ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ НЯМА ДА СЕ ЯВЯВА НА ИЗБОРИ, ТОЙ НЕ Е ОПОНЕНТ НА БСП

0
639

Към обединение на левицата и край на войната на тясното партийно ръководство с президента Румен Радев призова Петър Витанов, евродепутат и член на Националния съвет на БСП в предаването „Денят на живо“ на БНТ.

„БСП не може да е партия-патерица. Тя или трябва да управлява или да е основната опозиционна сила. Няма да се примиря да видя моята партия трета или четвърта, с три  министерства. Това не може да е ролята на БСП, надявам се тя да излезе от това състояние“, каза Петър Витанов.  „Това, с което не съм съгласен, е хора от тясното ръководство по цял ден да говорят срещу президента Радев или служебното правителство. Радев няма да се явява на избори, той не е опонент на БСП, ние трябва да имаме различни послания от това един или друг да ни е виновен или да се молим като просяци да сме в някаква коалиция“, коментира социалистът

„В тази несправедлива България не може да не говорим за равенството, за доходи, за политики, за екология, за климат“, каза още той. Според Петър Витанов БСП е постигнала успехи в социалната сфера, особено по отношение на пенсиите, където е успяла да увеличи доходите на възрастните хора и да компенсира ръста на инфлацията.

„Искам да призова към обединение на българската левица, защото няма как лявото да не е представено в най-бедната страна от Европейския съюз“, каза още Витанов.

„БСП не се разграничава от министрите в служебното правителство, прави го част от тясното партийно ръководство. И това е грешка. С номинирането на социалисти за членове на правителството, президентът направи жест към левицата“, категоричен е Петър Витанов.

Петър Витанов коментира и актуалните проблеми в Европа, свързани с климатичните промени, войната в Украйна, зелената трансформация.  „Войната в Украйна предизвика енергийна криза, с която Европа в момента не може да се справи. Нашият континент е в каскада от кризи и ние плащаме най-високата цена за това, което се случва“, каза още той.

Витанов е скептичен, че Съюзът ще може да вземе общо решение за енергийната криза. „Енергийната политика винаги е била прерогатив на националните държави, а централното решение с общи доставки на газ се оказа невъзможна задача поради ред причини. Една от най-сериозните е, че няма достатъчно газ, държавите имат различно ниво на диверсификация. Общи поръчки за газа, по подобие на ваксините, могат да се случат само в по-малки обеми“, добави Витанов. България се е съгласила да намали с 15% потреблението си на газ. Това е било и едно от последните решения на министъра на енергетиката, въпреки че то не се коментира в момента поради факта, че мярката засега е с пожелателен характер.

„Енергийната криза не отложи идеята за Зелена Европа, а я постави на нова плоскост. Видя се, че Европа не е енергийно независима и има необходимост да тръгне по нов път, включително и  разширявайки атомната си програма, възобновяемите енергийни източници и това не търпи никакво отлагане“, каза още Витанов.

15 август 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук