УНГАРИЯ СРЕЩУ „РОБСКИЯ ЗАКОН“

0
167

 

  

 Неделя следобед, 16 декември 2018 г., няколко десетки хиляди унгарски граждани излязоха по улиците на Будапеща на протест срещу т.нар. робски закон, прокаран от управляващата партия на премиера Виктор Орбан – „Фидес“. Този закон предвижда до 400 часа допълнителен извънреден труд годишно, с възможност компенсацията да се изплаща в срок до 3 години.

 Заедно с „робския закон“ правителството прие и нова съдебна реформа, която практически създава паралелна правна система. Нови административни съдилища, контролирани от министъра на правосъдието, ще се занимават с политически чувствителни дела, а министърът ще има и широки правомощия при назначаването на съдиите.

Безпрецедентните действия на антидемократичния, популистки и крайнонационалиситически режим на Орбан доведоха до масови протести, които продължават вече седмици наред и са без аналог в Унгария.  „Един за всички, всички за един“ – това е духът на протеста, обединил всички опозиционни сили граждански организации, профсъюзи и партии, с общата цел да сложат край на все по-авторитарното управление на Орбан.

С изкривените в полза на „Фидес“ изборни закони на практика е невъзможно да се смени правителството, ако опозиционните партии не са обединени. Предстоящите избори за Европейски парламент и за местния вот през 2019 г. предоставят реална възможност за това. Междувременно Унгарската социалистическа партия (MSZP) се съюзява с партията „Диалог за Унгария“ (Párbeszéd), като по този начин формират най-големия проевропейски блок в страната.

 Режимът на Орбан за съжаление все още се подкрепя от групата на Европейската народна партия (ЕНП), независимо от претенциите ѝ, че защитава общоевропейските ценности и принципи, както отбелязва в своите регулярни писма до членовете на Европейския парламент Ищван Уихей – ръководител на делегацията на унгарските социалисти и демократи.

 За унгарския премиер либералите са „врагове на свободата“, а най-добрият модел за съвременна европейска християнска демокрация може да бъде намерен в Бразилия, където наскоро за президент беше избран крайно десният популист Болсонаро.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук