НАРОДИТЕ СРЕЩУ КОРПОРАЦИИТЕ

0
169

 

„Спрете ТПТИ“, „Не давайте шанс на ТПТИ“ и „Парите убиват демокрацията“. Това са само част от посланията на над 30 000 германци, които протестираха в центъра на Хановер в навечерието на официалната визита на американския президент Барак Обама в Германия на 24 и 25 април т. г. Фермери и природозащитници, синдикалисти, противници на атомната енергия и фракинга, земеделски организации, видни политически фигури – всички се обявиха против сключването на Трансатлантическото споразумение в търговията и инвестициите (ТПТИ).

Според тях споразумението няма да има благоприятно въздействие върху страните от ЕС и ще доведе до намаляване на БВП, загуба на работни места и ще окаже лошо въздействие върху околната среда. Земеделските производители смятат, че ще се стигне и до спадане в качеството на много от продуктите. Правото на националните парламенти в Европа да взимат самостоятелни решения също е застрашено, твърдят противниците на споразумението. Те са особено чувствителни и към секретността, с която се водят преговорите по него, както и към частния арбитраж, който застрашава стандартите на ЕС.

През последните месеци в почти всички големи европейски градове, включително и в София, се проведоха подобни протести, а десетки хиляди разгневени граждани ежедневно подлагат членовете на Европейския парламент на силен натиск да отхвърлят документа.

Дори и ТПТИ да не бъде прието в този си вид обаче, светът, в който живеем, често предполага по-голяма власт и влияние на големите корпорации пред националните държави. Дали масовите протести срещу ТПТИ ще успеят да подтикнат към изграждането на една демократична, прозрачна и отговорна Европа, която да защитава интересите на гражданите, а не на корпорациите?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук