МУСАЛИАДА ПО… САКСКОБУРГГОТСКИ

0
161

Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в град Елхово.
Завършил е специалността “Българска филология” в СУ “Климент Охридски”, работил е последователно във вестниците “Марица-изток”, “Септември”, “Днес”, “Домино”, “Континент”, “Стандарт”, Радио “FM+” – Стара Загора, “Земя” ,”Сега” и “Република”. Сега е кореспондент на в. “Дума” за Старозагорска и Хасковска област. Автор е на документално-публицистичната книга “Стъпала към хоризонта”, посветена на енергийно-промишления комплекс “Марица – изток”. Член е на СБЖ.

В началото на август обръгналият на какви ли не чудеса българин осъмна с новината, че най-високият връх на Балканите,рилският първенец Мусала е… частна, на негово царско, пардон , премиерско височество Симеон Сакскобургготски собственост.Фамилията го придобила от законно по-законно, ведно с десетки хиляди декари първокласни борови гори.

Както и че тази собственост не е от вчера или завчера, а от близо шест десетилетия.
Е, имало там разни спорове помежду юристите доколко е могло някога точно по тоя начин един коскоджамити планински връх да стане частно притежание, но те са подробности от пейзажа.

Подробности, които не би трябвало да вълнуват никого, още по-малко един народ, устремил се към членство в НАТО и ЕС.
Така поне предпочита да бъде владелецът, г-н Сакскобургготски, който след проточили се седмици журналистически питания около “подробностите” най-накрая наруши обета си да бъде “Господар на мълчанието” и нервно отсече: случилото се в Рила е заради… по-доброто стопанисване на имотите.И още, че било крайно нецивилизовано Сульо и Пульо да наднича в частната паничка.
Лично той смятал да се придържа към принципите на Семейството, което не само че не било изнасяло нищо извън пределите на България, ами и много пари било вкарало вътре.
Рече и отсече премиерът, а гласът му Димитър Цонев посъветва любопитковците да четат не нотариалните актове , а учебниците по история. Там всичко по темата с приноса на Фамилията било отдавна описано…

Да се чуди човек дали пък няма някоя следваща заран да научи, че изкачването на Мусала е възможно само срещу представяне на закупено билетче от …касичката на адвокат Асен Ошанов.
Така де, като ще правим пазарна икономика, гаргата да е съвсем …рошава.
Да му мислят онези, дето са били запалени планинари и като по-млади са имали глупостта да си бият печатче за обходени 100 национални обекта. На тях може и с лихвите да им искат таксичката.

Пак през август българинът разбра, че една оставка може хем да не бъде подавана, хем да се … оттегли.
Какъвто бе случаят с финансовия министър Милен Велчев.
Който прогърмя ушите на данъкоплатците , че ще си ходи защото не среща подкрепа от колегите си в правителството за продължаване на водената досега политика за “свиване на коланите”,а после тихичко се кротна зад бюрото си все едно ни лук ял, ни оставка подавал.

Господарят на мълчанието си , премиерът и тук не сметна за необходимо да сведе до знанието на избирателите каква бе забърканата от юпито му каша. Задоволи се с наистина царственото: “Имам съображения!”.

Съображения май имаха и от парламентарната група на ДПС, щото верни на Доган депутати подсказаха, че това миленвелчево “иди-дойди ми”си е било формено извиване на ръце, нямащо нищо общо с фискалната политика.
И че при още един такъв опит счетоводителят на държавата може наистина да поеме обратно към лондонското сити.
Помежду новините за Мусала и оставката на Милен Велчев взеха, че отстреляха Малкия Фатик, по-известен като Бабата в средите на някогашните борчета, чийто снабдител с лъскави и мощни автомобили беше от 1990 година насам. Досущ като татко си, Големия Фатик, който пък до тази преломна на България година беше сред снабдителите на едни други…активни борци.

“Върви преразпределение на влиянието в сенчестата икономика. Не ме учудва че застреляха Фатик. С разкритията по наркоканалите нанесохме страхотен удар за стотици милиони в зелено и е нормално да последва търсене на сметка…”-изкоментира главният секретар на МВР Борисов.
От една страна – няма лошо:един лош по-малко, ако приемем че Фатик е от тези де, лошите. А от друга – май че не е съвсем добре?!Щото излиза, че килърите , застреляли Фатик, Илия Павлов и още колко ли знайни и незнайни представители на сенчестата икономика комай се водят на щат към някое държавно ведомство. Пък уж имаме мораториум над смъртното наказание…

Но да спи зло под камък и да не бъркаме с пръст в раната, щото ако наистина е така, както излиза от думите на генерал Борисов, може като едното нищо покрай предстоящия ремонт на Конституцията да научим, че вече не сме парламентарна, а …еднолична на г-н Симеон Борисов Сакскобургготски република.
То пак добре, че антифашистът Велко Вълканов реши да потърси съдебна отговорност от премиера за вините на предците му, та ако не друго, да стане ясно поне, че овцете не дават да ги стрижат съвсем безропотно.
Инак през август български ботуш взе че стъпи в свещения град за шиитите Кербала.

Уж като част от мироопазващите интернационални сили, а всъщност, речем ли да чуем думите на ексглавния прокурор Иван Татарчев , направо като окупатори.
Дано само иракчаните да не приемат нашите рейнджъри като пряко отговорни за последната засега война в Залива…
Август, месец за отпуски, море, лунни нощи и слънце, слънце, слънце…

Което първо огрява Мусала.

28 август 2003 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук