ПЕТЪР АНАСТАСОВ – ПЪРВИ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА „ВАЛЕРИ ПЕТРОВ“

0
203

 На 22 април 2020 г. се навършиха сто години от рождението на Валери Петров. За отбелязването на този юбилей Съюзът на българските писатели учреди Национална награда за литература „Валери Петров“.

Тържеството, на което бе връчена наградата,  се състоя на 16 декември 2020 г. 

 ПЕТЪР АНАСТАСОВ е роден на 27 октомври 1942 г. в с. Марково, Пловдивско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е журналистика в Москва. Бил е директор на издателство „Христо Г. Данов“, работил е като драматург в Кюстендилския драматичен театър, главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“. В момента е главен редактор на издателство „Светулка44 АТЕНЕЙ“. Дебютира в поезията през 1967 г. Автор е на книги със стихове: „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „Този черен бял свят“, „Хубава и проклета си“ и др. Автор е и на шест пиеси, сред които „Обещай ми светло минало“. По негови сценарии са заснети телевизионните филми „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“ и „Оттатък ставаш невидим“. Сценарист е и на дванадесетсерийния телевизионен филм „Църква за вълци“. Носител е на Националната награда за поезия „Пеньо Пенев“, на Наградата на СБП за поезия за книгата му „Както те обичам“ и на наградата „Николай Лилиев“ за цялостно поетично творчество. Почетен гражданин на Пловдив.

 

На 22 април 2020 г. се навършиха сто години от рождението на Валери Петров – един от неповторимите съвременни български поети, писатели, сценаристи, преводачи, интелектуалци и общественици. Поради ограниченията на вирусната пандемия, много от планираните през годината разнообразни прояви, посветени на неговото изключително творческо наследство, се проведоха, без да им се даде широка публичност, други бяха отложени, а трети ще останат нереализирани. Бяха издадени юбилейни сборници с избрани творби на Валери Петров и преиздадени неговите пет приказки за деца. Бяха възстановени или поставени отново театрални и музикални спектакли по негови творби. Видяхме отново забележителни български филми и телевизионни постановки по сценарии на Валери Петров.

 Първи носител на Националната награда за литература „Валери Петров“, учредена от СБП по случай стогодишния юбилей, стана Петър Анастасов – изтъкнат български поет, драматург, публицист и издател. Наградата бе връчена в средата на декември 2020 г. на скромно тържество в галерия-книжарница „София прес“ в присъствието на членове на СБП, представители на семейството на Валери Петров, приятели и почитатели на юбиляря. Наградата връчи председателят на СБП Боян Ангелов. В своето кратко слово той сподели радостта си от това, че тази награда е вече факт и че с нея се продължава и се обновява традицията на Съюза да се съхранява творчеството на неговите членове и паметта на най-достойните измежду тях, въпреки десетилетното неглижиране на творческите съюзи и нежеланието специално тази награда да бъде споделена и от други институции.

Иван Гранитски, директор на Издателство „Захарий Стоянов“, сподели, че по-добра, по-подходяща, по-достойна кандидатура за тази първа награда на името на Валери Петров от Петър Анастасов не може да има. Петър Анастасов отдавна е в класическата традиция на българската поезия и драматургия, в творческия дух на Валери Петров.

Иво Хаджимишев се обърна към Петър Анастасов и заяви, че те с внучката на Валери Петров Анна Хаджимишева са „много щастливи, че именно той получава тази награда. Тя е не само заслужена, но аз съм сигурен, че и Валери би се зарадвал много, защото знам, че той много високо Ви ценеше и винаги с много топло чувство ми е говорил за Вас. Вие влизахте в неговата класация (това не е най-добрата дума). Вие сте бил в неговото сърце – това мога да Ви гарантирам.“ Развълнуван, Петър Анастасов благодари на всички, които са го определили за първи носител на тази фантастична награда и са спомогнали тя да стане факт.   

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук