СЪВРЕМЕННИЦИ НА БЪДЕЩЕТО -125 ГОДИНИ БСП – Политическа декларация

0
217

ДОКУМЕНТИ НА 49-ИЯ КОНГРЕС НА БСП (7-8 МАЙ 2016)

Политическа декларация на 49-ия конгрес на БСП

 
БСП е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история преминава през три века. Тази история не е бреме, а извор на опит и вдъхновение. Колко други организации имат такава дълга биография! „Нека бъде благословен часът, в който нашите социалисти са почнали съзнателно да работят за разпространението идеите на научния социализъм у нас… Да бъдат благословени… тия съвременници на бъдещето…“
 
За 125 години партията преминава през различни периоди и приема различни наименования, съобразно с условията и задачите, които си поставя. Преследвана и забранявана, преодоляла много изпитания, тя съществува досега, защото остава партия на хората на труда, свързана със съдбата на България. Защото се бори срещу експлоатацията и дискриминацията. И днес ние заставаме на страната на хората, които искат да живеят достойно от своя труд, на наемните работници, вкл. на работещите бедни, на дребните предприемачи, на възрастните, на които се полага да изживеят човешки старините си, на бедните гаврошовци, на младите, които не искат да оцеляват, а да просперират в родината. В същото време заставаме срещу тези, които, водени единствено от егоизъм, не зачитат обществения интерес.
 
В дългия си път имаме много победи и поражения. Част сме от историческата памет на нацията. Ние сме партия на съзиданието и съпротивата. Затова за разлика от други партии не късаме неудобните страници от собствената си история. За разлика от нароилите се партии-проекти и псевдодемократични „спасители“ ние сме доказвали нееднократно грижата си за хората и обществото. Носим собствения си исторически товар, но и идеалите, заради които съществуваме. Разделяме се с илюзиите, но не се отказваме от мечтите си.
 
От самото си създаване ние сме част от европейското социалистическо движение. Наши представители активно участват и ръководят дейността на най-масовите и авторитетни организации на леви партии от Европа и света, а сега – на Партията на европейските социалисти.
 
Първият партиен вестник „Работник“ заклеймява партизанщината и ламтежа за министерски кресла, толкова актуални и днес, като заявява, че цел на социалистите не е власт с каквито и да е средства, а напротив – такава, която да прогласи „социалистическия преврат, който е крайната цел на социалната демокрация”. И сега нашата кауза е социалистическо преобразуване на българското общество.
 
В началото на ХХ век партията преминава през разделението, отхвърля политическото приспособленство, за да остане вярна на своя идеал и перспектива. По време на Първата световна война българските социалисти, за разлика от много други  сродни партии в Европа, непоколебимо поддържат каузата на мира. Във времена на криза и разруха партията успява да отговори на насъщните потребности на отрудения народ, като създава комуни, кооперации, културни и просветни организации.
 
След погрома на 9 юни, като се започне от въстанието през септември 1923 до 1945 година,  комунистите са начело на борбата срещу диктатурата и фашизма, в която паднаха хиляди свидни жертви – работници, селяни, ярки интелектуалци и политици, партизани, ятаци, политзатворници и концлагеристи, войници и офицери.  В годините на Втората световна война партията и Отечественият фронт отправят сурово предупреждение срещу въвличането на страната в „престъпната и гибелна за българския народ Хитлерова война“ и водят битката срещу нея.
 
След историческия прелом на 9 септември 1944 г. комунистите ръководят социалистическото изграждане на България. В тези десетилетия, въпреки догматични решения и прояви на насилие през първите години, страната постига всестранен икономически и духовен напредък. Извършва индустриализация и аграрна модернизация. Постига огромни успехи в държавното строителство, в социалната сфера, здравеопазването, образованието и науката, културата и спорта. Осигурява равенство между жените и мъжете. България намира място в първите тридесет в света по икономическо и човешко развитие. Младите може и да не си спомнят социалистическа България и нейните постижения, но знаят, че техните родители живяха по-достойно и по-сигурно.
 
През ноември 1989 г. вследствие на системните икономически и политически недостатъци на държавния социализъм и под влияние на външни и вътрешни фактори  рухна Берлинската стена. Но дори и след този драматичен обрат БСП оцеля. Нещо повече, благодарение на своите заслуги за развитието на  България и на това, че своевременно се преобразува в съвременна лява партия на демократичния социализъм, БСП привлече хиляди нови членове и спечели първите многопартийни избори. Изигра решаваща роля за приемане на Конституцията на Република България и се утвърди като една от водещите политически сили в страната.
 
Преди четвърт век под лозунгите  за демокрация и пазарно стопанство  в България отново се установи капитализъм. Голяма част от богатството се натрупа не чрез производство, а чрез  присвояване на създаденото при социализма. Страната, въпреки присъединяването си към ЕС и НАТО, остава най-бедната в Европейския съюз, на границата с развиващите се държави. Социалната поляризация, високата престъпност и корупция разяждат обществото и държавата. Нарушават се основни социални права, липсва житейски хоризонт. В резултат на високата смъртност, ниската раждаемост и огромната емиграция, предимно на млади и образовани хора, България е в демографски колапс. Това е днес горчивата българска действителност. Преходът е  провален, защото не изведе България на по-високо ниво на социално-икономическото и духовното развитие и до по-добър живот за мнозинството от хората.
 
БСП като партия на българската държавност защитава конституционното, републиканското и парламентарното управление. Тя отстоява българската история и култура, съхранява славянските и православните корени на българската нация.
 
Поука от последните две десетилетия е, че разграждането на държавата не води към обществен просперитет. Въпреки положените усилия, не успяхме да запазим много от направеното от две поколения преди нас. Сега се налага да укрепваме държавата и чрез нея да градим.
 
Във вековната си история социалистическата ни партия е преживяла  много преходи,  но не е преходна партия. За разлика от други, които си отидоха заедно с последния преход. Ние също платихме висока цена за отстъпленията, колебанията и резултатите от последните 25 години.  Но опитите да ни бъде предявена цялата сметка за тези години и да бъдем заличени с подмяна на историята ни, няма да успеят.
* * *
Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Финансовата, икономическата, социалната и бежанската криза ни изправят пред големи опасности. Тероризмът се превръща в основна заплаха за света и европейските граждани. Разпадането на еднополюсния свят, разделението и противопоставянето между част от Запада и Русия правят света непредсказуем и опасен. Никога през последните десетилетия, както сега, рискът от война, която може да засегне Европа и България, не е бил толкова голям.
 
Преживяваме не само поредната циклична криза на системата, а разрушително господство на финансовия капитал, транснационалните корпорации и монополите върху световната икономика и националните държави. Неравенството в света и в България нараства в небивали, опасни размери. Днес 1% най-богати буквално противостоят на 99% от хората,  а по-малко от сто души в света разполагат с толкова богатство, колкото половината от населението на Земята. Затова  огромното мнозинство трябва да застане срещу олигархията, привидната демокрация и медийните манипулации.
 
Неолибералният модел на капитализма е изчерпан, но неговите последици остават. Изострянето на обществените противоречия  предизвиква нов изблик на вулгарен антикомунизъм и прояви на неофашизъм. Глобалният капитализъм вече застрашава демокрацията. В тези условия под въпрос е поставено националното съществуване на България!
 
Това изисква от нас като социалисти да предупредим хората  и да подготвим страната за следващия преход. Народът трябва да реши – или справедливо, проспериращо и хуманно общество с демократично управление,  или олигархично господство, налагано чрез авторитарен, дори насилствен режим. Да отхвърлим унижаващото България положение на изоставаща периферна държава – без своя воля и приоритети.
 
Целта на съвременния антикомунизъм в България е да дискредитира и да криминализира миналото на социализма,  за да  унищожи неговото бъдеще.  Да попречи ощетените да застанат отново под червените знамена. Затова ние остро се противопоставяме на псевдозаконовите опити за забрана на историческите символи и историческата памет на нашата партия.
 
Ние не се плашим, защото още от първите дни на появата си социалистите са обект на тежки хули и нападки, че са заклети терористи – конспиратори, рушители на държавните наредби и на добрите нрави. И както преди столетие, за да си социалист, трябва да имаш здрави нерви и силна вяра. Дори в най-трудните моменти не се предадохме – поне тези, които останахме верни на социалистическия идеал.
 
В критични периоди от най-новата ни история нашата партия има решителна роля за запазване на целостта на страната и за националното единство. БСП е със значителен принос за членството на България в Европейския съюз. Ние сме убедени, че европейската интеграция не означава отстъпление от националните интереси. Без последователно отстояване на тези интереси в глобалния свят няма как успешно да се реализира лява политика. Тя изисква еднопосочни усилия от левите и прогресивните партии в Европа.
 
* * *
 
Програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество. Това е постоянна задача, решавана  чрез левия проект за активна социална държава, която осигурява равни възможности за всички, изкоренява мизерията и изолацията, разгръща потенциала на нацията и на всяка отделна личност.
 
Спасението сега е в лявата национална политика – в решителните действия, които водят към радикална промяна. Само така можем да изведем България от дълбоката криза. БСП настоява България да е равностоен член на ЕС и НАТО, да сътрудничи с Русия, Китай и други държави. Обявяваме се срещу превръщането на България в прифронтова държава. Застъпваме се за активна роля на държавата в регулиране и контрол на пазара, за държава, която инвестира в производителна икономика.
 
България се нуждае от интелигентна икономика на ХХІ век, от високо­технологична индустрия. Трябва да използваме специфичните предимства на страната за енергийни и транспортни коридори. Да съхраним и развиваме ядрената енергетика. Да опазим и използваме нашата земя, вода и природа. Държавата да съдейства за развитие на младите хора, да стимулира раждаемостта и отглеждането на деца, да гарантира  здравеопазване и образование за всеки.
 
Ние искаме да  изкореним ширещата се днес бедност и мизерия. Да отхвърлим гибелната за страната ни духовна и интелектуална нищета. Да подчиним властта на задължението да гарантира достоен живот на всеки, без унизителния недоимък и страх за утрешния ден. Това е била сърцевината още на първата програма минимум, огласена от Бузлуджа през 1891 година. Тя зове за народно образование – безплатно, пълно, научно и професионално. Това е живата реалност, станала възможна в социалистическа България. Било е и ще бъде! Тя е постижима, но само ако сме последователни и упорити, ако получим огромна обществена подкрепа!
 
БСП отново е пред избор – да бъде истинска социалистическа партия, партия на бъдещето, или да остане в миналото. Възстановяването на доверието налага скъсване с разминаването между идеи и политика, между заявена и реална политика, между изискванията на политическия морал и поведението ни. Преминава през  премахване на  зависимостите от властта и парите, от външни въздействия.
 
Вече четвърт век БСП като масова и парламентарна партия  отстоява демокрацията, парламентарното управление, правовата и социалната държава. Заедно с това ние сме  единствената влиятелна партия в България, която се стреми да преодолее капитализма.  Това ни прави различната партия. Нашата неотменна цел е стремежът към демократичен социализъм. Нашата пътеводна звезда сочи бъдещето на социализма, социализма на бъдещето!
 
Бъдещето на БСП е да бъде партия, която води борба и дава перспектива – за икономическо и духовно развитие, за благоденствие и истинско народовластие, за обединение на българската нация.
 
БСП е тук!
БСП –
Борба
Социална справедливост
Прогрес
 
Мъже, жени, народ,
        Нашата борба е за България!
                        Продължаваме!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук