СРЕЩУ ПРОЯВИТЕ И НАСТЪПЛЕНИЕТО НА НЕОФАШИЗМА И НЕОНАЦИЗМА В ЕВРОПА Дeкларация на Петдесетия конгрес на БСП

0
232

 

Навършиха се 75 години от края на най-унищожителната война в историята на човечеството. Войната, разпалена от хитлеристка Германия и нейните съучастници, остави след себе си милиони жертви, неизмерими страдания, разруха и опустошение. Днес ние, българските социалисти, се противопоставяме категорично на всички опити за възраждане и героизация на фашизма и неговата човеконенавистна  идеология.  

Предупреждаваме:
 
Неонацизмът е изключително опасно съвременно явление, съзнателно поощрявано, подкрепяно и финансирано от отделни кръгове и страни, но и от авторитетни международни организации и институции в разрез с тяхното призвание и същност. 
 
Неонацизмът е политически инструмент и средство за овладяване на властта, а в някои държави е издигнат в ранг на официална идеология.
 
Неонацизмът е източник на дискриминация, национализъм, ксенофобия, расизъм и антисемитизъм.
 
Неонацизмът е породен от духовната, моралната, социалната и политическата нищета на обществото; от програмираното невежество; от фалшифицираната история. 
 
Неонацизмът е целенасочена политика, която руши устоите на Европа, нейната идентичност, нейната история, историята на всяка една европейска държава и на света. 
 
Неонацизмът е заплаха за цивилизацията, за демократичните принципи и човешките права.
 
И ако днес в много европейски държави има герои в нацистки униформи, това е политиката на властващия неолиберален модел: реабилитация и оневиняване на фашизма и нацизма; сатанизиране на антифашистката съпротива; реванш за Втората световна война; възстановяване на езика на Студената война и русофобията.
 
Поради което ние отхвърляме:
 
 всички опити за ревизия на Втората световна война, за изопачаване на историята, за отричане на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от нацизма и фашизма;
 
 всяко отрицание и омаловажаване на Холокста;
 
 героизацията и пропагандата в каквато и да е форма на нацизма и неонацизма – паметници и мемориали, преименуване на улици, демонстрации, митинги, шествия и маршове; 
 
 всякакви чествания – официални и неофициални – в прослава на нацисткия режим, неговите съюзници и свързаните с тях организации;
 
 обявяването за герои, жертви и за участници в национално-освободителни движения на тези, които застанаха на страната на Хитлер, сътрудничеха с нацизма и извършиха неописуеми злодеяния;
 
 обявяването на участниците в антифашистката съпротива за терористи и престъпници; 
 
 приравняването на нацизма и комунизма;
 
 опитите за отмяната на решенията на Нюрнбергския трибунал и на всички съдилища за съдене на нацистките престъпления, учредени с решения на страните от Антихитлеристката коалиция;
 
 пренаписването на учебниците по история с цел фалшифициране на миналото;
 
 оскверняването и разрушаването на паметниците и мемориалите, издигнати в чест на всички, паднали в борбата срещу нацизма, на загиналите в антифашистката съпротива, на милионите жертви.
 
Всички тези действия и прояви оскърбяват паметта, подвига и саможертвата на загиналите в борбата срещу нацизма; те не могат да бъдат оправдани по никакъв начин; те нямат нищо общо с правото на свободно изразяване на мнение, защото фашизмът не е мнение, фашизмът е престъпление.
 
Борбата срещу нацизма и неонацизма не е цензура, не е покушение срещу свободното слово, а задължителна гражданска и държавническа позиция. 
 
Напомняме, че корените на обединена Европа са антифашистки, че принципите и идеите, съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която дадоха своя живот милиони европейски граждани, включително десетки хиляди български антифашисти.
 
Приносът на нашите идейни предци е първото антифашистко въстание в света, ролята на Георги Димитров като разобличител на нацизма по време на Лайпцигския процес, антифашистката съпротива в периода 1941–1944 г. и героичното участие на стотици хиляди български войни в Отечествената война на страната на антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ, Великобритания.
 
Настояваме всички участници в Съпротивата да бъдат признати за неразделна част от антихитлеристката коалиция. 
 
Заявяваме, че БСП не трябва да влиза в коалиция с партии, които продължават да настояват в управленските програми на коалицията за премахване на паметници на антифашистката съпротива и Втората световна война.
 
Убедени сме, че едно от главните средства за борба срещу изопачаването на историята, е просвещението. За да не поникнат отново отровните семена на нацизма.
 
Защото знанието е оръжие срещу лъжата. Знанието е крепост на истината. 

ХОРА, БДЕТЕ!
 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук