ПРЕХВЪРЛЕТЕ СЪЩИНСКИ СУВЕРЕНИТЕТ

0
168


Окупиращите армии имат задължения, а не права. Тяхна основна отговорност е да се оттеглят колкото е възможно по-бързо, по начин, определен от окупираното население.

Следователно заповедите, издадени от Бремър, са нелегитимни и следва да бъдат отклонени. Включително и тези, предназначени да поставят икономиката ефективно в ръцете на западни (предимно американски) банки и мултинационални компании. Без икономически суверенитет перспективите за развитие са слаби, а политическата независимост -формална.

Вашингтон следва да прекрати машинациите за осигуряване на дългосрочно военно присъствие и контрол над иракските сили за сигурност противно на волята на иракчаните, които желаят сами да контролират сигурността си, според западни проучвания на общественото мнение.

Според същите тези проучвания подкрепата за окупационните военни сили и граждански структури като назначения от САЩ управляващ съвет, е минимална.

Някои от тези изследвания на обществено мнение съвпадат със западното възприятие, че целта е била да се установи демокрация (1%) или да се помогне на иракчаните (5%).

Голяма част от американците вярват, че ООН, а не САЩ трябва да поеме ръководната роля в работата с иракчаните за трансфера на автентичен суверенитет, както и в икономическото възстановяване и опазването на гражданския ред.

Това е разбираема позиция, ако са съгласни иракчаните, както изглежда вероятно, въпреки че Общото събраниe, по-малко контролирано от нападателите, е институция, която се предпочита пред Съвета за сигурност като междинна власт.

Възстановяването следва да бъде в ръцете на иракчаните, а не средство за отлагане и контрол върху тях, както сочи Вашингтон.

Репарациите (не само помощ) следва да бъдат изплатени от тези, които с жестоки санкции и военни действия са отговорни за разрушаването на иракското гражданско общество.

Това е минималното, което изисква честността.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук