С ИДЕИТЕ НА КАНЕТИ

0
141


“Човек изразява своето време най-вече в онова, което не приема от него.”
Канети

На тенденциите на нихилизма, бягството от живота, разграждането на личността и маниерността в литературата и изкуството Елиас Канети противопостави своята жизне-утвърждаваща концепция за живота от Вилхелм-Майстеровския тип, своята определено реалистична поетика.

Двата тома с бележки “Провинцията на човека” (1973) и “Тайното сърце на часовника” (1987) са образец на висококонцентрирана литература. Смесица от афоризми, изповеди, наблюдения, хрумвания, коментари към прочетени книги и къси разкази, позволява да се надникне пряко в творческата лаборатория на Канети и показва колко неразривно свързани са у него писателят, мислителят, критикът на своето време и жизнеутвърждаващият хуманист. Някои от тях са образци на точна и образна формулировка, събрала като във фокус житейска мъдрост и философско прозрение. Само с четири думи Канети успява например да определи мястото си в двадесетото столетие (Халеевата комета): “От Халей до Халей е твоето човешко време…” И едва ли значимостта на един индивидуален живот би могла да се определи по-кратко, по-ясно!

“Писател-космополит, какъвто се проявява в своите мемоари “Спасеният език” (1977), “Факел в ухото” (1980) и “Игра с очи” (1985), Канети действително е разказвач от висока класа, забележителен майстор на словото, чиито сенки са незаменими”, пише за него Йоханес Едфелт от Шведската кралска академия по повод присъждането на Нобеловата награда за литература през 1981 година.

В нашето грубо и пределно политизирано време (до известна степен то напомня за романа му “Заслепението” (1935), тълкуван от много критици като метафора за заплахата, скрита у всеки “човек от масата“, или всеки един от нас, като че ли ще имаме все по-голяма нужда от мъдростта и прозренията на този велик писател-хуманист.

Фактът, че е роден в България, в Русе, град, за който пише с толкова любов в “Спасеният език”, ни даде основание през октомври 1989 година да положим основите на книжовно дружество “Канети”. То вече обединява редица критици, преводачи, театрали, журналисти, преподаватели и почитатели на литературата, които имат отношение не само към дейността и творчеството, но и към идеите на Елиас Канети. Този малък литературен кръг се старае да популяризира творчеството на великия писател и драматург. Стана инициатор на литературни вечери, чествания, театрални постановки и други прояви.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук