КОН ДО КОНЯ, НО…НЕ ПО КОНДЬО

0
185

Христо Христов e роден на 3 август 1956 година в град Елхово. Завършил е специалността Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, работил е последователно във вестниците „Марица – изток“, „Септември“, „Днес“, „Домино“, Континент“, „Стандарт“, „Земя“, „Сега“, „Дума“ и „Република“. В момента е кореспондент на вестник „Пари“ за Старозагорска област. Автор на документално-публицистичната книга „Стъпала към хоризонта“ и сборника „Рогати работи-бивалици от настоящето“. Член на СБЖ.
Век или два след като отоманските орди стигат пред крепостните стени на Виена, във вече поробена България незнаен автор нарежда текста на песен. В която: “От как се е, мила моя майно льо, зора зазорила, войска завървяла…Кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака. Маждраци им, мила моя майно льо, като гъста гора…”.

Нареждачът на текста твърди, че войвода на юнаците е не кой да е, а последният от царете на Второто българско царство Иван Шишман. Нищо че според историците точно той пада в бой, но не на страната на християнския свят, а като верен васал на турския султан.

Ако речем да си служим със съвременна терминология, имаме категоричен пример за послесмъртен …пи-ар. Целящ, хем да очисти името на владетеля, склонил примирено глава пред чалмалиите, хем да повдигне самочувствието на раята. Дето в онези тъмни векове не е смеела калпак да наложи пред бея, камо ли знаме или църковна хоругва да развее насред мегдана на селото.

Присетих се за фолклора вечерта на 20 април, когато официално стартира първата за България кампания по избор на депутати за Европейския парламент. Едва що включил официозната БНТ, и от екрана потече познато до болка скандиране: “Победа, победа, победа!”….. Познат бе и гласът, даващ тон на скандиращите.

Не бързайте с предположенията. Не бе тембърът на Александър Лилов, нито тенорът на Жан Виденов.

Пред микрофоните в НДК стържеше полуфренското “р” на експремиера Иван Костов. В добавка към “победа”-та чух че листата на Демократи за силна България била “най-младата”. Оставаше да каже само: “Много сме! Силни сме!”, за да се почувствувам като слязъл от машината на времето три петилетки назад.

Ден преди това стана ясно, че БСП, редом с човека-Кремиковци и ЦСКА Александър Томов, ще подгрява гласоподавателите си не с кого да е, а с току-що отмилия кирта от поредния Вип Брадър Азис.

За царете не си струва да пиша: тъй и тъй социолозите се чудят дали ще им стигнат силите за един поне евродепутат, но пък в сумахота се изясни, че там продължава да е гъмжило от хора с…..картончета. Затуй и накрая жълтите заложиха на Маргарита Хранова. Хем да е в листата, хем да пее по стъгди и мегдани.

Като в култовия филм “Оркестър без име”.

Как така без име, ще речете. Ами Симеон Втори? Е, той човекът си има други дертове – оказало се, че май имотът му в Кричим не бил върнат съвсем законно. Да му има човек кахърите…Като останалите да бяха върнати законно…

И таз негова щерка, Калина. Как можа да кръсти първородното си чедо и пореден внук на Симеон хем на татка си, хем на о бозе почившия нявгашен крал на Мароко Хюсеин. И стана една симбиоза Симеон – Хасан, дето и Осман Пазвантоглу, като разпореждал по минаретата на джамиите във Видин да слагат кръст до полумесеца, не е и сънувал. Нали сме за едната толерантност, ще го преглътнем това решение на Калина Муньос.

Ама как да преглътнем архонт Слави Бинев в листата на партия “Атака”? Собственикът на култовия ресторант БИАД, дето бе зачената родната чалга….– до внука на бай Радой Ралин, лека му пръст на сливенския Езоп. Май “лютите чушлета” на сатирика, така ярко илюстрирани от последвалия го наскоро в отвъдното Борис Димовски, още дълго ще ни парят по небцето…

Ще парят и герберите на о.з. генерал Бойко Борисов. Щото в забъркания от него тюрлюгювеч сал една Анастасия Мозер липсваше, ама и тя се намести.

Като заговорихме за предизборното европейско меню, няма как да отминем ДПС ….. ред баклава, два кадаиф, обилно залети с петмез. Щото хем били по равно в нея мюсюлманите и християните, хем били оправни и млади. Иншаллах!

А лидерът Доган стягал куфарче наесен да чете лекции в СУ и НБУ.

Що да не чете човекът? След като върлият антикомунист д-р Тренчев поведе листата на социалдемократите, а ексколегата му по синдикална линия проф. Кръстьо Петков развя знамето на …гражданското обединение, какъв проблем има Сокола да застане зад университетската катедра? Със сигурност отсега може да се каже, че лекциите на Доган ще бъдат в късните следобедни часове. Справка – парламентарните протоколи. Никой не е виждал водача на ДПС в кулоарите преди 12 по пладне. Ако въобще го е виждал.

И все в реда на тези объркани мисли… за малко да отърва СДС. То пък за малко да отърве топлото място в Европейската народна партия (ЕНП). Заради едните мераци на Петър Стоянов да се подреди не другаде, а сред английските тори.

Някъде бях чел, че когато турците завладели Търновград, първата им работа била да приколят болярите, като по този начин лишат България от аристокрация. Види се, някой от първенците ще да е оцелял, щом пловдивчанинът Стоянов се пише близък на английската кралица.

В цялата тази тупурдия около евроизборите, сагата край шефа на столичната топлофикация Валентин Димитров взе направо да досажда. А след като уж съдените за три заговора за убийство братя Маргини излязоха от килиите, направо се разбра: битият си е бит, другото е без значение за публиката.

Та как беше с конете и маждраците? От зори до зори…

Пардон , това май беше текст на друго парче.

Дали не бе от репертоара на сливналията Кондьо?

21 април 2007 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук