С КАКВИ “ОРЪЖИЯ” ПАРТИИТЕ АТАКУВАТ ПАРЛАМЕНТА?

0
177

Избори 2005 – четири мнения на студенти по политология

В разгара на предизборната кампания за 40 Народно събрание изявени журналисти, социолози и политолози по традиция коментират програмите, поведението и пропагандните оръжия на участващите партии и коалиции. Сп. “Ново време” реши да предостави възможност на четирима бъдещи политолози да се пробват на този терен. Младите хора извлякоха също така ключови послания от платформите на някои от основните играчи в изборите на 25 юни 2005 г. и се опитаха да съпоставят техните най-важни обещания в икономическата и социалната сфера.
Александър Владимиров
КАТО ТИПИЧНА ЛИДЕРСКА ПАРТИЯ БЕЗ ШИРОКА СОЦИАЛНА БАЗА НДСВ РАЗЧИТА ГЛАВНО НА ХАРИЗМАТА НА СВОЯ ВОДАЧ

Александър Владимиров е роден в София през 1984 г., завършил е спортно училище «Васил Левски» – София, в момента е студент II курс в УНСС, специалност “Политология”.

НДСВ навлезе в кампанията за нов парламент със своите плюсове и минуси, произтичащи от управлението й. Преди четири години тази партия възникна спонтанно, «стихийно» и спечели протестния вот на българския избирател, опирайки се на харизмата на своя лидер.

Какви оръжия ще използва НДСВ в предизборната борба сега?

Съпоставимо с останалите политически сили, НДСВ ще вложи най-голям паричен ресурс в кампанията си. Скъпата кампания ще се отрази най-ярко в медийното присъствие.

Ако се вгледаме внимателно в участието на НДСВ в предизборните надпревари през 2001 и 2003 г., ще забележим, че тя води толерантна кампания, без да използва компроматни афери. В тази кампания НДСВ ще изтъква основно успехите на правителството и ще премълчава неуспехите. Поради слабата си идеологизация и силния акцент върху личностите, НДСВ ще разчита на известни и популярни лица в своите листи, независимо от тяхмата професионална ангажираност.

Обещанията по време на кампанията като цяло ще бъдат общи и насочени към всички социални слоеве, целта е да получат максимален брой гласове от всички социални групи. Основно гласовете за НДСВ ще дойдат от дясната част на политическия спектър.

Важен елемент от кампанията ще бъде насърчаването на избирателната активност, защото при висока активност НДСВ ще бъде с по-добри позиции след изборите.

Като типична лидерска партия без широка социална база, НДСВ ще разчита особено на харизмата на своя лидер Симеон Сакскобургготски, който ще предприема множество демонстративни срещи (рязане на ленти, откриване на различни обекти и т.н.), разчупвайки желязното мълчание по време на целия си мандат.

Като цяло в предизборната кампания НДСВ ще се грижи повече за това как изглежда пред избирателя, отколкото какво обещава на обществото. Всичко това е подкрепено от принципа, че винаги този, който е на власт, има преимущество по време на предизборната кампания.

Мартин Митков
БСП ДЕМОНСТРИРА УВЕРЕНОСТ В УСПЕХА И ГОТОВНОСТ ЗА ВЛАСТТА

Роден през 1984 г. във Видин, завършил ПМГ «Екзарх Антим I» – Видин, паралелка с биология и химия, със засилено изучаване на английски език, в момента е студент II курс в УНСС, специалност “Политология”.

На предстоящите парламентарни избори БСП като основен представител на лявото пространство излиза с нови идеи, приоритети, лица и дейности, които да покажат пред обществото трансформацията й в модерна партия, ангажирана най-вече с проблемите на масовия българин. Тя показа, че не може и не иска да разчита само на електората в трета възраст, а проведе активна политика, насочена както към младите, така и към всички социални групи, които разпознават в нея защитник на интересите си.

БСП нарече платформата си “Управление на социалната отговорност”. Това всъщност е предизборен договор с избирателите, подобен на този, който Коалиция за България сключи и преди изборите през 2001 година. След това изготвянето на подобни документи се превърна в практика и за други политически сили.

Платформата съдържа конкретни ангажименти към наемните работници, безработните, родителите и учениците, учителите, студентите и преподавателите, предприемачите, “към тези, които искат да са здрави”, и към “тези, които имат деца и които искат да имат”. Предложени са различни релевантни решения и отговори на актуални въпроси, без намерения за радикално преустройство на една или друга сфера. БСП набляга на обществени и икономически проблеми, чието решаване е особено належащо – подобряване положението на социално слабите, реформа в здравеопазването, стимулиране на раждаемостта, намаляване броя на младите хора, които напускат страната, и по-малка социална поляризация в обществото.

БСП обещава нарастване на минималната и средната работна заплата, както и на пенсиите с процент, равен на инфлационния; безплатни учебници и закуски за учениците, преференциално кредитиране на студентите от специализирани фондове в държавния бюджет и разкриване на поне 240 хиляди работни места до 2008 година.

Поставя се акцент и върху запазване на валутния борд, широко балансиран бюджет, нулев данък при реинвестиции, прехвърляне на лицензионните и разрешителните режими към браншовите организации и електронизация на публичните услуги. Категорично се подкрепя развитието на капиталовия пазар и се обявява за приоритет приватизацията на държавни предприятия през фондовата борса.

БСП се обявява и за допълнително разглеждане на някои въпроси, свързани с членството на България в Европейския съюз, което не може да бъде “на всяка цена”. Правят впечатление и други далновидни идеи за разрешаване на проблеми в сферата на туризма, културата, науката, евроинтеграцията и т.н.

От особено значение е повторното участие на БСП в Коалиция за България. За осемте години в опозиция Българската социалистическа партия засили обществените си позиции и в по-голяма или по-малка степен социализира нов, допълнителен електорат. В коалицията участват както познати и утвърдени партии, така и нови формации. Така избирателите, които се асоциират не с дадена партия, а с определена идеология, получават своята алтернатива. Участието в коалицията на партия “Рома” пък дава възможност за акумулиране и на така желаните от всички агитатори гласове от ромския електорат. Всъщност БСП показва активност към малцинствата, независимо от определящия ги признак.

Разцеплението в дясното пространство е фактор, благоприятстващ амбициите на БСП да постигне абсолютно парламентарно мнозинство. ДСБ, ОДС и другите по-малки десни формирования атакуват БСП с безпочвени аргументи като например възкресението на комунизма или управлението на Виденов. Тези нападки са напълно в стила на българската предизборна агитация, но нямат нужната сила да нарушат целостта на твърдия червен електорат, както и да привлекат колебаещите се избиратели.

Основният противник на БСП на този етап е НДСВ. Именно този факт налага изграждането на червената защитата чрез рокадни механизми за спиране на царските пешки. В тази игра оцветените в различни нюанси на синьото просто нямат място. Това не означава, че БСП игнорира участието на десните в кампанията, а че се стреми приоритетно към матирането на НДСВ.

Друго силно предизборно “оръжие” на БСП е привличането на известни личности в кампанията и в листите. Дори единствено визията на актьора-депутат Стефан Данаилов се асоциира със силни амбиции, стабилен характер и модел на поведение, въздейства носталгично за по-възрастните, но и респектиращо за привличане на младия електорат. Не без значение остава и ангажирането на небезизвестния Нидал Алгафари като имиджмейкър на Коалиция за България, защото изграждането на активна, всеобхватна и модерна предизборна кампания е важно за всяка политическа сила, независимо колко е голяма и колко са силни позициите й.

Амбициозният лидер Сергей Станишев и модернизирането на партията са фактори, които имат както харизматично въздействие върху обществото, така и нужната идентичност, за да се направи необходимото разграничение на днешната БСП от бившата БКП и дори от БСП до 1997 година. Предвид миналите изборни и управленски неуспехи на БСП, тя отдава голямо значение на вътрешната си реформация. Изтеглянето на партийната идеология по линията на социалдемокрацията не беше толкова силно акцентирано до този момент. Сега чрез предложения за провеждане на политика в някои сфери-бастиони на центъра и дясното, БСП успешно отстоява позициите си като тяхна алтернатива. Същевременно социалната ангажираност не дава основание да се говори, че партията се е отказала от основните си приоритети и ценности, отстоявани през дългогодишния период на съществуването й.

Един месец преди 25 юни 2005 г. БСП е напълно наясно къде се намира и с какви позиции разполага. Фактът, че се държи като победител, изразява не безкритична самоувереност или политическа неориентираност, а пълната й готовност да поеме властта.

Богдан Каменов
ОДС ЕДИНСТВЕНИ ИЗБРАХА СИЛНО НЕГАТИВНАТА КАМПАНИЯ

Роден в София през 1984 г., завършил 121 СОУ “Георги Измирлиев”, в момента студент II курс в УНСС, специалност “Политология”.

Като приоритетни направления в политиката на ОДС могат да се отбележат здравеопазването, намаляването на бюрокрацията и данъчното бреме. ОДС обаче стартира своята предизборна пропаганда по-начин, който е в разрез с амбициите, които предявява. Какви са основните предизборни “оръжия”, на които залага?

ОДС продължава безсмислено да изтъква стореното от СДС преди повече от 10 години, забравяйки, че много от тогавашните съюзници вече са сериозни опоненти в предизборната битка. Същевременно заявлението ”Нашата ръка винаги е оставала протегната за съвместни действия и сътрудничество”, както и готовността за коалиране, заявена от самото начало, оставят в гласоподавателите чувство на неубеденост и нестабилност. А това може да изиграе лоша шега в изборите.

ОДС разчита на харизматичното излъчване на лидера си Надежда Михайлова, която показа, че въпреки сериозните вътрешнопартийни катаклизми, има необходимите качества да бъде лидер.

ОДС издигна популисткия лозунг “България – това си ти!”, без да отчита, че в обикновения човек отдавна се е формирало мнение, че “Той”-гражданинът, не може да промени нищо със своя вот. Многобройните плакати и билбордове не изглеждат достатъчно различни от тези на останалите десни формирования, поради което е трудно да се открои ясно и достъпно послание.

ОДС единствени провеждат силно негативна кампания спрямо политическите си опоненти. Тя върви под мотото “800 дни – лесно е да обещаеш” и е насочена най-вече срещу НДСВ и БСП като основни претенденти за властта. ОДС продължава да нагнетява в общественото пространство заплахата от завръщането на комунизма. Дали обаче този толкова остарял и банален способ за манипулиране на гласоподавателите може да донесе успех? Обикновеният човек се е наслушал на пренесени от миналото и отживели времето си агитации, заплахи и обещания, които с нищо не подобряват днешното му съществуване.

ОДС залага на привличането на познати и ползващи се с уважение обществени личности, които чрез своя авторитет трябва да възкресят и този на ОДС.

В заключение – липсват ясна посока и цел в предизборната кампания на ОДС. Харизмата на Надежда Михайлова не може да компенсира сериозните пропуски в предизборната платформа и провежданата политика, особено тези в социалната сфера.

Стойка Темелкова
ДСБ ЗАЛАГА НА ТВЪРДИ ПРИНЦИПИ,НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ВОЖДИЗМА И КЛИЕНТЕЛИЗМА

Стойка Темелкова е родена през 1984 г. в Сандански, завършила е 29-о СОУ „Кузман Шапкарев” – София, с английски език, в момента е студентка II курс в УНСС, специалност “Политология”.

В свят на еклектични и объркани предизборни послания, българският избирател е поставен пред сложната задача да определи бъдещите си управници за идните 4 години. За да спечелят политическата му пристрастност, партиите използват различни методи. Имайки предвид тенденциите на аполитичност или политическа апатия, те залагат на стари, утвърдени методи, но и на съвършено нови – като предизборни лотарии например. Повечето обаче стъпват на познати средства: популистка програма, засилено медийно присъствие, политически обвинения (компромати) или като цяло методите на (черния) PR.

За да имат ефект, тези действия трябва да бъдат съобразени с логиката и природата на избирателя. В последните години на прехода той се отчужди, умори и разочарова от политиката и всичко, свързано с нея, загуби вяра в легитимността на политическата класа. Всичко това намира отражение в ниската избирателна активност. Част от гласуващите са повлияни от “родовата” обремененост – семейни традиции във вота или пък обратното – протест и незачитане на тези традиции. С други думи, голяма част от българите гласуват политически неадекватно и ирационално, без оглед на платформите и обещанията на партиите.

За да преодолеят тези процеси, някои партии у нас положиха усилия за “отглеждане”, за социализация на електорат. В по-голяма или по-малка степен те завършиха неуспешно (многобройните опити на БСП за “отваряне” към младите, както и на ред други партии за приобщаване на малцинствените групи). Слабостта на това оръжие е най-вече в неговата насоченост към една- единствена социална група и последващата анемичност на социализацията като резултат от не съвсем адекватно провеждана политика.

Друго важно политическо оръжие, използвано и в тази предизборна кампания, са митологемите. Най-експлоатираната от тях е опасността от завръщането на комунизма, която цели негативно въздействие предимно върху БСП. Подобни изкуствено насаждани страхове обаче не влияят особено на политически културния избирател.

Накрая, но не по важност, бих отбелязала влиянието на компроматите и другите прийоми на черния PR, припомнянето на неуспеха на дадена партия в предишно управление или изтъкването на собствените преимущества по време на мандата на съответната политическа сила и нейните партньори.

На последното основно залагат и Демократи за силна България ( ДСБ). Главното политическо оръжие, на което разчита партията обаче, е харизмата на нейния лидер Иван Костов и приближените до него политици. На това се дължи и бързото натрупване на партиен електорат буквално няколко месеца след създаването на партията. Тя нямаше време да социализира такъв, но успешно приобщи предимно (макар и малко) млади хора, ангажирани с дясното пространство и изпаднали в политически вакуум след разпадането на СДС. Т. нар. костовисти следват Командира неотлъчно, подобно религиозна догма. Основен недостатък на този подход обаче е липсата на потенциал за привличане на нови последователи. ДСБ, подобно на БСП, се бои от по-високата избирателна активност, защото тя би намалила шанса им за по-голям изборен резултат. Това обяснява и острата реакция срещу предложената от правителството изборна лотария за стимулиране на участието във вота.

Основно оръжие за привличане на нови лица, предимно от средите на колебаещите се, е засилената употреба на митове и открояването на негативите на предишни управления. ДСБ обвиняват сега управляващите за неизпълнението на предизборните обещания, по отношение на БСП многократно повтарят заплахата за възкресение на комунизма, нереформираността на партията, неуспешното й управление и т.н. Този метод е изключително силно въздействащ за дясно определящите се избиратели. Сянката на комунизма и Виденовото управление имат задачата да засилват “вярата” и привързаността на вече определилите своето присъединяване към ДСБ избиратели. Активно употребяват това оръжие обаче и другите десни партии, поради което то в по-голяма степен бележи неуспех в привличането на нови поклонници на ДСБ. Въпреки това, ако има таргет група, сред която Костов би имал успех, това е именно групата на недоволните от предишните управления.

ДСБ обаче не спират дотук. Обвиненията им са насочени и срещу други десни партии – СДС и неговите коалиционни партньори, ССД, който “помиярства около царската трапеза”. Свързаният с ДСБ политолог Светослав Малинов казва, че “… не е изключена категорично и безусловно възможността ДСБ да сключи предизборна коалиция. Бъдещите коалиционни партньори обаче трябва да отговарят на три условия, всяко от които е задължително: а) еднакви ценности; б) еднакви принципи на взаимодействие; в) еднакви политически противници” (вестник «Седем»). Доколко е възможна такава коалиция, е вече известно. Създава се впечатление за ДСБ като противник на всички, като партия, неспособна за коалиционно поведение.

В предизборната програма на ДСБ се предлагат някои нови идеи ( за почасова работа, за здравното осигуряване и данъците), както и популистки обещания за регламентирано увеличаване на реалните доходи – пенсия и заплата. Безспорно обаче тя е разчетена на откровено десни мерки, адресирани и към масовия гласоподавател, и към експертно настроения.

От казаното дотук може да се заключи, че употребата на страха от комунизма все още не е приключила и служи за основен разграничителен елемент в българското политическо пространство. Костов залага още на демонстрацията на твърди принципи и на носталгичната за неговите привърженици алюзия за “единственото успешно управление” в демократична България и подновяването му при евентуалното управление на ДСБ.

Идейната криза в пълна степен засяга и ДСБ. Главен недостатък е невъзможността да се отърси от вождизма и послушната клиентела, които добре помним от управлението на Костов.

Липсата на голяма надежда за промяна води и до кризата на избираемостта, до невъзможността избирателят да разпознае своето ново политическо лице във формата, която предлага ДСБ. Новото-старо не е актуално за масовия избирател, поради което ДСБ не може да достигне до повече хора извън вече утвърдения си електорат.

***

КОЙ КАКВО ОБЕЩАВА ПРЕДИЗБОРНО?

Икономическа политика
Доходи и заетост

БСП
*еднократен скок на заплатите от 2006г.
*актуализиране на доходите от труд два пъти годишно спрямо БВП и инфлацията
*разкриване на най-малко 240 000 работни места в реалната икономика
*осигуряване на около 50 000 работни места за временна заетост

НДСВ:
*постепенен ръст на средната работна заплата с цел да стигне 500 лв. До 2009г.
*устойчив ръст на минималната работна заплата
*субсидирана заетост за безработни хора, които не могат да се реализират сами на пазара на труда

ОДС:
*реално покачване на доходите с 10% всяка година
*ще намали безработицата до 8 %
*пакет от мерки за удължаване на трудовия живот и по-голяма възможност за жените да работят

ДСБ:
*увеличаване на работните заплати със 7-8% годишно , средна годишна работна заплата – 600 лв. и средна пенсия 300 лв.
*регламентиране на възможностите за почасова работа
*подпомагане на включването на групи в неравностойно положение в пазара на труда

Данъчна политика:

БСП:
*по-стръмни скали за облагане на особено големи доходи и имоти
*въвеждане в пълен обем на семейното подоходно облагане
*диференцирани данъчни ставки за лекарства, хляб и мляко
*данъчни облекчения за меценатство, спонсорство и дарителство в сферата на културата

НДСВ:
*постепенно въвеждане принципите на плоския данък за доходите на физическите лица, намаляване етажите до 3 ставки съответно до 0%, 9% и 19%

ОДС:
*данъчни облекчения на бизнеса при наемане на млади работници
*сваляне на корпоративния данък до 10%
*премахване на 7%-я данък върху дивидентите

ДСБ:
*намаляване на общото осигурително данъчно бреме с 15 на сто
*определяне на местните данъци и такси от местното самоуправление

Социална политика
Здравеопазване и осигурителни вноски:

БСП:
*запазване размера на здравната вноска
*осигуряването на децата, учащите се и пенсионерите от общинските бюджети
*безплатна медицинска помощ до изграждането на всички осигурителни фондове
*заплащане с лична дебитна карта, като ресурсът се предоставя от осигурителната система
*таван на осигурителния доход, не по-нисък от 12 минимални работни заплати
*постепенен преход към въвеждане на лични осигурителни вноски за всички, заети по трудови правоотношения

НДСВ:
*за платена от държавата профилактика за деца до 18г. възраст
*покупка на изцяло нови линейки и 8 санитарни хеликоптера за спешна помощ
*постепенно увеличаване на дела от БВП за здраве до 6% през 2009г.
*създаване на специализиран държавен фонд за гаранция правата на социално слабите групи
*обществено-частна собственост върху болниците
*намаляване на осигурителните вноски за пенсионно осигуряване от 3 до 5 процентни пункта
*насочване на допълнителни средства към частната пенсионна система

ОДС:
*от 6 до 8% от БВП ще бъдат отделени за здравеопазване след пресичането на корупцията в сектора и осигуряване на конкурентна среда
*ваучерна система за транспортиране на пациентите до болничните заведения
*предаване на собствеността на бившите поликлиники на лекарите
*държавата ще поддържа минимален пакет за онези, които не могат да си доплатят за здравен фонд
*въвеждане на втори стълб допълнително здравно осигуряване с избор между конкуриращи се фондове
*намаляване на осигурителните вноски чрез оттегляне на държавата от неприсъщи дейности
*държавата ще поеме половината от работодателските осигуровки за срок от 10 години
*либерализация на инвестиционния режим за пенсионните фондове

ДСБ:
*болният сам контролира как се харчат парите за неговото лечение чрез електронни карти
*болниците получават пари в зависимост от това дали пациентите са ги избрали
*увеличаване квалификацията на медицинските лица, което ще доведе до увеличаване на конкурентноспособността
*финансира не болниците само от НЗОК
*употреба на цигари и алкохол да бъде обвързано с увеличаване на средствата от акцизи за профилактични програми
*премахване на пречките пред донорството и лечението на наркомани
*диференциране на вноските за трудова злополука и професионална болест
*стимулиране предсрочното пенсиониране и осигуряване на пенсия за безработни лица
*увеличаване на дела на частната пенсионна система до 50% от задължителната вноска за пенсия

Социално подпомагане:

БСП:
*пълна издръжка в детски ясли и градини за всяко дете от 8 месеца до 6 годишна възраст в чието семейство доходите са под минималната заплата
*дял за пенсиите в БВП не по-малко от 10%
*обвързване на пенсията за стаж и възраст с минималната заплата
*коригиране на точковата система за пенсиониране с възможност за по-ранно пенсиониране с редуцирана пенсия, като до достигане на изискуемите критерии се правят минимални вноски в системата
*стимулирането на раждаемостта и помощите за отглеждане на деца трябва да се осигуряват от държавния бюджет

НДСВ:
*навяване на осигурителните вноски за пенсионно осигуряване от 3 до 5%
*насочване на допълнителни средства към частната пенсионна система
*създаване на самостоятелен фонд ‘Майчинство и детски добавки” и повишаване на обезщетението за отглеждане на дете чрез обвързване на размера на обезщетението с размера и времето на внасяне на вноски
*допълнителен паричен стимул за майките редовни студентки
*актуализиране на социалната помощ за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, а за всички останали майки, които нямат доходи или не са на мимнимален осигурителен доход или не се осигуряват

ОДС:
*повишаване на размера на пенсията на база принос на всяка година осигурителен стаж
*помагане на младите семейства в желанието им да съчетаят работата с децата

ДСБ:
*повишаване на реалните пенсии
*създаване на фонд за подкрепа на осигурителната система
*повишаване на обезщетението за майчинство

Образование:

БСП:
*платено образование до 16 годишна възраст от държавата, безплатни учебници, закуски, субсидиране на транспортни разходи
*въвеждане на матури за приетите през 2006 година ученици
*финансова децентрализация
*възстановяване на националната система за непрекъсната квалификация на учителите
*фонд за кредитиране на студенти и аспиранти при облекчени условия
*пакет от социални помощи за студенти и докторанти от социално слаби семейства
*дистанционно обучение
*създаване на национална рейтингова система, оптимизация на мрежата на висшите училища
*въвеждане на национална рейтингова система, сравнима с европейската

НДСВ:
*въвеждане на професионален стаж за ученици
*въвеждане на принципа “парите следват всеки ученик” във финансирането на училищата
*продължаване на системата за безплатни учебници за децата от 1 до 4 клас
*стимулиране включването на работодатели в изработването на учебните програми
*въвеждане на сертификат за определяне на качеството във висшите училища
*изработване на рейтингова система за оценяване
*стимулиране на научни изследвания в университетите

ОДС:
*отделяне на 5-6% от БВП за образование
*създаване на държавен орган за акредитиране на училищата
*интегриране на децата със специални образователни нужди
*увеличаване възнагражденията на учителите, преквалификация на освободените учители
*най-късно до 2010 година всички учители ще са длъжни да демонстрират усвояването на необходимия пакет компютърни умения

ДСБ:
*нови възможности за българските студенти за обучение е европейската образователна мрежа
*средно образование в три нива
*спортни клубове
*разширяване правата на училищните настоятелства в търсенето на финансови средства
*оптимизиране на училищната мрежа
*оптимизиране на научното израстване на университетските преподаватели чрез приемането на ефективен механизъм за присъждане на научните степени и звания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук