Към читателите

0
207

 Георги Пирински е новият главен редактор на сп. "Ново време".

 

Драги читателю,

Призванието на „Ново време“ от първия ден на появата му е било да предлага преглед на „умствения и обществения живот“ през призмата на социалистическия възглед за света. Да останем верни на тази кауза, днес е предизвикателството, с което се заемаме с подновения брой на нашето списание.

Едва ли някой ще оспори, че живеем във време ново, че основни рамки на всекидневието ни, на световните дела се разпадат пред очите ни. Да, но на тяхно място се настаняват мрежите, обхванати от невидим, но всевиждащ и всезнаещ облак, движен от неведоми сили. Как в тази безпрецедентно непозната среда да открием верните отговори на наглед елементарните въпроси на битието ни като хора и общества – къде собствено се намираме, какво всъщност става, както и кой на практика командва „парада“?

Колкото и претенциозно да звучи, с този брой се залавяме да търсим подстъпите към тези отговори:

– включили сме анализ на документите и решенията на 49-ия конгрес на БСП, които предстои да осмисляме и реализираме – има ли в тях ново начало или напротив;
– основно място сме отделили на тезата, че именно знанието, образованието и науката са онази сила, която е способна да разсее мрака на масовите внушения и виртуалните „реалности“ и да освети пътя към достоен живот и в новото хилядолетие;
– в крайна сметка – можем ли да вярваме, че пред нас тук, в България, има перспектива за растеж и развитие такива, че да направят страната ни желано място за живот още за днешните поколения.

Явно съвсем не сме сами в усилието да обхванем с мисъл всепроникващото ново, както и да открием движещите сили за живот със смисъл, щом и в информационно най-заредените общества отново се появява призивът за „Маркс на помощ“!

Нека заедно – редакционен колектив, автори и читатели, да направим „Ново време“ онази среда, в която „прегледът“ на ставащото около нас да доказва, че един друг свят е не само възможен, но и необходим. Стига истински да го пожелаем!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук