ПАРТИЯТА НЕ ДОПУСКА РАЗЦЕПЛЕНИЕ

0
161


— Г-н Кутев, какво показа 47-ият конгрес на БСП?

— Конгресът показа, че има много по-добър климат в БСП. В партията, както винаги, сработи инстинктът за самосъхранение. БСП ясно си дава сметка, че изборите, които предстоят през 2011 г., са ключови за нея. Именно заради това хора, които са със съвършено различни политически позиции в партията, се изравниха и започнаха да работят в една и съща посока.

— Това показа и броят на бюлетините „за“ поисканата извънредна точка за конгрес напролет…

— Още едно доказателство. Лично за мен бе безспорно, че точката няма да бъде подкрепена. Но това, че бюлетините бяха само 28, е напълно показателно за степента, в която в БСП работи инстинктът за самосъхранение. Партията не допуска по никакъв начин разцепление и много ясно си дава сметка, че един извънреден конгрес в момента би довел до нови вътрешнопартийни конфликти и до неща, които не са насочени към изборите. Слава Богу, нашите хора са достатъчно мъдри и не го позволиха.

— Какъв кандидат за президент ще търси БСП?

— Това е старият спор – дали сме насочени към това да спечелим изборите, или главната ни цел е да спрем похода на ГЕРБ към властта. Една чисто партийна кандидатура би била насочена към първия вариант. Но вторият е по-важен и е по-важно да намерим онази кандидатура, която може да не е вътрешнопартийна, но в крайна сметка да доведе до това да бъде спечелен президентският пост не от Бойко Борисов и неговите хора. Защото това би било опасно за демокрацията. Разбира се, кандидатът трябва да е достатъчно близо до БСП, да има социалната чувствителност, която е важна за нас. Но в същото време трябва да бъде достатъчно центристки насочен, за да може да събере много повече гласове, отколкото БСП би могла да му даде.

Анкета Искра Милева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук