КАЧЕСТВО, ОЦЕНКА И ЗАПЛАЩАНЕ НА УЧИТЕЛСКИЯ ТРУД

0
155

Съветът по образование и наука на БСП организира на 9 и 10 октомври във Варна национална кръгла маса за средното образование на тема „Образование и обучение за развитие“. Обсъждането бе част от политическия проект на партията „България 2020 – европейска социална държава“. В срещата участваха учители, директори на училища и преподаватели във ВУЗ от страната, представители на трите образователни синдиката, неправителствени организации, леви депутати. Съорганизатор бе Международният социалдемократически съюз за образование (ISDUE), представен от президента на организацията Ханс Шпис, почетния председател Райнхард Думзер и Астрид Герьо, председател на Съюза на учителите социалдемократи на Австрия. „Ново време“ предлага на читателите си мненията на някои от участниците

Соня Киркова е директор на ПГ – Пловдив
Образованието изисква правилно, добро финансиране. Аз бях от много горещите привърженици на системата на делегираните бюджети. Останах си горещ привърженик, виждам всички преимущества на такъв род финансиране, за съжаление обаче подкрепям всички колеги, които твърдят, че трябва да се отчита и спецификата на учебните заведения.

Вече четвърта година от нашата практика и опит в Пловдив установяваме, че не се отчита нещо изключително важно при формиране на единния разходен стандарт. Той не може да бъде един и същ за детето в I клас, за детето в VIII клас и за децата в VIII-ХII клас. Просто няма как да бъде един и същ поради един-единствен факт. Съгласно учебния план часовете в VIII-ХII клас са значително повече, отколкото в I-IV и съответно V-VII или VIII клас в прогимназия. Което означава, че в горен курс много повече учители се налага да обучават децата. Какво следва от това? Направих си труда и си изградих два модела. Единият е на учебното заведение, в което съм директор — гимназия, 35 паралелки, 900 деца и натурални показатели, на базата на които изчислих колко учители са ми необходими. Сравних го с модел със същите натурални показатели, но за основно училище. За мое учудване излезе, че ако училището е основно, ще има с 18 учители по-малко, съобразно учебните планове. Следователно в една профилирана гимназия фондът за работна заплата е много по-висок, отколкото в основното училище.

Вече четвърта година ние влизаме в дефицит и издръжката се намалява изключително много, защото основните средства се поглъщат от заплатите за учителите. Не защото са много по-високи, напротив — в профилираните училища в Пловдив заплатите за учителите останаха по-ниски, отколкото в основните училища. И смятам, че на този етап Министерството на финансите и Министерството на образованието трябва да се погрижат да има диференциране и в тази посока, което е и много наложително. Защото нашите училища ще останат без добри учители. Всеки нормален учител ще предпочете високата заплата и обучението в основно училище, отколкото тежкото образование и обучение в горен курс на профилирани гимназии.

Наистина за 450 лв. не си заслужава да се стои в системата и да се работи. Изключително силна ще бъде мотивацията, ако заплатата е много по-висока. И това установихме след стачката, за която отправям адмирации на синдикатите. Аз съм от директорите, които подкрепиха стачката. Постиженията след тази стачка са изключително големи, въпреки обидата на учителите, въпреки че като социалистка аз трябва да кажа, че там имаше много нездраво мислене, което се насочи срещу управлението на едно правителство, което направи изключително много за образованието. Но въпреки всичко от тази стачка, макар и попарени, учителите излязоха с много големи постижения. Хвала и на синдикати, и на учители, че се изправиха и защитиха достойнството на българското училище и българския учител.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук