Дракула да възкръсне! Паднал на земята по очи върху пръстта, покривала цели шест столетия тази огнена тайна. Припаднал! Лежал така до изгрев слънце. А археологът с голи ръце заровил обратно костите в земята.

Със смъртта на крал Карол II изчезнал и страхът от Дракула. И въпреки това неговата легенда не престава да ни вълнува. Герой от фолклора на Румъния и Унгария, на Полша и Украйна, Словакия и Германия, той е обезсмъртен от редица писатели (сред тях най-прочут е Брем Стоукър с романа си “Дракула”), кинорежисьори, историци. За него съществува цяла библиотека от книги, както и десетки филми. Но истината е друга – Влад Цепеш съвсем не е бил вампир. Напротив, бил е сред най-образованите, умни и смели владетели за епохата си в Европа. Историците отдавна са доказали, че принцът на Валахия просто е бил с честен и твърд характер, чужд на коварството и компромиса за разлика от своя унгарски съсед Матей Корвина. Според последни данни се е родил в трансилванския град Сигишоара през 1430-а (това е точната година) в стар княжески род.

Дракула преместил столицата в Букурещ. Дотогава тя била във влашкия град-крепост Търговище. Букурещ, който бил на важен кръстопът, се оказал по-подходящо място. Принц Влад воювал с турците. Към тях бил наистина непримирим, но станал жертва на интригите на своите недостойни боляри. Умрял едва 36-годишен. Според някои непотвърдени сведения убивал политическите си противници (съвсем не и невинни хора, както твърди легендата) чрез побиване на кол. На румънски “цяпа” означава кол, оттам идва и прозвището Цепеш (Побиващ на кол). Може би това е ключът към легендата за кръвожадния вампир Дракула.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук