ДРАМАТА НА „ПЕТИМАТА“

0
168

„САЩ уж се борят с тероризма, а държат зад решетките тъкмо борци с тероризма! Нали Обама взе Нобелова награда за мир? Ами хайде да я заслужи! Да освободи Петимата! Има такива правомощия!“
Това каза пред ХV европейска среща за солидарност с Куба, състояла се в София, Елизабет Палмейро, съпруга на един от петимата осъдени в САЩ кубински антитерористи – Рамон Лабаниньо.

Ето и фактологията около тази драма. Имената на Петимата са: Херардо Ернандес, Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес и Рене Гонсалес. Двама от тях са родени в САЩ и са американски граждани. Всичките са минали през кубинския комсомол – Съюза на младите комунисти, и са членове на ККП. Внедрени са в анти­кастристки емигрантски организации в Маями с цел да информират за техни терористични планове и намерения за накърняване на кубинската държавност. След като благодарение на информациите им се натрупват достатъчно данни, които доказват престъпните кроежи на най-радикалните емигрантски групировки, Куба алармира представители на американското ФБР за агресивната подготовка, насочена срещу нея и извършвана на американска територия. Вместо да вземат мерки срещу терористите обаче, във ФБР засичат кои може да са информаторите и през септември 1998 г. арестуват петимата агенти. Държат ги 17 месеца в карцер (което е в разрез и с американския закон), а съд в Маями им издава през 2001 г. крайно тежки присъди за “шпионаж и застрашаване на националната сигурност на САЩ“. Херардо Ернандес получава две доживотни присъди и още 15 г. затвор, Рамон Лабаниньо – една доживотна присъда и 18 г. затвор, Антонио Гереро – една доживотна присъда и 10 г. затвор, Фернандо Гонсалес – 19 г. затвор, и Рене Гонсалес – 15 г. затвор.

От произнасянето на присъдите насам Куба води широка международна кампания за освобождаването на Петимата. В нея се разяснява, че мисията им не е била да подкопават сигурността на САЩ, а тъкмо обратното – да я укрепват, ако се приеме, че най-важното за нея е да бъде преборен тероризмът и ако се следва логиката, че това би трябвало да включва и неутрализиране на терористичните попълзновения на най-радикалните кръгове от кубинската емиграция в САЩ. Целта, разбира се, е била да се предотвратяват преди всичко диверсионни действия и заговори срещу самата Куба. Петимата са действали само в средите на кубинската емиграция в Маями и не са имали нито достъп до застрашаващи американската сигурност данни, нито намерение да търсят такъв достъп.

След дълги процедури по обжалване Апелативният съд на Атланта потвърждава присъдите на Херардо Ернандес и Рене Гонсалес и постановява преразглеждане на присъдите на Антонио Герреро, Фернандо Гонсалес и Рамон Лабаниньо. Такова преразглеждане е направено на два процеса в Маями през октомври и през декември 2009 г. На тях най-после е признато, че осъдените не са заговорничили срещу националната сигурност на САЩ. Първоначалните присъди са променени така: Антонио Гереро – вместо една доживотна присъда и 10 години затвор получава 21 години и 10 месеца затвор плюс 5 години условно; Фернандо Гонсалес – вместо 19 години зад решетките получава 17 години и 9 месеца; Рамон Лабаниньо – вместо една доживотна присъда и 18 години затвор получава 30 години.

Веднага след процеса тримата с преразгледани присъди изпратиха следното послание:

“Скъпи братя и сестри от Куба и по света,
Вече излежахме повече от 11 години в затвора, без да има справедливост в нито една инстанция от правната система на САЩ.
Трима от нас бяха преместени в Маями, за да бъдат съдени повторно по разпореждане на Единадесетото заседание на Апелативния съд в Атланта, който реши, че присъдите ни са несправедливо наложени.
Нашият брат Херардо Ернандес, който излежава две доживотни присъди плюс 15 години, беше изключен съвсем произволно от този процес за повторно произнасяне на присъди. Неговият случай продължава да е най-несправедливият в нашия процес. Правителството на САЩ познава лъжливите обвинения срещу него, както и несправедливостта на присъдата му.
Процесът беше труден, всеки детайл, в който участвахме заедно с нашите адвокати, беше оспорван. Но ние не отстъпихме от нашите принципи, достойнство и чест и през цялото време защитавахме нашата невинност и достойнството на родината си.

Както по време на ареста, така и в други моменти през всичките тези години получихме предложение за съдействие от правителството на Съединените щати с цел да бъдем съдени по-благосклонно. Ние още веднъж отхвърляме такива предложения и никога няма да ги приемем при каквито и да било обстоятелства.

В резултата от заседанията за преразглеждане на присъдите личи усърдната работа на юридическия екип и неразрушимата солидарност на всички вас.
Много е важно, че правителството на Съединените щати за първи път след 11 години се видя принудено да признае, че не сме навредили на националната сигурност.

Също за първи път Прокуратурата призна публично съществуването на силно международно движение за нашето незабавно освобождаване, което накърнява имиджа на правната система на САЩ пред международната общност.
Още веднъж се потвърждава абсолютно политическия характер на този процес. Нас петимата ни обвиняват в престъпления, които изобщо не са доказани. Въпреки че три от присъдите бяха частично намалени,
несправедливостта спрямо всички нас продължава.
Кубинско-американските терористи продължават да живеят абсолютно безнаказано. Повтаряме: Ние петимата сме невинни!
Чувстваме се дълбоко развълнувани и благодарни от постоянния израз на солидарност, която е толкова решителна в продължителната битка за справедливост.
Заедно с вас ще продължим до крайната победа, която може да бъде извоювана единствено със завръщането на петимата в родината.
Антонио Гереро Родригес
Фернандо Гонсалес Льорт
Рамон Лабаниньо Саласар”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук