КНИГА ЗА ЕВРОТО – УТРЕШНИТЕ НИ ПАРИ

0
164


Книгата “Еврото – утрешните ни пари” от Йосиф Аврамов е първото издание у нас, изцяло посветено на предстоящото въвеждане на еврото като официална валута в България. То е богато илюстрирано с цветни и черно-бели илюстрации на монети и банкноти. Консултанти на автора са изтъкнати експерти по парично обращение от БНБ и търговските банки.

В книгата се проследява историята на въвеждането на еврото – първоначално като безналична, а след 1. 01. 2002 г. и като налична единна валута на 12 страни от Еврозоната, както и конвергентните (Маастрихтските) критерии за присъединяването към нея на новите страни в ЕС. Направена е прогноза кога ще стане това. В нея е акцентирано на способите за разпознаване на истинските от фалшивите евробанкноти, като подробно са посочени основните характеристики на седемте купюри от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. На осемте купюри евромонети, които имат и своя национална страна, също е отделено подобаващо внимание.

Направена с ретроспекция и анализ на отражението на въвеждането на еврото през 2002 г. в страните от Еврозоната върху българските потребители и производители, като се прави съпоставка и за отражението му върху стопанските субекти и обикновените граждани на 12-те страни-членки в нея. Авторът прави анализ за реалистичността на Стратегията на БНБ за въвеждане на еврото през 2009 г. у нас, както и прогноза, че то ще се въведе от 2010 г.

За първи път у нас официално са направени конкретни предложения за сюжет и графичен дизайн на изображенията на националната страна на осемте купюри евромонети (от 1, 2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро), които Република България ще емитира след присъединяването ни към Еврозоната. Авторът се е позовал на историята на монетосеченето по българските земи, което е на около 2500 години и започва, когато те са населявани от траките. Книгата е предназначена освен за банкери, брокери и оператори от валутно-обменни бюра, касиери в хотели, ресторанти и търговски обекти (хипермаркети, МОЛ-центрове и др.), за студенти и докторанти в областта на финансите и търговията и преди всичко за широк кръг читатели от всички професионални, възрастови и обществени групи, за които еврото ще стане ежедневие и те ще извършват с него всяка своя покупка след по-малко от 5 години.

Всеки от нас трябва да е готов за предизвикателствата, които ще възникнат преди, по време и след въвеждане на еврото за официална валута на Република България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук