САЩ – ИДЕАЛИ И РЕАЛНОСТИ НЯКОГА И СЕГА ( II част)

0
163


8. Антитерористичната асиметрична война

От 11 септември 2001 г. светът, предвождан от САЩ, навлезе в Третата световна асиметрична антитерористична война, предизвикана от взривяването на кулите от Световния търговски център в Ню Йорк и част от сградата на Пентагона във Вашингтон с пътнически самолети, превърнати в многолюдни живи торпили от камикадзета – граждани на САЩ. Това са емблематични за САЩ сгради – символи на икономическата и военната им мощ. Дързостта на терористите зашемети света. Но САЩ реагираха светкавично и напълно адекватно – обявиха война на световния тероризъм и потърсиха подкрепа от всички, готови да се включат в нея. Русия веднага се включи в световния антитерористичен сбор от човешки общности. Тя подкрепи войната срещу талибаните в Афганистан, където бе базирана „Ал кайда“ на Осама бин Ладен и съдейства части от американската армия да бъдат дислоцирани в едни от най-модерните военни бази от съветско време в Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан. За първи път САЩ се оказаха в центъра на Азия, поканени от бивши средноазиатски съветски републики. Така втората най-голяма загадка за американската външна политика – Азия (след разпадането на Югославия в края на Студената война), отвори гостоприемно дверите си. Позицията на САЩ, подкрепена от НАТО и ООН за ликвидиране на талибаните и базите на Ал кайда се оказаха много силни. Военните действия бързо приключиха – Афганистан, въпреки съпротивата на свалените от власт, се зае с мирното си демократично изграждане, създавайки условия за пазарната икономика и уважение към световния правов ред. В мироподдържащите сили се включиха много страни, в т.ч. и България със свои войски. През 2006 г. обстановката рязко се изостри. На 27 и 28 септември по предложение на Генералния секретар на НАТО и САЩ силите на ISFA се трансформираха от мироопазващи в мирополагащи. Започнаха реални бойни действия, които продължават и сега. Предполага се, че натовските сили в Афганистан ще останат там задълго. Изградиха (постоянни местостоянки) за войските на НАТО.. Интензивността на все по-мащабните бойни действия на войските нараства.

Остър проблем възникна и в Ирак. Изненадващо, още в етапа на подготовката за премахване на предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и диктатурата на Саддам Хюсеин, особено по време на войната в Ирак и най-вече след приключването й, възникнаха разногласия между някои държави. На американско-английската коалиция, която за броени дни през пролетта на 2003 г. сломи съпротивата на Ирак, се противопоставиха и Германия, Франция, Русия. На практика политиката на Европейския съюз да се изяви като самостоятелна велика сила с 480 милионно население, но без собствени въоръжени сили, породи стремеж и към ново равновесие на силите в света.

Русия, притежаваща огромна военна мощ, категорично подкрепи антиамериканската линия. Като че ли недостигащото на всяка от трите страни се оказа в достатъчна степен налице у другата. Мощната германска икономика, традиционната френска дипломация с вековен опит и руската военна сила бяха достатъчно солидни предпоставки за възникване на съюз между тях, променящ съотношението на силите в света. Това е още по-очевидно в икономиката – американското превъзходство отслабва. Съотношението долар – евро става все по-благоприятно за евровалутата. Западните европейски сили се чувстват в безопасност, измъкват се изпод американския ядрен чадър и съперничеството между тях започва. Фрагментацията и нарастващата глобализация – два диаметрално противонасочени процеса, са в ход. Динамиката в политиката нараства. Появяват се нови играчи на световната политическа сцена. Европейският съюз, Русия, Китай, Япония, а защо не и Индия, Австралия, Аржентина, Бразилия, редом с безспорната световна супер сила – САЩ. Всички изброени държави плюс Великобритания и Франция и без Япония са ядрени държави. Това са върхови изпитания за Америка, отдалечавайки я както от изолационизма й през ХIХ век, така и от фактическата й днешна хегемония. Единството на НАТО, а в някаква степен и на цялата конструкция на световната сигурност – АНЗЮС, СЕАТО, СЕНТО, „Съюз Америка“ плюс специалните договорености САЩ – Китай, САЩ – Япония и особено САЩ – Русия след 1990 г. се пропуква. САЩ са подкрепени енергично в изграждането на нов Ирак, който се оказа повод за сериозни мирови сътресения. Подкрепата идва от страни членки на НАТО – Италия, Полша, България, Румъния. Днес съюзници на американо-английската коалиция в Ирак, т.е. на САЩ, са 48 държави. Появиха се Нова и Стара Европа, Грузия, Азербъйджан все по-смело пристъпват към реформиране – икономическо, политическо, военно. Либия се отказа от оръжия за масово унищожение, излезе от международната изолация, установи тесни връзки с Франция и полковник Кадафи поиска Европа да заплати на Африка заграбеното по време на колониалното владичество. Иран допусна международни експерти до ядрените си мощности.

През декември 2007 г. американското разузнаване съобщи, че Иран е прекратил разработването на производство на ядрено оръжие. Обогатяването на уран продължава. Сирия и Израел с посредничеството на Турция започват преговори. А в края на ноември 2007 г. под егидата на САЩ се проведе международна конференция за мир, признаваща правото на независимо съществуване както на Израел, така и на Палестина. Лидерите на последните две държави се срещнаха, разговаряха и се съгласиха преговорите да продължат. За първи път след края Корейската война президентът на Южна Корея посети Северна Корея, посрещнат от нейния лидер. Напрежението в Ливан след последната война през август – септември 2006 г. с Израел, в която въоръжените отряди на Хисбула и Хамас влязоха във военни сражения с израелската войска, остава като тлеещ въглен под пепел. Триъгълникът Анкара – Бейрут – Техеран, замислен като противодействие на американското придвижване в Големия Близък Изток, си остава в латентно състояние. Турция направи всичко по възможностите си, за да демонстрира непоколебимостта си по кюрдския проблем. Предни отряди от огромната й войска машина на границата с Ирак предприеха набези на територията на Кюрдистан.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук