ДИСКУСИЯ „ЛЯВОТО ДНЕС ‒ ЗА ДОСТОЕН ТРУД И СОЦИАЛНИ ПРАВА!“

0
216

 ДИСКУСИЯ „ЛЯВОТО ДНЕС ЗА ДОСТОЕН ТРУД И СОЦИАЛНИ ПРАВА!“

 

 20.01.2020. Темата „Лявото днес ‒ за достоен труд и социални права!“ събра в Централния клуб на БСП читатели и автори на сп. „Ново време“ по повод  поредния брой 11/12 на списанието за 2019 г.,  като  продължение на  дискусията по въпроса „А сега накъде?“, предмет на срещата от 13 ноември м.г. в клуб „Перото“ на НДК.

В експозето си пред аудиторията главният редактор Георги Пирински сподели убеждението си, че отговорът „Наляво!“ изисква конкретни виждания по най-острите въпроси от дневния ред на обществото. На първо място – по проблемите на наемния труд в условията на  застрашителното нарастване на социалните неравенства. В тази връзка той спомена и Европейския стълб за социални права, приет през 2017 година от председателите на Европейския парламент, Съвета на министрите на ЕС и Европейската комисия, като постави въпроса отхвърляме ли го като поредна порция празни приказки ли напротив – вземаме го като повод да развием своя активна политика и инициативи, която да върнем и на  полето на Комисията.

Той спомена и добилото известност изявление на ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева за необходимостта от прогресивно данъчно облагане, отхвърляно от управляващите у нас, както и многозначителната идея на президента Макрон страните членки на Съюза, които не осигуряват приличен жизнен стандарт на своето население, да бъдат лишавани от европейско финансиране.

.Въпросът всъщност е дали западният свят е способен да се реформира, изправен пред неравенствата, акцентира в изказването си Мирослав Попов. След кризата от 2008 г. се декларираха много намерения за промени и регулации, Саркози тогава каза „Нужен ни е друг капитализъм“, но нищо подобно не се случи“, припомни той.

Според чл.-кор. проф. Васил Проданов проблемът е системен и България не може сама да го реши. Днес за разлика от времето на Димитър Благоев, когато (по негови думи)  ¾ от случващото се у нас е зависело от външния фактор, сега ние сме зависими на 9/10, смята проф. Проданов. Той припомни изявления и на други влиятелни фактори срещу неравенствата и изрази мнение, че на практика нищо не може да се промени при тези отворени граници за капитала и възможността му да крие печалби в офшорни зони. Не вярвам на комисиите на ЕС, които пишат разни неща за неравенствата, но и излизането от ЕС няма да ни реши никакви проблеми, обобщи ораторът. Според него поради деиндустриализацията от последните десетилетния ние днес нямаме решение вътре в  страната, за разлика от големите държави, които могат да се самозатворят, и трябва да го търсим в рамките на ЕС.

Много хора днес търсят решение срещу императивите на пазара, но  нито една партия не им предлага тези решения, каза социологът Юрий Асланов. Социалистическата партия, по думите му, обсъжда второстепенни теми, а ПЕС прави несръчни опити да формулира някаква теза, която да изведе социалистическите партии от незавидното състояние, в което се намират. Липсата на организирана сила, която да оглави борбата за бъдещето, може да се превърне в кръвопролитен конфликт, прогнозира Асланов. Да си социалист днес, означава да си радикален в една все по-несправедлива социална среда, която без съпротива няма да изчезне, обобщи той.

Да си социалист днес, означава да си и антифашист, допълни Велислава Дърева.  Тя говори за опасността от възраждане на нацизма и подмяна на историята: „Вече две поколения български деца са безпаметни, безисторични, безграмотни. Не знаят за фашизма, за съпротивата, за тях антифашистите са някакви „комуняги“. За тях „знанието е вредно, невежеството е благо“.

Всичко влиза през училището, подчерта Велиа­на Христова, която разказа свой спомен от преди 6 години в турската част на Странджа. Там старите туркини били облечени по европейски, а младите ходели забулени.  „Ислямът влезе през училището“ – обяснили местните хора.

Бившата социална министърка Емилия Масларова изрази скептицизъм по отношение на европейското предложение за минималната работна заплата и заяви, че тя трябва да се изчислява спрямо линията на бедност. Тя обърна внимание и на дискриминацията на пазара на труда по отношение на  работниците и по-малките работодатели. 

Много от участниците в дискусията подчертаха бариерата на медийната среда. Николай Шопов заяви, че медиите са изкупени от олигарсите и ние нямаме думата. Технологията на властта е проста: имаш парите, купуваш медиите и управляваш. В този контекст ораторите изразиха очаквания за съдържателен и действен дебат, който да се развие в медиите на БСП. По-конкретно прозвуча препоръка  „Ново време“ да се превърне в онова теоретично поле, на което да се дискутира и да се дават необходимите на обществото отговори и решения.

В заключение Г. Пирински пое ангажимента темите за суверенната демокрация, за прогресивното данъчно облагане, за обвързването на работната заплата с критериите за достоен живот, за развитието на солидарна икономика, за нова просвета в България да продължат да бъдат във фокуса на вниманието и в предстоящите броеве на списанието. По думите му, списание „Ново време“ ще се стреми не само да бъде платформа за дискусии, но и да заеме значимо място в ежедневието на социалистите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук