ЕДНО НЕПУБЛИКУВАНО ИНТЕРВЮ НА КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

0
193

 

ПАМЕТ

80 години без големия композитор и диригент

На 16 ноември 1976 г. Русенската опера (тогава във възход) представи за първи път „Еленово царство” на Константин Илиев по едноименната пиеса- легенда на Георги Райчев. По това време бях драматург на операта и имах щастието да общувам с големия наш композитор. Имахме дори проект с него – да напиша либрето за опера по романа на Карел Чапек „Майка”, но безвременната му смърт осуети осъществяването му. За програмата към постановката взех това интервю, което трябваше да излезе в печата, но остана непубликувано. В него авторът изрази надеждата си, че „Еленово царство” ще бъде още едно стъпало в развитието на българското музикално- сценично изкуство. И това наистина се случи. Тази прекрасна опера, реализирана музикално и сценично на едно изключително високо ниво (с режисьор – авторът, диригент В. Байчев) се посрещна като истинско събитие и може определено да се каже, че достигна европейските стандарти в жанра – музикална драма. (По същия сюжет направи опит да напише голяма опера – „Алгара”, и театралният режисьор Бойко Богданов, но за съжаление, въпреки многото вложени средства и рекламен шум, се роди едно недоносче, което след концертното изпълнение не достигна до сцената!).
Спомням си, че целият, първокласен тогава, състав на Русенската опера – солисти, хор и оркестър, даде максимума на възможностите си, за да защити тази твърде трудна и сложна в интерпретационно отношение музикално-сценична творба на Константин Илиев. Тук е мястото да припомня, че през 1949 г. 25-годишният Константин Илиев е сред основателите на Русенската опера и неин първи главен диригент.

– Уважаеми професор Илиев, какво мислите за бъдещето на оперния театър? Не е ли вече остарял, както твърдят мнозина днес?

– Изтъкнатият френски музикант Пиер Булез в една своя статия, публикувана преди няколко години във френския печат, постави твърде остро въпроса за бъдещето на жанра. Така той предизвика към една твърде интересна и важна дискусия всички големи музиканти на нашето време. Може би Пиер Булез беше твърде категоричен и краен, но все пак той безспорно имаше право в едно: операта днес след такива могъщи автори като Верди и Вагнер, Мусоргски, Пучини, Албан Берг, изживява сериозна криза. Без да вземам страна в този доста горещо разразил се спор, мисля, че българските композитори са все още в дълг към своята национална оперна култура. Ако те решат собствените си проблеми, биха влезли и в международната дискусия.

– Как се насочихте към пиесата на Георги Райчев?

– Преди няколко години ръководството на Старозагорския оперен театър ми предложи да напиша опера по тази пиеса-легенда на много интересния и малко противоречив писател и драматург Георги Райчев. Либретото, работа на сина на писателя, литератора Михаил Райчев, и режисьора Николай Ружин, в основни линии е запазило духа на литературния първоизточник. Най-хубавото тук е, че е напълно съхранен прекрасният образен и поетичен език на оригинала.

– Какви основни проблеми поставя тази втора поред ваша опера след „Боянският майстор”?

– Както знаете, действието в „Еленово царство” не е исторически точно определено. То се развива „някога” и „някъде”, за да остане на преден план бащинската и държавническата жертва, която цар Гедон принася, за да спаси своя прокълнат народ, както и личната саможертва на поетичната Алгара, която, спасявайки брат си, Алкмен, изкупува трагичната вина на своя род.
Всички главни действащи лица в „Еленово царство” живеят и действат под знака на една съдбовна обреченост. Оттук преминава и основната водеща линия в музикалната драматургия на творбата, която поставя главните герои в една звукова атмосфера, характеризираща се от лайт темата на Старата жена (Съдбата), докато всички останали персонажи имат своя собствена музикална характеристика.

– Какъв, според вас, е характерът на музиката, на певческите партии и ролята на оркестъра тук?

– Използвал съм всички познати до днес оперни форми: речитатив, ария, дует, ансамбъл, масова хорова сцена. Моята амбиция бе да ги подчиня изцяло на вярното сценично действие, на общия поток на драматургията.

– А солистичните партии”?

– Солистичните партии реших в един обширен диапазон от шепота и говора до белкантото и човешкия вик. По този начин съм се стремил да изразя най-точно психическото състояние на всеки отделен герой във всеки момент. Стремих се към една по-богата и гъвкава музикална изразност. И дано да съм успял!

– Оркестърът акомпанира или участва в действието?

– Определено не акомпанира. Той по-скоро коментира сценичното действие тук и на моменти сам е действащо лице. Това бяха намеренията ми, а доколко те са постигнати, ще реши преди всичко публиката, която е най-важният съдник. Иска ми се да вярвам, че след забележителните опери на Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Любомир Пипков и Парашкев Хаджиев, моята опера „Еленово царство” ще бъде още едно стъпало в развитието на българското музикално-сценично изкуство.

– Намирате ли връзка между „Еленово царство” и други ваши произведения?

– Работата ми върху тази опера беше прекъсвана на два пъти, за да напиша други две големи произведения – ораторията „ Поема за живите, посветена на мъртвите” и Концерта за цигулка и оркестър. Несъмнено, между тези две композиции и операта „Еленово царство” има органична връзка. Това ще откриете както в решението на оркестровите партии, така и в интонационната сфера. Особено близки са във формалната си организираност, т.е. използването на т.нар. отворена форма , която би могла да се сравни с модерната днес форма в световната литература – „поток на съзнанието”. Струва ми се, че този музикален език съответства най-много на художествената и жизнената правда, към които се стремим днес.

– И накрая, вашите впечатления от работата на състава над „Еленово царство”.

– Чувствам се особено щастлив, че поради стеклите се обстоятелства, вместо в Стара Загора моята опера ще бъде представена в Русе. С този първокласен български музикален театър съм свързан още от момента на създаването му – 1949 г., когато поставих музикално Вердиевата Травиата”.
Голяма част от солистите, хористите и оркестрантите в Русе са не само мои уважавани колеги, но и близки, сърдечни приятели, с които делихме трудните и радостните дни на началото. Много съм доволен от всички изпълнители и особено от сопраното Кунка Кузманова, която подготви с много амбиция и любов трудната роля на Алгара. Благодаря й!
XI. 1976, Русе

Встъпителни думи и разговор на Огнян Стамболиев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук