ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД ПРЕД 50-ИЯ КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

0
251

 

Корнелия Нинова, председател на БСП.

 Уважаеми другарки и другари, 

Ваши превъзходителства,  
Уважаеми коалиционни партньори, творци, поети, писатели, учени, 
Скъпи депутати от 7-о Велико народно събрание, 
Скъпи гости,
Уважаеми журналисти,
Добре дошли на юбилейния 50-и конгрес на БСП.
 
Скъпи делегати, поздравявам ви с избора ви. Този новоизбран състав на конгреса ще заседава в следващите четири години. Пожелавам ви да бъдат ползотворни и успешни. Но преди да (започнем) преминем към следващите четири години, нека оценим отминалите четири. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи и през тези четири години ги изпълнихме. 
 
Първата. Още през 2016 г. обявихме „Правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа“.  Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаване на законови условия за изграждане на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. 
 
Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвените и публично представени алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която ние създадохме, ние започнахме първи и вече е утвърдена от българския парламент. Чрез тези предложения доказахме, че нашата политика за повишаване на доходи, за преизчисляване на пенсии, за въвеждане на по-справедлива и прогресивна данъчна система могат да бъдат финансово обезпечени в рамките на напълно приемливи бюджетни параметри. 
 
Последователно беше усилието на ПГ за подпомагане на българското производство и за възстановяване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори. Със серия законодателни инициативи наложихме качествени промени в сферата на здравеопазването и образованието, чрез промяна в статута на търговските дружества на болниците и прекратяване действието на принципа „парите следват ученика“. 
Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, чрез тяхното редовно преизчисляване, настоявахме и предложихме закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права и дължимия от нас обществен комфорт. 
Настоящият мандат на Народното събрание беше белязан и от приемане на ново антикорупционно законодателство. Една много актуална сега тема. И като че ли се позабрави, че ПГ на „БСП за Бългрия“ се противопостави на идеите на управляващите и представи свои закони, с които да гарантираме независимостта и ефективността на специализирания антикорупционен орган. 
 
Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, отправихме 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяване на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тази на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания на вот на недоверие на правителството,  на ГЕРБ и Обединени патриоти. От които два вота за провал в областта на противодействието на корупцията. Другите – за несправяне в сферата на сигурността, здравеопазването и опазването на околната среда. 
 
Освен това групата предложи създаване на десетки временни комисии, които да проучат случаите на неизплатени заплати, на замърсяване на питейни води, пропуски и нарушения в дейността на агенция пътна инфраструктура, корупционни практики в изпълнение на програмата за саниране и др. 
 
Групата ни активно се възползва и от възможността си да се обръща към Конституционния съд. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на НС – 9 закона, 1 решение и 1 отказ. Към момента 4 от исканията ни са уважени от Конституционния съд, предстои решаването на две от делата. 
В обобщение, ПГ превърна програмата на партията в реални законодателни действия. Беше изключитело активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати. Вие сте бойци. Благодаря.
 
На второ място, преди 4 години си поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити задкулисни договорки за власт и облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на НС и министри в кабинета на Борисов. Това би било пагубно. Не само за БСП, но и за България. 
 
Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се съюзиха, показа отлив от системните партии и заличаване на идеологическите различия. Родиха се крайно десни, крайно леви, анархистични движения и партии. Опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ, повече не влиза в парламента и губи ролята си в активния политически живот. И най-важното, моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. След избори да правиш това, което си обещал преди тях. 
Не излъгахме един милион българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Знаете много добре, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме. В последните години държавата се управляваше от нова тройна коалиция. Официално ГЕРБ и Обединени патриоти, с неофициалната подкрепа на ДПС, и услужливата на „Воля“. Само ние не влязохме в скрити договорки. Не се продадохме и не се предадохме. И това дължим на всички вас, социалистите от цялата страна.  Благодаря ви, благодаря ви. Заедно доказахме, че за нас политиката не са пари и постове, а морал и грижа за хората. 
 
Третата цел, която си поставихме преди 4 години, е да изготвим алтернативен национален план за управление на страната. Изпълнихме го. Имаме нашия план „Визия за България“. При изготвянето му приложихме нестандартен подход, другари. Не направихме кабинетен документ, както обикновено, спуснат отгоре към хората. Обратно, обърнахме се към всеки наш сънародник, който има желание, с каквато възможност разполага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес, защото това беше процес, а не еднократен акт. Проведохме 606 срещи в цялата страна с учени, интелектуалци, младежки организации, земеделци, кооперации, малък и среден бизнес, лекари, учители и еколози, пенсионерски съюзи. Получихме 924 предложения. 
 
Този план е национално усилие, което не можеше да стане отново без Вас, делегати, Национален съвет, депутати, структурите на партията, кметове и общински съветници, обединението на жените, на младежите и на ветераните. Признателни сме ви за този труд. В момента само Българската социалистическа партия сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България. 
 
Четвъртата задача, която си поставихме преди четири години, обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака. Знаете в какво състояние бяхме. Да имаме самочувствие на хора с достойнство, които могат да побеждават. Изпълнихме го. Победихме на президентските избори и доказахме, че ГЕРБ не са непобедима сила. Увеличихме депутатите си в българския парламент от 39 на 80. Единствената партия сме, която си увеличи и евродепутатите от 4 на 5. Изкачихме се по стълбицата на партията на европейските социалисти от 12-о място на предишните евроизбори на 6-о сега, от 28 партии в Европа. Увеличихме кметовете и общинските съветници и спечелихме в 4 областни градове. И на четирите вида избори увеличавахме подкрепата спрямо предишните. Това показва другари, тенденция. Трудно, бавно, но през всички 4 години вървяхме нагоре. Всичко това постигнахме заедно при авторитарна, еднолична, обсебила всички държавни структури власт, изправила срещу нас огромен финансов и медиен ресурс. Благодаря ви за характера и силата, която проявихте.
 
Петата задача. Преди 4 години заявихме, че промяната в България минава през промяната първо в партията. И само ние, българските социалисти, дръзнахме да направим тази промяна. Изпълнихме и това обещание, защото, когато имаш претенции да променяш България, трябва да имаш и достойнството и да дадеш личен пример, като започнеш от себе си. Реформата в партията с такива мащаби и поставяща си за цел не козметични и тактически, а стратегически и принципни промени, не е извършвана от началото на прехода. Днес с по-голяма увереност можем да кажем, че тази реформа издържа проверката на времето. 
 
Въведохме мандатност за депутати – 3 мандата или 12 години, за да има обновление и приемственост на практика, а не само на думи. В резултат от тази промяна 46 от депутатите ни са за пръв път такива, а 13 от тях са под 40 години. Мандатността на народните представители дава възможност всеки един компетентен и способен да се докаже наш другар да участва в парламентарния живот 12 години, без това да го лишава от правото и възможността по-късно да работи за БСП, да се чува думата му в партията. Възможност за това дават изпълнителната и  местната власт, партийните структури, били те национални или регионални, левите издания, научните институти към БСП, съветите и комисиите към Националния съвет. Но по-важно днес е друго: че на фона на безличието и послушанието на депутатската маса на мнозинството, на фона на парламентарната арогантност на властта Парламентарната група на БСП доказа едно ново поколение знаещи, можещи парламентаристи, които изнасят битки срещу корупцията, в полза на социалните политики, в защита на гражданските права на българите. 
 
Процесът на обновление обхвана и листите за общински съвети и партийни структури, което дава и тласък за връщането на БСП в местната власт. 
В БСП сме категорични: другарки и другари, няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост. Като партия със 130-годишна история, ние имаме привилегията рамо до рамо да членуват и работят хора, взели участие в антифашистката война, в градежа на социалната държава, хора, отстоявали идеите ни в тежки, преходни условия, и млади хора, част от модерното, дигиталното общество. Опитът, идеите и позициите на всички тях имат място в нашата партия. Те се надграждат,  а не се противопоставят. Те са богатството на партията.
 
Въведохме мандатност на председателя до 2 мандата за този пост. Това е въведена реформа още от 2008 г., потвърдихме я през 2017 г. Това е безпрецедентно за българските политически условия решение, което показва, че БСП е със сигурност единствената нелидерска партия в днешна България. Подобни ограничения на мандатите е немислимо и невъзможно при никой от нашите политически опоненти, въпреки че продължават да внушават, че прекият избор например превръща БСП в лидерска партия. Казват го хора, които са готови да променят Конституцията, за да останат още малко на власт и никога не биха направили това, което правим ние – ограничения на председателя, мандатност за депутатите, пряк избор, за да се даде властта на народа.
 
Проведохме за първи път успешно в 130-годишната ни история този пряк избор за председател. Този пряк избор показа 4 много важни неща, другари.
 
Първо, партията е била узряла. Очаквали сте, искали сте този най-демократичен избор. Активност от почти 70% е уникална за българските избори. Тя не е постигана нито на парламентарни, нито на европейски, нито на местни избори. Тази активност разби на пух и прах всички обидни към вас, членовете на партията, приказки за фалшификации и манипулации на изборите.
 
Второ, БСП показахме най-висока организационна и институционална култура. Шапка ви свалям. Макар и това да ни се случваше за пръв път, без досегашен опит, вие проведохте чисти, прозрачни и подредени като аптека избори. 1142 секции, над 8000 души, ангажирани в деня на избора. Безпроблемно и без опашки предаване на изборните книжа, протоколи, в които няма дописване, поправяне и приключване в рамките на 24 часа. Това е впечатляващо постижение на партията. С този избор се наредихме до прогресивните леви партии в Испания, Франция, Германия, Португалия, Великобритания. Доказахме, че сме модерна, европейска и демократична партия. Благодаря на партийните членове, на членовете на комисии, на застъпниците и организаторите на целия този процес. Благодаря на Емил Войнов и на Централната комисия по провеждане на избора за ежедневната усилена и перфектна работа. Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП. Прекият избор и пряката демокрация следва да се развиват и чрез допитвания до социалистите по стратегически и политически въпроси. Защото въпреки скептицизма и опитите за неглижиране, се видя, че пряката демокрация мобилизира партията, вдъхна живот на структурите, засили чувството за общност, даде сила на хората да решават спрямо своята съвест, своето мнение и своята гледна точка. В момента, в който хората по улиците искат техният глас да бъде чут, да участват във вземането на решения за собствения си живот, за собствената си държава, ние показахме на практика как става това, как народът решава. Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като огромна отговорност. Ще направя всичко по силите си, за да изпълня това доверие с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила в България.
 
Третият извод от прекия избор е: вие, скъпи социалисти, не избрахте човек, избрахте политиката, избрахте курса на партията, а той е чистота на идеите, неподкупност на хората, последователност в действията за смяна на модела на управление и налагане на лява алтернатива. Това избраха българските социалисти.
 
И четвъртият извод, може би най-важният. С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че има разцепление, че сме в разпад. Винаги  задавам на такива хора един въпрос: коя е партията според вас? Мълчат. Партията не е председателят, нито са отделните членове на Националния съвет. Партията сте вие, нашите членове и трябва да си абсолютно сляп или много добре платен, за да твърдиш, че в партия, в която гласува 80% от състава, и 82% от тях подкрепят един курс на политиката, е разединена. Консолидацията, която постигнахме в прекия избор, е гаранция, че партията е единна в оценката си за провежданата досега политика, и е готова да  я продължи и да я реализира в един следващ управленски мандат.
 
Уважаеми другарки и другари, 
 
Последните дни чувам различни говорители, политолози, социолози да продължават да повтарят мантрата за разединението в БСП и да вещаят разцепление оттук нататък. Изглежда те са пропуснали 12 септември – тези събития с прекия избор и консолидацията, която показахме. Време е да сменят опорната си точка. Ключовата дума днес е консолидация – около принципи в политиката и морал в нейното провеждане.
 
Затова подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората. Отворете клубовете, срещите, приемете тези хора, нека станат наши съюзници. Но искам да съм ясна и за нещо друго, което се прокрадва тези дни в публичното пространство. Консолидация, единение, сговор със задкулисието, където и да се намери то, в държавата или партията, не може да има. Консолидация с хора, правещи политика с грижа за България и за народа – да, но консолидация с хора, използващи политиката за лични облаги и цели – не.  
 
Петата задача, която си поставихме преди 4 години – поехме ангажимент в. „Дума“, социалните мрежи и левите издания и собствена телевизия да станат комуникационен канал с хората, за да бъдат чути и разбрани хубавите неща, които правим. Изпълнихме го. Заварихме вестник „Дума“ с над половин милион дългове, които изплатихме и спасихме вестника от спиране. Увеличихме финансирането му над два пъти. И въпреки пречките, изпитанията, през които минахме, удовлетворявайки желанията на хиляди редови партийни членове – днес имаме БСТВ. Изпълних това обещание. В рамките на малко повече от година БСТВ се превърна от партийна телевизия в свободна трибуна за всички опозиционни на властта мнения.
 
Шесто – преди 4 години си дадохме дума да отворим партията за млади хора, да ги обучим и да изградим ново поколение политици, които да са подготвени да заемат нашите места, за да има приемственост – изпълнихме го. Над 30 процента от общинските председатели са млади хора, до 40 години. Близо 500 млади хора бяха в листите за общински съветници, мнозина станаха такива. Имаме и своите млади кметове на областни градове, наред с опитни такива с по 5–6 мандата. 13 депутати са до 40-годишна възраст. Чрез реформата в партията думите, че ще дадем път на младите, станаха реалност. През 2017, 2018, 2019 г. в различните форми на обучение на нашите институции и школи обучихме над 1700 партийни кадри.
 
Седмо. За изтеклите 4 години имахме задача да активираме БСП в международните организации. В рамките на този мандат Националният съвет на БСП продължи да развива активно международните връзки на партията и да утвърждава позициите ѝ в европейската и световната социалдемократическа общност. Председателят на НС беше избран за вицепрезидент на Социалистическия интернационал през 2018 година. Другарят Станишев беше преизбран за президент на ПЕС. Представителите на БСП се включиха активно в уставните и в работните органи на европейската левица и съдействаха активно за изработването на предизборния манифест и в политиките на ПЕС. 
 
БСП се включи в дейността на Прогресивния алианс, чиято основна цел е да насърчава сътрудничество между партиите на прогресивната левица по света. НС работи активно да утвърждава двустранните връзки между БСП и левите партии в региона. Разменихме редовни делегации на високо равнище със Социалдемократическия съюз в Македония. Подписахме меморандум за сътрудничество с Демократическата партия на социалистите в Черна гора. 
 
Знаково беше посещението на водената от мен делегация в Брюксел през 2020 година. В рамките на визитата се проведоха срещи с председателя на ЕП, зам.-председателя на ЕК, с председателя на Европейския  икономически и социален комитет, със зам.-председателя на ЕП, с председателя на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и с главния секретар на Групата на ПЕС в Комитета на регионите. Сред обсъдените теми бяха предстоящата конференция за бъдещето на Европа, Зелената сделка, приоритетите на новата ЕК, конституирането на новия Комитет на регионите. 
 
НС на БСП поддържаше високо ниво на контакти с дипломатическия корпус на страната, регулярно се провеждаха срещи с посланиците на европейските държави, на които представяхме позициите на БСП по актуални въпроси. Вътрешно и външнополитически проблеми обсъждахме заедно. Редовно се провеждаха двустранни срещи на председателя на НС с редица ръководители на мисии. 
 
Уважаеми другарки и другари,
 
За краткото време от 4 години, в изключително трудна обстановка и отвън, и вътре в партията, постигнахме много. Мога да говоря дълго за постиженията, но по-добре да погледнем към бъдещето. Приемете, моля, най-искрената ми благодарност за труда, усилилията, енергията и саможертвата, която направихте за тези 4 години. 
Хулиха ни, манипулираха общественото мнение, лъгаха за БСП, но не ни пречупиха. Изкушавам се тук да цитирам една мисъл: „Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, а малките умове – хора“. Не обръщайте внимание на малките умове. Нека се стремим да достигнем великите умове, защото е време за смели идеи и категорични действия. България има нужда днес от нов път на развитие и ние, българските социалисти, сме си извоювали правото през тези 4 години, че можем да осигурим този нов път на развитие. Някои ще питат, защо точно вие. Други ще кажат, че БСП също участва в управлението на прехода и допусна своите грешки. Така е.
 
Но защо БСП?
 
Първо. Ние сме единствената партия, която призна грешките си в прехода и се извини. Ще припомня как, защото това се забравя, а е важно. Самооценкатата, дадена от Конгреса на 8 май 2016 г.: „Ние не успяхме да отстоим и реализираме прехода на социалния модел. След всеки мандат на БСП губихме много избиратели и доверие. Основната причина е, че въпреки постигнатите икономически и социални подобрения, не се направи промяна на установения социално-икономически модел и на начина на упражняване на властта.
Всички други партии се обявяват за безгрешни, за самодостатъчни. Ние сме единствената партия, имала смелостта да признае отговорност за прехода, да признае грешки и сме единствената, имала мъдростта да ги отрече и готовността да не ги повтаря. И ето днес предлагаме да поправим онова, което сме отбелязали в тази самооценка. Да направим промяна на установения модел на прехода.
 
Други българи казват, че сме еднакви. Обещаваме, докато ни изберат, след това забравяме обещаното и се стремим единствено към лични облаги. Че се сговаряме задкулисно и власт и опозиция ставаме едно и също – политическата класа на статуквото. Може и да е било така, но в последните години БСП променяме този модел на правене на политика и успяваме. Днес автентично можем да претендираме за носители на промяната, защото още преди 4 години първи назовахме проблема, който днес припознават всички българи, протестиращи на площадите. Тогава го нарекохме паралелна държава.
 
Това, уважаеми другарки и другари, беше на 4 януари 2017 г. Когато за пръв път заявихме това, помните ли как всички се нахвърлиха върху нас. Народът бе държан в страх, владееше го апатия. Имахме поробена държава от свои. На следващата година, на 26 юли 2018 г., се обърнахме към нашите сънародници с думите: „Ние, БСП, не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а на модела, създаден в годините на прехода, за който всички партии имаме принос. Днес не се обръщаме към опонентите си, а към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт и друг път на България? Да се освободим от страха и апатията, от разделението в миналото българи срещу българи и да се обединим – българи за бъдещето, около няколко ключови за съществуването ни като народ и държава въпроси? А те са – върховенство на правото, демографска криза, икономика, образование, здравеопазване и бедност.“
 
И тогава, през 2018 г., пак бяхме сами. Но днес имаме най-големия съюзник. Днес хиляди искат същото на протестите в български градове и европейски столици. Ето защо казвам, че имаме право да претендираме за автентични носители на промяната. 
 
Скъпи другарки и другари, не искаме да яхаме протеста, не искаме да го присвояваме. Подкрепяме го. Но нека да бъдем и обективни в оценката за фактите – докато други мълчаха и угодно пригласяха на властта, ние четири години показвахме уродливите ѝ прояви. Всеки един от вас лично понесе ударите и несгодите на тази власт.
Моля, отворете книжката с документите на Конгреса и вижте какво пише на първата страница – думи на нашия първоучител и учредител Димитър Благоев: „Много е важно да схване человек задачите на своя век. Според това доколко человек схваща тия задачи, доколко ги разбира, дотолкова може да бъде полезен като обществен деятел.“
 
Ние, българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме предизвикателствата на нашето време още тогава и назовахме проблема директно в очите, смело и непоколебимо. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. В тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава и дърпа конците на истинската. 
 
В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъкпана. Различното мнение е преследвано. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика, а безнаказаността е гарантирана със закон и това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен.
 
Как?
 
Днес всеки вижда тази смяна по различен начин. ГЕРБ предлагат промяна в конституцията. Това не е промяна, това е поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт. Те премахнаха преамбюла с основните човешки ценности – мир, свобода, хуманност. За 10 години унищожиха правовата, социалната и демократичната държава на практика. Сега искат да узаконят това унищожаване и де юре, премахвайки ги в конституцията.
 
Искам да сме ясни. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство върху устоите на държавността и изконните човешки права. ГЕРБ няма да получат нито един глас от народните представители на Парламентарната група на коалиция „БСП за България”. ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП – едните – с премиера, другите – с вицепремиера. В последните дни чувам премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ за излизане от кризата. Обединените патриоти, в лицето на г-н Каракачанов, побързаха да се съгласят и да се присъединят към този вариант, в който трябва да участва и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта. Кой им липсва в пъзела на този комфорт – Българската социалистическа партия. Макар да имат математическо мнозинство в Народното събрание, без БСП им липсва политическият комфорт. И тук също искам да сме ясни – БСП няма да участва в този сговор. БСП няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца. БСП ще влезе през официалния, за 4 години, ако народът ни даде това право.
 
Този парламент е изчерпан. Той не може да гарантира стабилност на държавата, сигурност и перспективност на народа. Изходът – нови избори, ново доверие, нова легитимност, дадена от суверена, на когото той реши.
 
Нека да погледнем извън парламента. Какъв изход от кризата и промени предлагат десните – оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно, и ние искаме това. И го искаме отдавна. Къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на парламентарната група на коалиция „БСП за България“ и на БСП. Десните го правят. Отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа реторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система и ние искаме, но достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазването и за демографията?
 
Уважаеми другарки и другари, 
 
България се намира в тежка политическа, институционална криза. В криза на доверие от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. Всяка партия търси решения за себе си. Търси мястото си в политическото пространство. И това е нормално, ако разсъждаваш в рамките на партийното. Но времето не е за тяснопратийно мислене. Времето е за държавнически отговорни действия. Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото – пропуска България. Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта. Други, яхнали протеста – бързо влизане във властта. Трети – как да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга. Ако искахме просто да участваме във властта и да консумираме облагите за себе си, можехме да го направим много пъти. Не, нашата цел е друга – да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократичната и социалната държава.
Стъпките към тази цел са: подаване на ръка на всички лявомислещи, социално ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци. Създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България. На второ място, избори и убедителното им спечелване от БСП. На трето, честно, неподкупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа преди изборите. Не забравяйте, в момента само ние имаме готов план за управление, „Визия за България“, който се ползва с голяма подкрепа, защото беше изготвен от стотици хора от цялата страна. Целта на този план не е просто да сменим ГЕРБ и да седнем на техните места, а да сменим модела и да насочим страната по пътя на промените.
 
Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е за възстановяване на ролята на държавата – ролята на социалната държава в ключови сектори. И да се знае – Българската социалистическа партия сме народна, масова, патриотична, парламентарна, част от европейската и световната левица, лява партия. Нашите ценности са свобода, солидарност, справедливост, равенство, мир, труд, хуманизъм, хармония между човека и природата и родолюбие. 
 
Първата ни работа, стъпвайки на тези ценности и на характера на партията, е възстановяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна борба с корупцията. Възстановяването на разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република. Функциониране на институциите с грижа за хората.
 
Второ, гарантиране на свобода на честните предприемачи, на словото, на различното мнение. 
 
Третото – справедливост. Законите да се прилагат еднакво за всички. 
 
Четвърто – държава в помощ на икономиката и с грижа за родното производство. Икономика с дългосрочно планиране, с публични инвестиции, износ на продукция с висока добавена стойност, с акцент върху развитие на електротехника, електроника, информационни технологии, машиностроене, земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост.
 
Пето – нова структура на земеделието. Земеделската земя да се използва само за земеделски нужди, а не за търговски и инвестиционни интереси и нов начин на субсидиране на родното производство.
 
Шесто – публични инвестиции в наука и високи технологии. 
 
Седмо – образование, обърнато към дигиталното поколение, но стъпило здраво на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.
 
Осмо – нова държавна политика в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, здравеопазването се развива на регионален принцип, заплащането на лекарите и сестрите е уредено с наредба и осигурява справедливо възнаграждение на труда им. 
 
Девето – нова справедлива данъчна система. Отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивен, на семейно подоходно облагане за младите и преизчисляване на всички пенсии за възрастни. 
 
Десето – регионализация на всички политики с цел намаляване на различията между регионите и реална децентрализация. 
 
Единадесето – културата, духовността и българщината са ни спасявали в трудни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е задължителна за бъдещето ни като нация.
 
Дванадесето – една от най-важните политики за БСП – това  е екологията. Това е темата на настоящето и бъдещето. Това е тема на новото ляво, на младите, ние сме длъжни да опазим прекрасната си природа и българският народ да има чист въздух, земя, храна, вода, зелени гори и гаранции за здраве. 
 
Една така развита България със собствена икономика, със стабилна социална, здравна и образователна система, без корупция ще има и друга тежест в нашето общо семейство – Обединена Европа. 
 
Европейският път на развитие на България е неотменим, но гласът на България там трябва да звучи авторитетно, а не васално. В общите решения трябва да се защитава и отчита българският национален интерес с характер. 
 
Същият български национален интерес изисква да нормализираме отношенията си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен обмен. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни вини, че сме русофили, други, че искаме добри партньорски отношения със САЩ и казват: „Щом е така, значи сте русофоби“. Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще делим народа си така? Кое може да ни обедини. Едно единствено нещо – българският национален интерес. Той диктува да водим балансирана външна политика с много ясни и категорични национални позиции и характер, те да бъдат защитавани и на Изток, и на Запад.
Уважаеми другарки и другари, 
 
В последните 4 години извървяхме нелек път. Доказахме се като държавнически отговорна, организационно мобилизирана и готова да промени модела на управление партия. По трите най-важни въпроса за една партия. 
 
Първият – на терена на морала. 
Вторият – на терена на политиката. 
И третият – на терена на организационното състояние.
 
На терена на морала – отрекохме задкулисието и олигархично-мафиотския модел на управление. Не само го отрекохме – ние сме единствената партия, която отказа да влезе в сговор с него и всеки ден неотклонно и последователно водехме борба с него.
 
На терена на организационното състояние – ние сме единствената партия, която направи най-демократичната, най-модерната и най-европейската реформа – дадохме властта на народа, на членовете на партията. Да решават чрез прекия избор за председател. И с високата мобилизация показахме, че е активна, може да провежда честни избори и е консолидирана не зад един човек, а зад политика.
 
И трето, на терена именно на политиката – ние сме единствената партия, готова с план за управление на България, който гарантира икономически развита, социална, справедлива, демократична и правова държава. Политика с грижа за хората, морал и организация – това е пътят за успеха ни на парламентарните избори.
 
След 4 години усилия и труд е време да получим този успех, победата на парламентарните избори. Не за постове, а за лостове за промяна на България. Няма да е лесно, но ние доказахме, че трудните неща не ни стряскат.
 
Ще завърша с една мисъл, която харесвам: „Никога не се предавайте. Никога, никога, никога. Нито за големи, нито за малки неща. Нито за значими, нито за незначителни. Никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и за здрав разум.“
 
Вярвам, че с вашата чест на почтени хора, с нашата чест на социалисти родолюбци и със здравия ни разум на държавници, ще управляваме България с грижа за хората. 
 
На добър час!
 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук