ПАЗАРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е НЕАДЕКВАТЕН НА ПАЗАРА НА ТРУДА

0
142

Съветът по образование и наука на БСП организира на 9 и 10 октомври във Варна национална кръгла маса за средното образование на тема „Образование и обучение за развитие“. Обсъждането бе част от политическия проект на партията „България 2020 – европейска социална държава“. В срещата участваха учители, директори на училища и преподаватели във ВУЗ от страната, представители на трите образователни синдиката, неправителствени организации, леви депутати. Съорганизатор бе Международният социалдемократически съюз за образование (ISDUE), представен от президента на организацията Ханс Шпис, почетния председател Райнхард Думзер и Астрид Герьо, председател на Съюза на учителите социалдемократи на Австрия. „Ново време“ предлага на читателите си мненията на някои от участниците

Проф. Николай Джагаров е преподавател в Технически университет, Варна
Пазарът на образованието в България е неадекватен на пазара на труда. Мисля, че това е основен проблем. Ние произвеждаме в повече дадени специалисти, а на друго място има дефицит. Нашият министър казва, че има дефицит на инженери, но дефицит не само в България, дефицит в Европа, дефицит в света. Следователно ние трябва да даваме на нашите деца ясни ориентири, за да могат те да изберат специалността си.

Говорим за професионално образование, но вижте за какво се получава. Ние готвим нашите учители по стандартите за повишаване на квалификация, получаване на класове и т.н., а забравяме за една много голяма част преподаватели, които дават професията, да кажем, инженерите или другите, като че ли забравяме, че те трябва също да повишават квалификацията си. За 30 години работа в Техническия университет при нас не е идвал нито един инженер, който преподава в техникум или някое професионално училище, за да получи допълнителна квалификация. А за това време науката се измени страхотно. Аз съм електроинженер, при моето поколение станаха такива работи, които може би предните 100 години не са ставали. Аз съм продукт на политиката на България през 60-те години, когато страната реши да прави морска индустрия. Не съм варненец, но тогава, когато кандидатствах да уча, тъй като нямаше такова образование в България, учих в Ленинград. България създаде корабостроене, корабоплаване, кораборемонт. Няма електромеханик в България, който да не е минал през нашата катедра. В момента тя стана регулирана специалност, съгласно ЕС, но аз четири години се трудя и не мога да я акредитирам в нашата Национална агенция по оценка и акредитация. Не че агенцията бави, а самият университет и законите, формалностите пречат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук