НЕКА ООН СТАНЕ ПОСРЕДНИК

0
174


Всеки “практичен” подход спрямо ситуацията в Ирак, всяко предписание за това какво следва да се прави сега, трябва да започне с разбирането, че настоящата окупация на САЩ е морално неприемлива.

Година след инвазията Амнести Интернешънъл докладва: „Мнозина невъоръжени хора са убити вследствие на прекалена или излишна употреба на смъртоносна сила от коалиционните сили по време на публични демонстрации, на граничен контрол или при обиск на къщи.“ „Хиляди хора (между 8500 и 15000) са задържани, често с употреба на сила, и подложени на продължително и без правно основание задържане. Много са измъчвани и зле третирани, а някои са починали докато са били задържани.“

Ако продължи окупацията, дали от САЩ или от международни сили (както изглежда предлага Джон Кери), перспективите са за продължаващо страдание и смърт за иракчани и американци.

Историята на военните окупации на страни от Третия свят показва, че те не носят нито демокрация, нито сигурност. Оплакванията, че “ние не трябва да хвърляме и бягаме“, „че трябва да продължим курса“, че “репутацията” ни ще бъде застрашена и т.н. са точно тези, които чухме в началото на ескалацията във Виетнам. Тогава някои от нас призоваха за незабавно изтегляне. Резултатът от продължаването на курса беше смъртта на 58 000 американци и няколко милиона виетнамци.

Единственият рационален аргумент за продължаването на досегашния курс е, че нещата ще се влошат, ако напуснем. Във Виетнам обещаваха баня от кръв, ако напуснем. Това не се случи.

Бе казано, че ако не хвърлим бомбата над Хирошима, трябва да нападнем Япония и ще последват множество жертви. Сега знаем, а и тогава знаехме, че това не е вярно.

Истината е, че никой не знае какво ще се случи, ако САЩ се оттеглят. Изправени сме пред сигурността да останем там завинаги и несигурността за това какво ще стане, ако напуснем.

Какъв ще бъде разумният добър сценарий за нашето отпътуване? Ако САЩ напуснат, ООН следва да създаде международна мироопазваща и преговорна група от арабските страни, която да обедини шиити, сунити и кюрди и да изработи решение за самоуправление на трите групи и участие във властта.

В същото време ООН следва да уреди доставянето на храна и лекарства от САЩ и други страни, както и присъствието на инженери, които да започнат възстановяването на страната. Това, което не трябва да се допусне, е САЩ, които унищожиха Ирак и причиниха смъртта на 1 милион души чрез две инвазии и 10 години на санкции, да играят водеща роля в бъдещето на тази страна. В този случай тероризмът ще процъфти.

САЩ трябва да се оттеглят от Ирак. Задача на международната общност, и особено на арабските нации, е да се опитат да възстановят нацията във време на мир. Това дава шанс на иракчаните. Продължаващата американска окупация не им дава шанс.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук