НАЙ-ДОБРЕ СЕ СМЕЕ ТОЗИ, КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН: ОСТРИТЕ ШЕГИ НА ПУТИН РАНЯВАТ ДО БОЛКА ЛИДЕРИТЕ НА “ОСМОРКАТА»

0
144


Миналата неделя беше Дик Чейни. В събота дойде ред на президента Буш. След това – Тони Блеър. Никой не може да се отърве от острие шeги на Владимир Путин. След като шефът на Кремъл сконфузи двама от своите гости, дошли на срещата на “голямата осморка”, с бодливи шеги относно състоянието на демокрацията в техните страни, световните лидери вчера най-вероятно се измъчваха от въпроса “кой е следващият?” А да отговорят подобаващо на човека, който се намира на върха на политическата си кариера и начело на възраждаща се икономически държава, те просто нямаха с какво.

– Какво можеш да кажеш на човек, който командва времето? – попита риторично един западен дипломат, когато дойде съобщение за това, че руските власти са изпратили специални самолети, за да разгонят буреносните облаци над Петербург.

Путин “влезе под кожата” на Буш на съвместна пресконференция – след нея в много у присъстващите даже възникнаха съмнения, че между двамата лидери, както и те говорят за това, действително се е установило тясно лично приятелство. Всичко започва с думите на Буш за това, че той е предал на руския лидер желанието на американския народ в Русия да се развиват такива демократични институции, каквито съществуват в Ирак.

– На нас, разбира се не би ни се искало в Русия да има такава демокрация както в Ирак, честно казано, – невъзмутимо отговорил Путин. Журналистическата аудитория реагирала със смях и аплодисменти, а дебелокожият тексасец даже се изчервил.

Същия ден Путин “се докопал” и до Тони Блеър. Поводът се оказали връзките на премиер-министъра с лорд Леви, който събирал пари за Лейбъристката партия. Когато британски журналист попитал Путин, как ще отговори на изказаните от Блеър опасения относно състоянието на руската демокрация, Путин казал, че винаги би се радвал да узнае какви становища поддържат неговите колеги по лидерска гилдия.

След една продължителна пауза той се усмихнал и добавил:

– Освен това биха били интересни и други въпроси – въпросите, да речем, на борбата с корупцията. На нас ще ни бъде интересно да чуем за вашия опит, в това число и спрямо лорд Леви.

Представителите както на Америка, така и на Великобритания, в един глас говореха, че това са само невинни шеги между стари приятели, които няма да попречат на изпълнението на главните цели на срещата, нито да повлияят на двустранните отношения.

– Изглежда, че за всеки лидер той има в запас по една шега, – заяви представител на Блеър. – Ние обаче още не сме загубили чувството си за хумор.

Когато Путин и Блеър се срещнали насаме, този въпрос не е повдиган. Обаче според политолозите думите на Путин са били отражение на неговото раздразнение по повод раздаващите се напоследък критики за неговия недостатъчен демократизъм – и най вече критики от страна на Лондон.

Миналата неделя британският посланик, въпреки предупрежденията, че такъв жест ще бъде възприет като недружелюбен, взе участие в конференция, на която са били събрани най-решителните противници на Кремъл.

– Приятелството между Путин и Блеър е подкопано – смята Сергей Марков, политолог, тясно свързан с Кремъл. – Забележките на президента Путин бяха недипломатични, но той не е и дипломат – той е лидер. Дипломатите свеждат проблемите до минимум. Лидерите ги решават.

Путин ужили Блеър още веднъж, изразявайки недоволство от това, че Великобритания е предоставила политическо убежище на Ахмед Закаев, лидер на чеченските бунтовници, когото Русия обвинява в тероризъм.

Стилът на Путин, рязко отиващ към конфронтация, отразява освен всичко останало и растящата увереност на руския лидер на международната арена. През 2000 година, когато Путин стана президент, мнозина почти веднага го “отписаха” като фигура сива и изключително преходна. Днес той е един от най-популярните лидери на Русия от времената на Петър Велики, основал Петербург през 1703 година. При това той значително се откроява сред повече от половината от своите колеги в “голямата осморка”: времето “на кормилото на властта” за Буш, Блеър, Ширак и Коидзуми е към своя край.

– Разбираемо е, че всичко това сега на него му доставя удоволствие. Той е много горд със себе си, – съобщава източник, близък до Кремъл. – В него има нещо от шоумена. Той е актьор и умее бързо да съобразява, дори когато е в компанията на пресата.

Путин не за пръв път става популярен с подобни импровизации. През 1999 година той заяви, че за лидерите на чеченските бунтовници трябва да се организира истински лов и те трябва да се унищожават навсякъде, “даже в нужника”.

Навярно още не са заздравели раните на Блеър от 2003 година, когато Путин на съвместна пресконференция издевателства как САЩ и Великобритания не могли да намерят в Ирак оръжия за масово поразяване. А буквално миналата седмица Путин “убоде” и Чейни, който през май разкритикува Русия заради отклонението й от демократичния път на развитие и използването на енергоресурсите си за шантаж на съседните страни. Путин нарече тази реч ”неудачен изстрел по време на лов”, намеквайки за това, че Чейни преди време погрешка рани един от своите приятели по време на лов.

“The Times” , Великобритания
17 юли 2006 г.
Превод Игнат Тасев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук