„ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН“ – акции и инициативи на алтерглобалистките движения по света

0
154

Под мотото “Един друг свят е възможен” в началото на всяка година от 2001-ва насам в бразилския град Порто Алегре се провежда Световният социален форум. Форумът обаче все по-трудно може да се свърже с точно определено по място и време събитие. Противниците на неолибералната глобализация, приели за свое кредо девиза “Един друг свят е възможен!”, построиха трибуни във всички краища на света, за да умножат гласовете на своето недоволство и за да трупат търпеливо, но енергично рационалните елементи на своята утопия.
Мотото на тази борба може да бъде наречено “глобализация на солидар-ността”. В нейно име противниците на неолибералната глобализация водят редица конкретни битки.
Битка за въвеждането на таксата “Тобин”.
Битка за унищожаване на данъчните “райски места”,
които изсмукват капитали от реалните икономики и обслужват едно паразитно обогатяване на съответните “райски” места.
Битка за въвеждане на световни клаузи, които да защитават обществата, при които се инвестира: задължение част от печалбата да се реинвестира, задължение част от стоката да се продава на местните пазари, задължение да се съблюдават определени трудови и екологични норми.
Битка за опрощаване на дълговете на бедните държави.
Господстващата пропаганда нарича тази борба антиглобалистка. Все по-често напоследък тази борба нарича себе си алтерглобалис-тка. Борба за друг тип глобализация.

Злоупотреби на компанията “Халибъртън” в Ирак
Представители на Демократическата партия в САЩ твърдят, че американският нефтен гигант “Халибъртън”, който е най-големият предприемач в Ирак, е използвал приятелските си връзки с Пентагона, за да натрупа над 1,4 милиарда долара (1,15 милиарда евро) от съмнителни поръчки.

Демократите разпространиха доклад в Камарата на представителите, твърдящ, че нискокачествените услуги, скъпите и съмнителни договори са сред многобройните нарушения на “Халибъртън”. Докладът документира над 1 милиард долара “съмнителни” разноски на компанията и допълнително 442 милиона за “непотвърдени обвинения.

Ръководената някога от американския вицепрезидент Дик Чейни компания “Халибъртън” е “раздувала” своите разходи, таксувала е услуги по много по-високи цени или е дублирала цените. Смята се, че тази компания е получила при съмнителни условия контракт за седем милиарда долара за възстановяването на инфраструктурата на петролното производство в Ирак.
Източник: http://www.commondreams.org

Кампания “Да спрем СПИН”
На 15 юни членове на “Да направим бедността история” от кампанията “Да спрем СПИН” започнаха действия, призоваващи лидерите на Г-8 да се обвържат на срещата на Групата на осемте с предоставяне на достъп до грижи и лечение на СПИН до 2010.

Организаторите на събитието отправиха искането за предприемане на следващата стъпка в борбата срещу СПИН към Тони Блеър и останалите лидери на Г-8 с надеждата, че тази стъпка ще бъде действително направена на срещата им в Единбург.
Източник: http://www.makepovertyhistory.org/

Г-8 трябва да си върви, заявяват водещи британски радикали
Джордж Монбиот, Тарик Али, Виктория Британ и Джордж Галоуей ще ръководят панел с видни активисти, журналисти и писатели вечерта на 28 юни с цел да порицаят ролята на Г-8 в разделянето на света в полза на западните бизнес интереси.

Организиран от радикални групи, включващи “Война срещу бедността” и “Хора и Планета” към Лондонското училище по икономика (LSE People & Planet), панелът ще дискутира съучастничеството на Г-8 в глобалната война, неоколониализма, необузданата корпоративна глобализация, ограничаването на свободното слово и правото на протест. Участниците в срещата ще оспорят очакването, че недемократичната среща на Г-8 в Гленийгълс в Шотландия ще доведе до позитивен резултат за Третия свят и ще призоват за радикална глобална промяна с цел изкореняване на бедността в света.

Събирането ще постави началото на седмица на масови протести срещу срещата на Г-8 в Гленийгълс, включително и на голямата антиконференция в Единбург на 3 юли, на която водещи мислители и активисти от страните от Юга като Самир Амин, Уолдън Бело, Беренис Селейта и Тревор Нгуан ще отправят подобно предизвикателство към световните лидери.

Членът на ръководството на кампаниите на “Война срещу бедността” Ник Диардън заяви: “Толкова много от проблемите на Третия свят произлизат от Г-8, че е напълно нереалистично от тях да се очаква радикална промяна на световните нужди. Третият свят се нуждае не само от помощ и дългове, но и от реална власт, ако искаме някога да спрем неговата експлоатация”.
Източник: http://www.waronwant.org

Декларация за таксите върху валутните транзакции (CTT)
По целия свят се купуват и продават валути на обща стойност повече от хиляда милиарда паунда всеки ден.

Кампанията “Да намалим бедността” заявява, че:

– Един много малък данък върху паричното обръщение би повишил основните приходи за посрещане на “Целите за развитие през хилядолетието” на ООН и би спомогнал значително за премахването на бедността.

– В момента CTT се радва на подкрепата на множество правителства и парламенти по света, включително френското и белгийското, чиито парламенти прокараха законодателства за Такса върху валутните транзакции.

– Кампанията, насърчена от думите на Гордън Браун, че той е “отворен” за новаторски пътища за финансиране на устойчиво международно развитие (включително Таксата върху валутните транзакции), му предлага тази декларация, за да му покаже тежестта на мнението в Обединеното Кралство относно инициативата за повишаване на спешно необходимите фондове за посрещане на световните човешки нужди.

– Нивото на Таксата върху валутните транзакции би трябвало да бъде 1%, за да се увеличат приходите за международното развитие. Таксата може да бъде увеличавана само при изключителни обстоятелства, свързани с предотвратяването на финансови шокове като тези в Мексико през 1994, в Източна Азия през 1997, в Русия през 1998, в Бразилия през 1999 и в Аржентина през 2001.

– Кампанията “Да намалим бедността” настоява пред Гордън Браун да предприеме всички необходими стъпки за бързо въвеждане на Такса върху валутните транзакции с приходи, пряко предназначени за устойчиво международно развитие.

– Кампанията настоява пред Гордън Браун да направи така, че тези приходи да не заменят съществуващите помощи, поетите ангажименти за увеличаване на международната помощ или договореностите за намаляване на дълговете на развиващите се страни.
Източник: http://www.tobintax.org.uk

Организацията “Действия на съпротива” започва световна кампания на 25 юни
Организацията “Действия на съпротива” има за цел да поощрява индивиди и групи по целия свят да започнат акция в знак на съпротива срещу неравните, нехуманните и токсични последствия от американското икономическо, военно и културно превъзходство. Аргументът е, че всеки във всекидневния си живот може да се ангажира в акт на съпротива, който колкото и да е малък, служи за отхвърляне на действията на Америка, които водят до нещастия в света. Организацията приема, че по много разнообразни начини хората по света вече са ангажирани в актове на съпротива. Ето защо тя вижда предназначението си в осигуряването на връзки между хора и групи с надеждата, че те ще получат по-нататъшна подкрепа и признание за работата си.Сайтът на организацията е http://www.acts-of-resistance.org.
Източник: http://www.protest.net

Празнувайте 4 юли 2005 като заявите, че сте независими от петрола!
4 юли бележи деня на независимостта на САЩ и годишния празник на живота, свободата и щастието. Днес обаче тези споделени ценности са заплашени от тиранията на петрола. С по-малко от 5% от световното население американците консумират повече от една четвърт от световния петрол. От 20 милиона барела петрол, които САЩ изгарят дневно, близо половината се използват за коли, камиони и джипове.

Намаляването на използването на петрол обаче не е просто въпрос за опазване на околната среда. Над 1700 американски войници и десетки хиляди невинни иракчани са платили основната цена в Ирак – война за петрол без обозрим край.

Поради това “Обединени за мир и справедливост и “Jumpstart Ford” провеждат кампания за подписване на “Декларация за независимост от петрол”, която може да бъде намерена адрес http://www.freedomfromoil.com/.
Източник: http://www.unitedforpeace.org

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук