СОЦИАЛИСТ – ДЕМОКРАТ ДОНЕСЕ ПОБЕДА НА ЛЕЙБЪРИСТИТЕ В ЛОНДОН

0
173

 

„Решен съм да организирам най-прозрачната и насочена към хората политика. Всяко едно малцинство в града ни ще е абсолютно равнопоставено, защото в крайна сметка ние всички сме лондончани.“ С тези думи новият кмет на Лондон, лейбъристът Садик Хан, встъпи в длъжност, след като спечели изборите на 5 май т.г.


Освен че връща града в ръцете на лейбъристите, той е първият кмет на голяма европейска столица от мюсюлмански произход. Хан израства в работническо семейство на пакистански емигранти. Завършва право в университета на Северен Лондон и оттам започва политическата му кариера. Като адвокат по човешките права повече от 10 години е съветник на кмета на квартал „Уандсуърт“. Следва дебютът му и на голямата политическа сцена, когато тогавашният премиер Гордън Браун го назначава най-напред за министър на общините, а после и за транспортен министър.

През 2013 г. Хан, представител на социалдемократическото крило в Лейбъристката партия, публично заявява готовността си да участва в борбата за кмет на Лондон. Сред обещанията, които му спечелиха голяма подкрепа, е да замрази за четири години цените на градския транспорт и на метрото. В резултат Садик Хан спечели изборите с рекордните 1 310 143 гласа. Така той стана и политикът с най-голяма изборна победа в британската история.

Победата му има и огромно значение за вътрешнопартийната консолидация, защото новият кмет на Лондон и обвиняваният в прекалено левичарство лидер на лейбъристите Джеръми Корбин често не споделят еднакво виждане по редица наболели теми за британското общество. Новата ситуация, оформила се след местния вот със знаковите победи на лейбъристите не само в Лондон, но и в Бристол, както и удвояването на членската маса на партията за последната година под ръководството на Корбин подсказват, че е време за примирение и обединение на „крилата“, за по-амбициозен поглед към следващите парламентарни избори.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук