КАКВА Е ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА ДА СЕ ПРОДАВАТ ЧАСТИ ОТ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”?

0
150


Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България: Няма нищо странно в това спомагателните дейности към АЕЦ да попаднат в частни ръце. Друг е въпросът дали не се стига до границите на националната сигурност, които в България не са особено ясни. Вече имаме подобен случай – едно от предприятията за ремонтни дейности към АЕЦ попадна в недотам добри ръце. Що се отнася до продажбата на производството на ядрена енергия (блоковете), България не е готова за това.

Юнал Тасим, депутат от ДПС: Продажбата на съпътстващите дейности е здравословна, защото точно те оскъпяват производството. Имам информация, че именно някои от обслужващите дейности не са много читави и затова трябва да се продадат. Така ще намалеят разходите. Но да се продават III, IV, V, VI блок е абсурдно на този етап.

Красимир Каменов, бивш депутат, член на Националния съвет на СДС: Вече са започнали продажбите на съпътстващите дейности. Ако цялостната стратегия за бъдещето на АЕЦ е те да се приватизират, има икономическа логика това да се прави. Така на държавата й излиза по-евтино. На мен обаче не ми е ясна идеята на Милко Ковачев да вкара активи на АЕЦ “Козлодуй” в ново дружество за изграждане на АЕЦ “Белене”. Това направо звучи несериозно.

Росица Тоткова, депутат от ОДС: Според мен няма никаква логика V и VI блок да се вкарат в една обща фирма заедно с АЕЦ “Белене”. Това за мен означава, че средствата от производство на електроенергия ще се вливат в обща фирма, в която ще има 50% частно участие. Не мога да разбера дълбоката мисъл на енергийния министър. Според мен по този начин ще се изпомпва ресурс от едно печелившо предприятие като АЕЦ “Козлодуй”.

Евгений Бакърджиев, независим депутат: Винаги съм бил убеден, че АЕЦ “Козлодуй”е стратегическа за България. Тя е част от енергетиката, но и част от националната сигурност и независимост. В този смисъл АЕЦ “Белене” може да се строи с частен капитал, но тя няма да е част от националната сигурност. Но III, IV, V, VI блок на “Козлодуй” трябва да останат държавни звена.

Димитър Ламбовски, депутат от НДСВ: Смятам, че всичко може да се приватизира. Има идея част от акциите на АЕЦ “Козлодуй” да се пуснат на борсата – може и на българската, но е най-добре да е на Лондонската, откъдето биха могли да дойдат много свежи пари. Според мен акциите могат да се пуснат само при положение, че така може да се гарантира животът на III и IV блок или работата на АЕЦ да се поеме от оператор в сферата на ядрената енергетика.

Мирослав Севлиевски, депутат от “Новото време”: Без официална стратегия е безсмислено да се хвърлят във въздуха каквито и да е идеи за приватизация или за каквото и да е било. Освен това, нашата група няма информация за наличие на подобна стратегия. Струва ми се несериозно да се продава например столовата на АЕЦ “Козлодуй”.

Борислав Цеков, депутат от “Новото време”: Не може и не трябва да се продава на обособени части. От една страна, това ще намали стойността на АЕЦ, а от друга, сме свидетели, че продажбата на парче не е най-печелившият ход в България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук