100 Г. ОТ УБИЙСТВОТО НА РОЗА ЛЮКСЕМБУРГ И КАРЛ ЛИБКНЕХТ

0
327

 

 

 

През януари тази година отбелязваме 100 години от жестокото убийство на едни от най-влиятелните фигури на международното социалистическо движение в началото на ХХ век Роза Люксембург и Карл Либкнехт.

 Роза Люксембург е родена в гр. Замошч, Полша. Още като гимназистка се включва в социалните борби във Варшава. На 18-годишна възраст е принудена да се премести в Цюрих, Швейцария, за да избегне затвора поради революционната си агитация.

 „За социалдемокрацията, пише Роза Люксембург през 1899 г., между социалната реформа и социалната революция съществува неразривна връзка, в която борбата ѝ за социална реформа е средството, а социалната революция – целта“. От тази гледна точка тя критикува остро тезата на Бернщайн за ролята на демокрацията като средство за постепенно утвърждаване на социализма. 

 Тя отхвърля демократическия централизъм и желязната дисциплина, върху които се гради болшевишката партия на Ленин и се обявява против идеята за революционна партия от подобен тип като политически авангард на пролетариата.  В своето произведение „Руската революция“, писано в затвора през 1918 г., се обявява за общо избирателно право, за свобода на печата и за право на сдружаване. „Свободата винаги е свобода на инакомислещия… Свободата само за привържениците на правителството, само за членовете на една партия, колкото и голяма да е тя, не е свобода“,  твърди Роза Люксембург и се стреми към утвърждаване на този принцип в социалистическото движение.

 През 1916 г. заедно с други революционери Люксембург и Либкнехт създават антивоенната лига „Спартак“, която по-късно става комунистическата партия на Германия. Новата организация бързо се възползва от хаоса, завладял Германия след поражението на Западния фронт. Водачите ѝ ескалират демонстрациите, които до 12 януари 1919 г. достигат такива размери, че правителството призовава армията да ги потуши. Либкнехт и Люксембург изчезват в нелегалност.

 Само три дни по-късно, на 15 януари 1919 г., паравоенните сили Фрайкорпс ги откриват в скривалището им в района на Вилмерсдорф, Западен Берлин. Роза Люксембург е жестоко измъчвана и убита, а тялото ѝ е изхвърлено в Ландверканал. Трупът ѝ е намерен месеци по-късно. Карл Либкнехт е отведен в парка Тиргартен, където е убит с куршум в главата. Така само за броени часове двама от най-видните представители на германската социалдемокрация са екзекутирани без съд и присъда.

  

 

 

 

 

 

 

 

„Такъв е животът и така трябва да го използват хората: смело, неустрашимо и усмихнато ‒
въпреки всичко.“

Из писмо на Роза Люксембург от 1917 г.

 

 

 

 

 

  

Забележителните комунистически революционери на ХХ век отдавна ги няма, но те далеч не са забравени. И до днес всяка година на 15 януари в Берлин се провежда многохиляден ляв марш в тяхна памет.

   

 

 

„Червената Роза“ е графична биография на Роза Люксембург от британската художничка и писателка Кейт Еванс. През 2015 г. книгата бе издадена от издателство  Verso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роза Люксембург и Карл Либкнехт вдъхновяват и българския пролетарски поет Христо Смирненски. Вж.РОЗА ЛЮКСЕМБУРГ и КАРЛ ЛИБКНЕХТ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук