ЗА СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СИРИЯ

0
157

 „Унижението на който и да било народ е източник на опасност и дестабилизация. това трябва да бъде отстранено.“

 „Световният ред: нови правила или игра без правила“ – изказване на Владимир Путин пред международния дискусионен клуб „Валдай“, 24 октомври 2014, Сочи

 
Въпроси и отговори

 

ВЪПРОС: Мирният процес между палестинците и израелците се разпадна напълно. САЩ никога не са давали възможност на квартета да работи. Същевременно разрастването на израелските селища, на незаконните селища в окупираните територии, ликвидира възможността за създаване на палестинска държава. Ние току-що видяхме много жестоко нападение в сектора Газа. Как Русия се отнася към такава напрегната ситуация в Близкия изток? И как гледате на това, което става в Сирия? И още една забележка… Стана дума за унижението. Какво може да бъде по-унизително от окупацията, с която се сблъсква Палестина в продължение на много години?

 

В. ПУТИН: Що се отнася до Палестина и израелския конфликт, на мен тук ми е лесно да говоря. Защото първо, длъжен съм да кажа и мисля, че всички го виждат в последно време стана сериозна трансформация на нашите отношения с Израел, като се има пред вид, че в Израел живеят много преселници от бившия Съветски съюз. В същото време ние имаме традиционни отношения и с Арабския свят, и особено с Палестина. Нещо повече, Съветският съюз, Русия – правоприемницата на Съветския съюз, отдавна призна държавността на Палестина. И в това отношение нищо не променяме.

И накрая, що се отнася до заселническата дейност. Нашата позиция е солидарна с тази на главните участници в международния живот. Ние смятаме, че това е грешка. За това съм говорил и на нашите израелски партньори. Мисля, че това е препятствие пред нормализацията на отношенията и много разчитам тази практика да бъде прекратена и целият процес на мирно урегулиране да се върне в своето правно договорно русло.

Ние изхождаме от това, че конфликтът в Близкия изток е една от първопричините за цялата дестабилизация не само в района, но и в света. И разбира се, унижението на който и да било народ, живеещ в района, пък и където и да било по света, е източник на опасност, източник на дестабилизация. И това трябва да бъде отстранено. Разбира се, с такива мерки и средства, които биха били приемливи за всички участници в този процес и за всички хора, живещи в района.

Процесът е много сложен, но Русия е готова да вложи в урегулирането всички свои възможности, включително и добрите си отношения с участниците в този конфликт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук