„ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ДОБРИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ ЧРЕЗ ПРОБИВ В ТУРИЗМА“

0
218

  Интервю на Владимир Митев, журналист от сп. "Тема"

 

Аднан ал-Хосейни е палестинският управител и министър на Йерусалим. Свещеният град е анексиран от Израел и е под израелска администрация, но Аднан ал-Хосейни администрира палестински селища в неговите околности, като постът му има символично значение. Той е член на влиятелния род ал-Хосейни, от който са още легендарният главен мюфтия на Йерусалим от времето между двете световни войни Мохамад Амин ал-Хосейни и не по-малко уважаваният в Палестина военен командир от войната с Израел през 1947-1948 г. Абд ал-Кадир ал-Хосейни.

Аднан ал-Хосейни е завършил архитектура в египетския университет „Аин Шамс“ през 1970 г. Той е главен мениджър и контрольор на организацията, отговаряща за ислямските религиозни имоти в Йерусалим (включително светилището Купола на скалата и джамията „Ал-Акса“). Член е на Висшия съвет по туризма към Палестинската национална власт.  

 

Господин Хосейни, наскоро вие посетихте България. Какви са резултатите от вашата визита?

– Преди около година бях в София. Посетихме общината и областната администрация. Работихме в полза на сътрудничеството в сферата на образованието, културата и всичко останало. Беше ползотворно посещение. И очакваме в бъдеще нашите приятели от България да дойдат в Палестина, за да продължим това сътрудничество.

Мислите ли, че отношенията между България и Палестина се развиват?

– Нашият посланик там е много активен. Срещнахме се и с някои от палестинците, пребиваващи в България. Те живеят при добри условия. Мисля, че трябва да работим повече и с времето да направим връзките по-позитивни.

В какви области трябва да се развиват двустранните отношения?

– Много е важно да се работи за разширяване на бизнеса и туризма. България е много красива страна, изключително зелена. Това лято бях във Варна и Бургас. Стремя се да насърчавам туризма.

Имате предвид палестинци да посетят България?

– Да, но и български туристи да пътуват в обратната посока също. За съжаление, към момента ние пътуваме за вашата страна през израелски туристически офиси. Но защо палестинците трябва да пътуват с израелски агенции? Нека да имаме наша агенция. Ние насърчаваме такова развитие, както и бизнес отношенията. Искаме да знаем какво може да е полезно за нас. Посетих например електроцентрала. Посетихме и важни културни места. България е красива страна и трябва да отворим вратата помежду ни.

Виждате ли възможност за български инвестиции?

– Да. Имах също срещи със строителни компании в областта на инфраструктурата. Налице са много сфери, в които България работи и може да участва и тук, в Палестина. Ние почукахме на вратата и сега вече знаем някои от имената в бранша. Дадохме ги на нашите хора.

Но всичко това е все още в областта на намеренията?

– Посетихме важни места в София и околностите. Бях убеден, че трябва да започнем с отваряне към туризма. Ако успеем, ще успеем и в много други области.

Имате ли информация колко палестинци биха желали да посетят България като туристи?

– Ще ви кажа. Бях във Варна и Бургас с чартърна визита за 5-6 дни. Там имаше много палестинци, особено такива, които са от израелската страна на зелената линия (границата, която до 1967 г. е разделяла Израел от палестинските земи под йордански и египетски контрол). Те ползват директни полети от Израел и имат свой туристически офис, който урежда визитите им. Мога да кажа, че ако отворим такъв офис първо за Палестина и после за другите арабски държави, ще има голяма изгода от това.

Виждате ли проблеми пред този туристически проект?

– Не. Ако привлечем палестинците в България, те ще отворят очите и умовете за инвестиции там. Те ще създадат контакти. Ще задвижат търговията.

Какъв е образът на България в Палестина сега?

– Мисля, че палестинците уважават много българите. Преди имаше добра връзка при тогавашните политически обстоятелства за България. Но няма пречки тя да се изгради отново и да бъде отново добра. Хората са много добри. Ние имаме история, имаме палестинци, които са завършили в България. България не е далеч от нашата история. Тя е част от нашето движение. София и България са важни за нас.

Има палестинци, сключили брак с българки. Мисля, че народите ни се разбират добре. Аз съм бил в България и нямам усещането, че хората във вашата страна са много далеч оттук. И българите, и палестинците общуват лесно. 

 

Интервюта на Владимир Митев,

журналист в списание „Тема“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук