НАМАЛЯВА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА В РУСИЯ

0
219

„Ние сме против това политическата дейност вътре в Русия да се финансира от чужбина. А нима в САЩ това е разрешено?“

 „Световният ред: нови правила или игра без правила“ – изказване на Владимир Путин пред международния дискусионен клуб „Валдай“, 24 октомври 2014, Сочи

Въпроси и отговори

Н. ЗЛОБИН: Забелязах как описвате съвремения свят и по принцип съм съгласен: несправедливост, монополна власт, опити за натиск, манипулации, пропаганда. Много често във Вашигтон, където живея, именно така се представя руският политически живот, картината е примерно такава. Казвам го, за да  разберете противоположната гледна точка. Но моят въпрос даже не е за това.

На 11 септември 2001 година аз бях в Америка. Наблюдавах как се променяше Америка след този ден. Тя стана друга, стана по-жестока. Падна нивото на толерантността. Рязко се вдигна рейтингът на президента. Всички станаха големи патриоти. Америка започна да се държи агресивно във външната политика и да се затваря за света.

 

Кажете ми, аз навярно не съм прав, убедете ме, но на мен ми се струва, че сега Русия започва да повтаря американските грешки. Вашият рейтинг е много висок, това е много добре. Но този фантастичен патриотизъм в страната сега по мое мнение е започнал да се дели на „правилен“ и „неправилен“. Правилният патриотизъм – това са тези, които Ви поддържат Вас и всичко, което правите, а неправилният са хората, които имат наглостта да Ви критикуват например или с нещо да не се съгласяват. Някакъв патриотизъм, според мен, започна да се изразява в много опасен национализъм, който в Русия рязко нараства, според мен.

И едновремено ще се опитам да оспоря една теза от Вашето изказване. Струва ми се, че в последно време Русия стана по-закрита за света. И не само защото светът затваря Русия, но и защото Русия започна нещо да прави, скривайки се от света. Някои обменни образователни програми бяха отменени, някои НПО бяха отрязани от финансиране, въпреки че не се занимаваха с политика, търсене на чужди агенти, регистрация на двойно гражданство… Много от нещата, които сега мога да си спомня, общо взето свидетелстват за определена тенденция. Преди ми се струваше, че колкото повече Русия е интегрирана в света, а светът в Русия, толкова по-безопасно е. А сега ми се струва, че Вие сте приели друго решение: колкото Русия е по-малко интегрирана със света, руското общество, гражданското общество, толкова по-безопасно ще се чувства.

Америка след 11 септември в продължение на много години ми доказа
аз там съм живял, че в нея демокрацията стана по-малко. Сега съм с впечатление, че демокрацията става по-малко и в Русия. Ако не съм прав, покажете ми в какво не съм прав.

 

В. ПУТИН: Ние не се каним да се затваряме. Това, че се опитват да затварят Русия, да я изолират, е факт. За това публично говорят вашите лидери: ние ще накажем Русия, тя скъпо ще плати, ще бъде низвергната и така нататък. Но как с тази низвергната ще решават глобалните проблеми, не е ясно. И сами явно разбират, че това е невъзможно. Затова искам още веднъж да потвърдя, че от никого не искаме да се изолираме, няма такава задача. Нещо повече, смятам това за вредно. А на тези, които се опитват да го правят, мога да кажа, че е безполезно, невъзможно в днешния свят. Преди 40-50 години може и да е било възможно, но сега не е. Такива опити безусловно ще претърпят неуспех. И колкото по-бързо нашите колеги го осъзнаят, толкова по-добре.

Що се отнася до нарастването на патриотизма. Вие направихте сравнение със Съединените щати. Да, разбира се, има такова нещо. Но защо се случи в Щатите? Защо се случва у нас? Причината е една и съща – хората почувстваха опасност, себе си почувстваха в опасност. В САЩ след 11 септември почувстваха, че не са защитени и това ги сплоти около ръководството на страната. А ръководството на страната трябваше  да отговори адекватно на това доверие. Не мисля, че всичко беше направено коректно. Ето, колко време мина от навлизането на войските в Афганистан, колко загуби. Сега коалицията се готви да напуска, а какво ще става по-нататък, не е ясно. Разбирате ли, това е сложно нещо. Така или иначе, именно така реагираха. Това първо.

Второ, за различните НПО-та. Това съвършено не е затваряне на страната. Защо решихте така? Това е самозащита. Не ние приехме закон за чуждите агенти. В Щатите, където живеете, беше приет такъв закон. Да, казват ми, това е било през 30-те години, за защита от нацизма и пропагандата. А защо не сте го отменили досега? Не го отменихте. Нещо повече – аз тук посочих такива примери – привикват участници в политическата дейност и в рамките на този закон ги разпитват в определени американски структури. Той функционира. Ние не закриваме НПО-та, които работят, примерно, със Съединените щати, ако става дума за хуманитарната сфера, за образованието, здравеопазването. Казахте, че били закрити някакви образователни  програми. Не. Току-що правителството съобщи за реализацията на една от тези програми. Аз не зная, може да е свързано с бюджетни ограничения, нищо повече.

Ние каним преподаватели в нашите водещи ВУЗ-ове, даже в Далечния Изток сега идват много преподаватели. Във всичките ВУЗ-ове работят. Внедряваме системата на така наречените мегагрантове, когато водещи учени и преподаватели от различни университети по света, в това число от Съединените щати, пристигат и работят у нас с месеци, по половин година и повече, формирайки тук научни колективи, трудят се.

Ние сме против това политическата дейност вътре в Русия да се финансира от чужбина. А нима у вас, в САЩ, това е разрешено? Та у вас не допускат наблюдатели близо до избирателните секции. Прокурорът ги плаши със затвор. Гонят ги, в това число представители на ОССЕ, а вие ни разказвате за  демокрацията.

Един от лидерите, бившите лидери на Европа, ми каза: каква демокрация в САЩ – там без милиард или няколко милиарда не може даже да се мисли за участие в избори! Що за демокрация е това? После, у вас изборите на държавен глава преминават през система от упълномощени лица, а у нас има пряка демокрация. Нещо повече, вие знаете, че Конституцията ви е така устроена, че броят на упълномощените, гласували за кандидата, може да е по-голям, а на избирателите, стоящите зад него по-малък. Получава се така, че президентът може да бъде избран от по-малкия брой избиратели. Какво е демокрацията?  Власт на народа. И къде е тук властта на народа? Няма и помен от власт на народа там. А вие се опитвате да ни убедите, че у нас я няма.

Ние също имаме недостатъци. Те имат системен характер. Много от тях са останали от миналото и ние сме длъжни да променим много в нашия живот. Правим постепенно това, но не с помощта на революции – както казах, имаше такива достатъчно в ХХ век, наситихме им се, – а по пътя на еволюцията.

Знам за критиката, свързана със системата за подбор чрез местните органи на властта и тъй нататък. Но това е практика, прилагана в много страни, които вие не смятате за недемократични. Ние се вслушваме, стараем се да настроим тази система. Нямаме желание да се връщаме към тоталитарното минало. И не защото се боим от нещо при такова връщане, а защото съм дълбоко убеден, и руското общество е убедено, че този път на развитие води към задънена улица. Инструментите на демокрацията, които са много различни всъщност, трябва да съответстват на днешното ниво на развитие на обществото.

Проведоха се избори в Афганистан. Бог да даде здраве на тези хора. Вашият държавен секретар пристигна, ръководи изборния процес, казва какво трябва да се направи в хода на преброяването на гласовете. Глупост някаква! Слушайте, това какво е, демокрация ли?

Аз помня как ми сочеха Афганистан като образец на демокрацията, която настъпила там. Това е просто смешно. Или не – би било смешно, ако не беше толкова печално. Затова ние сме готови да водим диалог и да внасяме промени.

Споменахте за НПО, много от тях, които не се занимаваха с политика, бяха „поставени под чехъл“, както казват у нас. Грешка. И точно това трябва да се поправи.

 

Н. ЗЛОБИН: А за национализма?

 

В. ПУТИН: Патриотизмът може да премине в национализъм. Това е опасна тенденция и аз не мога да не се съглася с Вас. По принцип сме длъжни, разбира се, да имаме предвид това и да направим всичко, за да не се случи. Това е опасно за страната. Най-големият националист в Русия – това съм аз. Но най-големият, най-правилният национализъм е действията и политиката  да се градят по такъв начин, че това да е за благото на народа. А ако под национализъм се разбира нетърпимост към другите, шовинизъм, това ще руши страната ни, която поначало се е оформяла като многонационална държава. Това не е просто път към глуха улица, това е път към саморазрушаването. Русия ще направи всичко възможно това да не се случи.

 

24 октомври 2014, Сочи

Превод Иван Димитров

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук