БИСЕРИ НА СЛОВОТВОРЧЕСТВОТО – 5

0
200


Благодарен съм на редакцията на сп. „Ново време” за поканата да продължа списването на „Бисери на словотворчеството”. Това е и приятно, и ме огорчава малко. Приятно е, защото е признание за моя труд и че той, в известна степен, е полезен. Огорчава ме, защото илюстрира човешки недостатъци, каквито трудно се понасят, когато са на показ пред обществото. Не си спомням кой беше казал: „Прощавам всичко с изключение на човешката глупост”, макар че е крайно и ако го прилагаме безкомпромисно, всички ще загазим. Например, един от често цитираните от мен се оказа и поет. Пише философски стихове и в „тази поезия, поставена като неспиращо саморазкъсване и събуждане между смъртта и живота, всеки със затаен ужас открива себе си”. Предлагам на читателите всеки със затаен ужас да открие себе си в следващите текстове. Евгений Гиндев

1. Разликата между между България и Унгария се състои в това, че България има за съсед една комунистическа страна – Сърбия.
Петър Стоянов в. „Чикаго Трибюн” от 29.09.1999 г.

2. Америка е една демократична империя.
Антон Тодоров в. „Сега” от 25.05.2000 г.

3. Каза се, че у нас се завръща неграмотността на българина. Че аз ви питам, уважаеми г-жи и г-да, кога българинът е бил неграмотен? Дали той е бил неграмотен в далечното турско робство, когато в България е имало 2000 български училища, когато хората са знаели чужди езици, защото са имали възможност да пътуват не само в рамките на Турската империя, но и в цяла Европа?!
Борислав Тошев в. „Сега” от 16.11.2000 г.

4. Диктаторът Пиночет отстранил от власт лидера на комунистите Салводор Алиенде.
Дикторка на „Нова телевизия” на 1.02.2001 г.

5. Някои медии не се смущават от факта, че се издават масово книгите на международни престъпници като Г. Димитров или Ленин и Маркс.
Волен Сидеров в. „Монитор” от 7.12.2001 г.

6. Меката диктатура е, когато всичко идва и козирува на теб. Не е необходимо да си кадърен, да си учил на Запад и да разбираш от компютри. Необходимо е само да плашиш. Мутренското поведение е пряк продукт на БКП.
Емил Кошлуков в. „Сега” от 12.06.2003 г.

7. Съществува един първичен инстинкт на седесаря, според който първата и безусловна ценност… е ценността на антикомунизма.
Калин Янакиев в. „Седем” от 5-11.11.2003 г.

8. Ние, българите, сме хитреци, минавали сме между капките още от турско робство. То не е както се представя в нашите легенди за три синджира роби. Гърците са страдали много повече от нас. Те сега са морска сила, а ние имаме пет лодки, от които потънаха половината…Ние сме недовършени – нито сме се настрадали, нито сме се наробували, нито нацарували… Смешни са ми тези историци и публицисти, които хълцукат за нашето героично минало. Нашите прочути воеводи са били бандити, надути и измислени са легендите за тях… Ние сме малък народ от хвалипръцковци, с комплекси, с душа партизанска, която се оказа блъф.
Борис Димовски в. „Труд” от 18.04.2004 г.

9. Българските шофьори се делят на три групи. Тези, които карат немски автомобили, карат най-малко със 160 километра и винаги са в лявата лента за изпреварване. Тези, които карат френски автомобили, карат поне със 140 и непрекъснато минават ту в ляво, ту в дясно. А останалите, които карат стари руски автомобили, и без това не могат да вдигнат повече от 60 – те не напускат дясната лента.
Юлиян Генов, цитиран от Елена Кръстева, в. „Монитор” от 18.09.2004 г.

10. Ако хвана някой педераст и имам тази власт, пред Народното събрание целия ще го намажа с катран, ще го кача на едно магаре, с лице към задната му част, и така ще го разкарвам из града за назидание.
Иван Козовски в. „Сега” от 18.10.2004 г.

11. Ако разгледаме задължителната брачна връзка „свобода и отговорност” в спалнята на толерантността, се получава изкривяване на либералната ценностна оптика, което води в крайна сметка до субективна неувереност и обективно дефектиране на тяхното социокултурно опредметяване… Развоят на либералните идеи от личностното начало до колективното и оттам до планетарното в глобалния свят се разгъна толкова бързо, че към днешна дата личностното начало с неговия егоцентризъм и колективното – да речем на равнище етноцентризъм, се възприема с усмивка като рудименти на либералните ценности. Мултикултурността на постмодернизма намери подходяща метафора в съдържанието на шикозния израз на „цветната градина” на ЕС, която превърна многообразието на единството в стратегически приоритет на европейската политическа теория и практика… Това категориално преобръщане на приоритетите и фактическа асиметрия в теоретичните конструкти превърна плураризма в доминираща онтология на актуалното политическо битие.
Ахмед Доган в. „Сега” от 12.04.2005 г.

12. Постсоциалистическият литерат се отличава със социален аутизъм, ретроградно мислене, паталогична неискреност и един наистина нездрав песимизъм, дължащ се на атеистичното възпитание и хормоналния дисбаланс. Постсоциалистическият литерат е белязан от аргументативни секвенции, имхибиращи терзания и когнитивен дисонанс.
Мартин Карбовски в. „Труд” от 2.05.2004 г.

13. Новите социалисти са млади хора. Това са хора с бели ризи със сгънати ръкави, които боравят с лаптоп, с интернет, които не говорят дълго и безсмислено, а кратко, сдържано и конкретно… Червените дендита – хора, които изглеждат елегантно, интелигентно и като го гледаш, му имаш доверие и си казваш: Този може!
Нидал Алгафари в. „Сега” от 15.12.2004 г.

14. От членството ни в НАТО всеки българин само ще спечели, и то много. Сигурността, която ни дава НАТО, е най-важното условие за привличане на чуждестранни инвеститори, а те ще разкрият десетки хиляди работни места, ще намалят безработицата, техните данъци ще напълнят хазната. Именно от тази хазна ще бъдат увеличени и пенсиите.
Соломон Паси в. „Сега” от 19.10.2002 г.

15. На 27.12.2003 г. (тогава загинаха нашите миротворци в Ирак. Бел. на автора) с кръвта си подписахме договора с НАТО и влязохме в бой срещу световния тероризъм.
Диян Николов в. „Сега” от 19.12.2003 г.

16. Бившите комунисти казват: дайте сега да дадем право на народа да се волеизлее и волеизяви, сякаш става дума за полово сношение.
Ани Илков в. „Седем” от 28.01-3.02.2004 г.

17. Тези, които вярваме в свободата, не сме загубили силите си. Миналата година към нас се присъедини Грузия, вярвам, че тази година ще успее и Украйна.
Филип Димитров в. „Труд” от 28.12.2004 г.

18. Популизмът е политическото лице на отчаянието.
Огнян Минчев в. „Седем” от 15-21.03.2006 г.

19. Катастрофична безотговорност.
Заглавие във в. „Сега от 16.03.2006 г.

20. От новата, близо 120-годишна история на България, сега за първи път България има възможността да води независима политика… Знамето на САЩ и на Канада се веят пред Министерския съвет на Република България.
Атанас Щерев в. „Сега” от 28.03.2006 г.

21. Мрачните времена на пещерния комунизъм родиха куп истории около футбола… О, времена, о, нрави, колко забравимо се оказа миналото, в което момчета с червени фланелки със СССР на гърдите се събираха преди мач, допираха глави, ревяха „За Сталину, за Родину!” и се хвърляха да бият врага на терена . . .
Редакционна статия в. „Труд” от 9.04.2006 г.

22. Ами Тодор Живков?… Този парализиран мисловно селски идиот, преименуван от народната гузност на „бай Тошо”, за да не боли толкова много, че за тиранин се е явил един отвратителен полупростак, полукретен или и двете, и заедно с цялото си нахално семейство стриже и дои наред.
Ани Илков в. „Седем” от 12-18.04.2006 г.

23. Трябва да се замислим кого изпращаме в парламента и какво очакваме от тези хора – да ни лъжат или да се грижат за нашата сигурност и спокойствие.
Румен Петков в. „Сега” от 18.04.2006 г.

24. Аз бих казал: не може комунист да бъде капиталист. В момента, в който, ако приемем, че аз съм станал капиталист – аз съм престанал да бъда комунист. И това е вътрешният сблъсък. Това са двете половини от моя живот… Със сърцето си съм комунист. А с мисленето – трябва всеки ден да мисля как да печеля пари, защото ако не печеля, вестникът („Земя”- б.р.) ще фалира. Моето капиталистическо предприятие се нуждае не от красиви утопии и не от красиви идеи, те дори са му противопоказни, а от рационалност. А рационалното се диктува от пазарната икономика. И за това аз живея в конфликт със себе си. Когато си купих първия мерцедес и отидох да видя баща си и майка си комунисти, на изпращане баща ми вижда колата и ме пита: „Как ти се връзват идейните убеждения с тая кола…?” Нямаше какво да му отговоря. В този малък пример е драмата на моето поколение… и на моята партия. Проблемът е, че това бе драмата на моята партия в ХХ век. В ХХI век вече не е драмата това, тъй като след Първанов, след НАТО и след Станишев това не е драма вече.
Димитър Иванов в. „Труд” от 19.04.2006 г.

25. Руското лоби, доминиращо в днешното българско правителство, ще се опита да торпилира принадлежността на страната ни към цивилизования свят.
Иво Маев в. „Седем” от 29.04-2.05.2006 г.

26. Зад проекта „Атака” се крият интереси на руските специални служби. Никак не е трудно да бъдат снимани колите на „Атака”, които гостуват в руското посолство за инструктаж. Единствената парламентарна група, с която на 8.12.2005 г. се срещна руският посланик Потапов, беше тази на „Атака”, и на срещата са присъствали представители на руски специални служби. Това е всеизвестна истина… Дори тежко ранен и компрометиран, Волен Сидеров събира сили да изпълни последната възложена му заповед – да се опита да провокира посещението на Кондолиза Райс в България.
Иван Костов в. „Седем” от 26.04-2.05.2006 г.

27. Основното послание на неформалната среща на външните министри на страните-членки на НАТО в София е, че България е една от тези страни, че е равна с тях… Горда съм, че България преговаря с Америка. И България казваше: „Това – да, но другото не става.”
Елена Поптодорова в. „Сега” от 28.04.2006 г.

28. В международните отношения не може да има идеология.
Николай Камов bTV на 27.04.2006 г.

29. Моето име е илюстрация на това, че българският народ винаги се е стремял да открие корена си.
Атила Минев в. „Атака” от 28.04.2006 г.

30. Масонско-болшевишкият вирус, проникнал преди близо век в още младото и неукрепнало тяло на националния ни организъм, намира веднага благодатна почва за развитие.
Галин Йорданов в. „Атака” от 28.04.2006 г.

31. Може да се наложи именно американските части, разположени в нашите бази, да защитят сигурността и суверенитета на Руската федерация.
Владимир Дворецки в. „Новинар” от29.04.2006 г.

32. В Кавказ САЩ имат какво да правят, в Украйна, Беларус – също.
Емил Спахийски в. „Сега” от 29.04.2006 г.

33. Москва скръцна със зъби заради базите на НАТО в България. Според стоматолозите не е полезно упражнението – зъбите се разклащат и могат да опадат. Как ще ни плашат после?!
Емилия Милчева в. „Труд” от 30.04.2006 г.

34. В стратегията на образованието в България личи стремеж към културно-историческо легализиране на комунизма… Науката у нас не е променила своята структура и стратегията на образованието от епохата на комунизма. Да не говорим, че по действащия в България Закон за висше образование докторант може да се стане, само ако изповядваш марксиската етика и философска теория.
Стефан Чурешки в. „Седем” от 26.04-2.05.2006 г.

35. Правителството на Руската федерация очаква да осребри русофилството на БСП.
Иван Костов в. „Седем” от 3-9.05.2006 г.

36. Комунистическата идеология ражда, поддържа и инспирира… шизофренност… Аз не се срамувам, че в Европа ще влезем с психично болните и с техните своеобразни граждански протести.
Наталия Кючукова в. „Седем” от 3-9.05.2006 г.

* Първите четири части на материала са публикувани в броеве 2,3 и 5 от 2005 г.и бр. 2 от 2006 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук