Решаващата задача сега е да се спечелят предстоящите евроизбори

0
146

 

 

 Георги Пирински е главен редактор на сп. "Ново време"

Драги читателю,

     
Ето че задаващите се избори за Европейския парламент в края на май събраха като във фокус всички натрупали се в обществото дълбоки проблеми и противоречия. Ярък израз на този „епицентър“ на противоборствата стана острата парламентарна криза, предизвикана от ГЕРБ с безпардонното натрапване на промени в изборното законодателство, при това в резултат на цинична задкулисна договорка с ДПС – фрапантна проява на диктата на паралелната държава!
 
Напускайки парламента, пред БСП възниква задачата да стане убедителен носител на качествено друг модел на управление и развитие на страната – такъв, който да възроди именно парламентаризма и парламентарното управление на републиката така, както повелява Конституцията на България. По същество, да предложи нов обществен договор не за подмяна на основния закон на страната, а тъкмо напротив – за неговото утвърждаване като незаменимата основа за преодоляване на тежките разломи в съвременното българско общество.
На този изпит на историческия момент партията се явява със значителна подготовка – и с разработени управленски политики, и с послание към гражданите за еднопосочни действия в интерес не на партийни, а на общонационални приоритети и задачи. Както и с извоюваните си позиции на ясна и аргументирана опозиция в 44-ото Народно събрание.
 
Решаващата задача сега е да се спечелят предстоящите евроизбори. Статии­те в настоящия брой на нашето списание търсят да разкрият ключовата важност на тези избори и за бъдещето на Европа, и за България.
 
И още нещо – въпросът за социализма днес. Повече от забележително е, че не другаде, а именно в САЩ темата за социализма като отговор не на далечното бъдеще, а на днешните проблеми на Америка, се възприема като кауза от младото поколение, т.нар. миленари (т.е. родените след 1980 г.), и вече се налага като основна тема в разгарящата се там кампания за президентските избори през ноември 2020 г. Още една причина нито за миг да не забравяме своето основно призвание да отстояваме и наново да осмисляме социалистическия идеал, така както ни призовава първият материал в настоящия брой и така както повелява Програмата на БСП!
                                                                                                             

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук