ИНДИЯ НАВАКСВА ЗАБАВЯНЕТО СИ

0
168

Статията е от раздела „Светът през погледа на…“ в Атлас на „Монд дипломатик“, 2009
Потеглилата със закъснение Индия осъществи икономическия си подем, опирайки се на старите индустриални родове и на новодошлите от областта на информатиката. Тя се превърна в уважавана ядрена сила и се надява по този начин да играе политическа роля в световен мащаб.

Ядрена индустрия и информатика. Несъмнено би било несправедливо да свеждаме подема на Индия единствено до тези две области. Но те, разбира се, са символи на възвърнатото могъщество редом до големия съсед Китай. Притежаването на ядрено оръжие и стратегическото споразумение, подписано със САЩ, й спечелиха уважение и изстреляха азиатския гигант в изключително затворения клуб на пълноправните ядрени сили. Но въпреки че Вашингтон се надява по този начин да превърне Индия в едно от действащите лица в стратегическото обкръжаване на Китай, не е сигурно дали Ню Делхи ще се поддаде на натиска, или ще предпочете да се придържа към принципите за необвързаност, избирайки ту едните, ту другите, според собствените си интереси.

Макар Европейският съюз да доминира индийския търговски обмен, всъщност САЩ и Китай са истинските властелини заедно с държавите от Персийския залив, от които Индия е силно зависима заради снабдяването с енергия.

Страната направи забележителен пробив в областта на информационните технологии, превръщайки се в „офиса на света“ според често използвания израз, целящ да подчертае разликата с китай­ския й съсед. Услугите носят повече от половината от добавената стойност и осигуряват една четвърт от работните места, а информационният сектор, острие на подема, реализира четири пети от търговския си оборот в чужбина. Съвсем естествено рецесията в богатите държави повлия на тези печалби. Растежът на страната падна под границата от 5% през последното тримесечие на 2008 г.
За да разнообрази енергийните си източници и клиентите си, Индия обърна поглед към Африка, опирайки се на стара диаспора. По примера на Пекин през април 2008 г. тя свика африканска среща на върха, полагайки огромни усилия за реклама.

ОБЕДИНЕН ФРОНТ

Ню Делхи развива търговски отношения и с държавите от Латинска Америка и особено с Бразилия. Тези по-тесни икономически връзки подсилиха и политическите отношения. При преговорите от цикъла Доха през 2008 г., въпреки различните оценки и интереси, ръководителите на т. нар. страни от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) успяха да формират обединен фронт срещу едно­странните изисквания на западните държави за либерализиране на земеделието. Това е от особена важност за Индия, която си остава предимно аграрна държава (57% от активното население).

Основната част от търговията и инвестициите се крепят на плещите на частни компании. Известен е успехът на „Wipro“, една от най-големите компании за услуги в света. Този на „Infosys“ е почти също толкова добре познат. Но най-богатите индийци са индустриалци, които са изключително активни навън: Лакшми Митал, четвъртият най-богат човек в света през 2008 г. според списание Форбс, оглавява група със същото име (черна металургия); Мукеш Амбани, петият най-богат в света, притежава „Рилайънс Индъстрис“ (нефтохимия); брат му Анил Амбани, шестият по богатство, се занимава с телекомуникации… Известен е апетитът на Митал, който изкупи „Арселор“ във Франция, след което инвестира в Бразилия, Мексико… След срива на пазарите всички тези групи може и да застанат по-назад в класацията през 2009 г.

novovreme

Според „Бостън Консултинг Груп“ от „100-те съперници от развиващите се държави“, с които ще трябва да се съобразяваме през следващите години, 20 са индийски компании, които възнамеряват да затвърдят амбициите си извън границите на родината си.

За сметка на това икономическите отношения с близките съседи остават на заден план. Само 5,5% от индийския износ е предназначен за Южна Азия (Бангладеш, Шри Ланка, Непал…). Това се дължи колкото на слабите пазари в тези бедни държави, опустошени от вътрешни конфликти, толкова и на отношението на няколко последователни индийски правителства: Ню Делхи продължава да се държи като истинска „Майка Индия“ с известно снизхождение към малките си съседи. Създаването през 1985 г. на Южноазиатска асоциация за регионално сътрудничество обединява двамата враждуващи братя Индия и Пакистан и пет други държави (Бангладеш, Бутан, Малдивски острови, Непал и Шри Ланка), но резултатите й за момента са скромни.

(Продължава в следващия брой)
Превод Марта Иванова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук