ДА БЪДЕМ СОЛИДАРНИ

0
151

Съветът по образование и наука на БСП организира на 9 и 10 октомври във Варна национална кръгла маса за средното образование на тема „Образование и обучение за развитие“. Обсъждането бе част от политическия проект на партията „България 2020 – европейска социална държава“. В срещата участваха учители, директори на училища и преподаватели във ВУЗ от страната, представители на трите образователни синдиката, неправителствени организации, леви депутати. Съорганизатор бе Международният социалдемократически съюз за образование (ISDUE), представен от президента на организацията Ханс Шпис, почетния председател Райнхард Думзер и Астрид Герьо, председател на Съюза на учителите социалдемократи на Австрия. „Ново време“ предлага на читателите си мненията на някои от участниците.

Цеца Димитрова е учител от Тетевен
В момента съм действащ учител, след като не успях да спечеля конкурса за директор. Зам.-директор съм от 1983 г., бях секретар на община Тетевен, в периода 2003-2007 г. бях кмет на общината. Върнах се на директорското място, бях изпълняващ длъжността директор, но не успях да спечеля конкурса. Навиха ми врата, смачкаха ме, защото беше подета една отвратителна кампания. Изкарах най-високите точки на писмения изпит, но какво от това. Друго е болното – не получих никаква подкрепа от моите другари. Искам тук да поставя въпроса как се работи с кадрите. Нима сме толкова много, че така, с лека ръка да се захвърляме. Нима не се ценим един друг, та да не се подкрепяме?

Това е болката. Не е от загубата. Аз съм човек математик и мога да решавам задачи. И добре си уча учениците, въпреки че сега нормативът ми е като сметен с метла и са ми направили програма просто така, да съм на училище. И това не ме притеснява. Болката ми е, че не си ценим кадрите. Когато сме на власт, кадрите са ни добри, а когато сме в опозиция, никой не вижда тези хора, че имат нужда не от намиране на работа, а от една добра дума. Как никой от нашия Областен съвет не се сети да ми се обади и да каже: „Съжаляваме, с теб сме!“ Знам, че не мога да го спечеля този конкурс, явих се просто, за да докажа на някого и аз не знам на кого… Така че не ни е страх и затова сме тук, и ще бъдем отново заедно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук