АВГУСТ, МЕСЕЦ С ДЪХ НА ДИОКСИД

0
137

Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в град Елхово. Завършил е българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”, работил е последователно във вестниците “Марица – изток”, “Септември”, “Днес”, “Домино”, “Континент”, “Стандарт”, Радио “FM+” – Стара Загора, “Земя” ,”Сега” и “Република”. Сега е кореспондент на в. “Дума” за Старозагорска и Хасковска област. Автор е на документално-публицистичната книга “Стъпала към хоризонта”, посветена на енергийно-промишления комплекс “Марица – изток”. Член е на СБЖ.
Че август 2004 година няма да прилича на август 2003 си пролича още на 3 юни, когато старозагорски вестник написа: “Странен облак с високо съдържание на серен диоксид е засечен над билото на Средна гора, в непосредствена близост с военния полигон Змеево, където през 2002 година бяха унищожени ракетните комплекси СС-23, Скъд и Фрог. Военните отричат да са правили там нещо опасно…” Централните медии пропуснаха покрай страниците си сигнала.

Месец по-късно военните продължават да отричат. Нищо че на 6 август на същото място пак се появи облак, но с далеч по-големи размери и с далеч по-стряскащо съдържание на същия отровен газ. От морето министърът на отбраната Николай Свинаров отсече: “Не зная на Змеево да е правено нещо опасно…”

Вече на 8 август “Труд” отбелязва: “Обгазяването на Стара Загора със серен диоксид в петък следобед е причинено най-вероятно от пренос на димни газове от района на “Марица-изток”, само два от 12-те енергоблокове в комплекса имат сероочистващи инсталации, които са много скъпи – по 30 млн. евро за един блок, пише изданието, като се позовава на експерти от местното подразделение на МОСВ.

И тъй като хората отказват да повярват на явната нелепица, впрягат се за допълнителни доказателства учените от Института по хидрология и метеорология при БАН. Които след седмица обявяват: “при особено стечение на обстоятелствата наистина е възможно обгазяването да идва откъм комините на топлоцентралите”. Дали ги е имало тези особени обстоятелства на 2 юни и 6 август не става ясно.

На 16 август пък бившият министър на околната среда и водите и настоящ депутат от ОДС Евдокия Манева в интервю за “Монитор” казва: “България ще трябва да вложи в сферата на екологията над 9 млрд. евро, за да достигне европейските стандарти”.

Пак не става ясно каква част от тези милиарди са потребни за екологизиране работата на военния полигон Змеево.

Нищо, че според интервю с министър Свинаров: “Армията трябва да унищожи близо 80 хиляди тона излишни боеприпаси. За това трябват над 50 млн евро”. ( “Труд”, 19 август) Пари, които армията няма. Ако и че “Доматите в България са най-скъпите в Европа!”, както съобщава на 27 юли “24 часа”. Или точно заради това?!

Девет дни по-рано в интервю за “Труд” оперният ас Николай Гюзелев заявява: “У нас властва само завистта”. Поводът – отпаднал от конкурса за директор на Националната опера и балет. Защото за мястото е предпочетен…74-годишният диригент Борислав Иванов, директор на Пловдивското оперното-филхармонично дружество, приближен на културния министър Божидар Абрашев.

Ще кажете: какво общо между конкурса и серния диоксид? Ами и тук, както и в Министерството на отбраната, не знаели, че някъде нещо става. Поне цитираната от вестник “24 часа” зам.-министърка на културата Анда Палиева не знаела за злополучния конкурс и дори обмисляла дали да не подаде оставка. А докато Палиева обмисля оставката си, ние ”Ядем най-скъпото месо в Европа”, както възкликва на 19 юли под главата си вестник “Земя”.

Докато се вайкаме за цените и за източника на серен диоксид, разбираме, че: “Предлагаме в ООН Кодекс срещу похитители! (“24 часа”). И още, че външният министър Соломон Паси ще прави световен кодекс срещу тероризма…( “Земя”, от 20 юли). Е, по-сетне лично премиерът Сакскобурготски ще бие отбой по темата. Предложението все пак не било наше. Но вече е късно, защото и вторият български заложник в Ирак е намерен с прерязано гърло край река Тигър.

А на 22 юли ексвицепремиерът Александър Божков отчита от страниците на “Труд”: “Най-доброто, което може да се каже за изминалите 3 години, е, че не е станало по-лошо и държавата не е пречила на хората да постигнат нещо…”

Какво от това, че същия ден от “24 часа” научаваме, че “линията на бедност трябва да бъде 102 лева, тъй като под този праг в България има 409 хиляди бедни домакинства, а в тях живеят 1 113 хиляди бедни лица”?!

И пак на този ден, но от вестник “Сега”: “Българин е направил първото антиоръжие! Инженер Юри Марков е изобретил уред с големина на джобно ножче, който открива всякакви взривни вещества и огнестрелно оръжие.” Първите 100 бройки вече са произведени в заводите на “Арсенал”, отбелязва изданието и цитира позиция на президента Първанов, че “с уреда може да бъде екипиран контингентът ни в Кербала”. Как да не се гордееш?!

Междувременно на 22 юли умря българският Езоп Радой Ралин. Сигурно някои властници са си отдъхнали.

През всички тези дни в пресата продължаваха коментарите за конфликта между Българската православна църква и разколниците около столичния митрополит Инокентий, пламнал с нова сила след като прокуратурата реши да приложи закона. Спорът е имотен, поне според вестник “КЕШ”, който уточнява, че идела реч за имоти на стойност 3,5 млрд лв.

И при тези суми се оказва, че нашенки продават бебетата си във Франция за по 5-6 хиляди евро. Според “24 часа”, който се позовава на “Паризиен”, “българки раждат в Париж, после продават момченца за 6 хиляди евро, а момиченца за 5 хилядарки”.

Пак добре, че на 26 юли ”Българка стана “Мисис Свят”! Титлата е присъдена на най-красивата омъжена българка, 28-годишната Румяна Маринова. “Българка е най-красивата съпруга в света!”, възкликна “Монитор”.

А на 29 юли, само срещу 400 млн. долара от държавния си резерв България изкупи брейди книжа по външния дълг за 750 млн долара .”Намалихме външния дълг с 87 долара на човек!!!”, изчисли “Труд”.

Само че толкова хубави вести идват в много за читателя и на 31 юли същият вестник написа току под главата си : “Шестима покосени с автомат”. Кървавата касапница е заради главата на бай Миле, съобщи главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов, а в последствие чухме, че загиналият Милчо Бонев май му бил съдружник.

Въпреки стрелбите, готвещата се за управлението на страната левица изкачи по традиция на 1 август старопланинската Бузлуджа, а от върха президентът на Социалистическия интернационал Антонио Гутериш отсече: “Икономическата модернизация без грижа за социалното равновесие е непоносима несправедливост…”

Прав е Гутериш, но кой да го чуе. Като точно тогава разбрахме, че плейбоят на две епохи Батето Иван Славков е обвинен в корупция. И не каква да е, а международна. И не от кого да е, а от екип на Би Би Си. И не къде да е, а на пъпа на София.

Преди това обаче и кметът на лондонското Сити Робърт Финч ни е разкрил: “В България има прекалено много корупция…”( в.“Сега”). Но за да не се засегнем много, взел, че добавил: “България стана остров с положително развитие, страната е пълна с решимост да спечели, имате много скрити съкровища, които трябва да разгласявате…”.

Не разбрахме защо БНТ трябваше да прекъсне с реклами официалното откриване на Олимпиадата. Добре поне, че Мария Гроздева ни отсрами и донесе първия златен медал.

А на 13 август, нищо че е петък, падна рекордният джакпот от 5,5 милиона лева. В първото теглене на “6 от 49” 5 400 000 лева са взети с фиш за 1,90 лева. Което си е възможно най-оптимистичната за сезона новина.

”Синя кръв свързва американския президент Джордж Буш и българския премиер Симеон Сакскобургготски – двамата са далечни братовчеди!”, уверява в броя си от 18 август “Труд”, като се позовава на главния редактор на британската генеалогична къща “Бъркс пиъридж енд джентри” Чарлз Моузли.

Пък аз съм седнал да се тревожа за някакви си там серни диоксиди над Стара Загора…
19 август 2004 година

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук