ВЕНЕЦУЕЛА

0
17

 

 

 Хуан Гуайдо, 35-годишният председател на  Венецуелското национално събрание, се самообяви на 23 януари 2019 г. за „временен президент“ на страната и няколко минути по-късно бе признат от Съединените щати.

В грубо нарушение на международното право, което допуска признаване на държави, но не и на политически управления,  поредица европейски и латиноамерикански държави се засилиха също да признават самозванеца. На 31 януари резолюция в този дух гласува и Европейският парламент. 

Против очевидния опит за преврат в Боливарската република се обявиха 108 евродепутати, сред които и Георги Пирински. Единствен той от българските депутати в Европарламента защити принципа за ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава членка на ООН. Другите българи от Групата на социалистите и демократите покриха всички останали възможности за гласуване по казуса: Петър Курумбашев – „за“, Сергей Станишев – „въздържал се“, Момчил Неков – неучаствал.

Кризата във Венецуела ескалира с външна помощ, след като на 10 януари встъпи в длъжност за втори 6-годишен мандат президентът Николас Мадуро, спечелил убедително бойкотираните от опозицията избори през  май м.г. Изборите не бяха признати от САЩ и Европейския съюз.

„Международната общност“ от 30-ина държави държи Мадуро отговорен за създадената до голяма степен от самата нея икономическа и хуманитарна ситуация в страната и настоява за нови избори.

От дълго време управлението на Мадуро, осъществяващо социални  програми, е подложено на  икономически санкции и натиск, в основата на които според почти единодушното мнение на наблюдателите е борбата за контрол върху огромните петролни залежи на тази латиноамериканска държава. В чужди банки и финансови институции са блокирани венецуелски авоари за милиарди евро, в т.ч. предназначени за храни и медикаменти.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш  запази неутралитет в конфликта и предложи посредничество за разрешаването му.

В социалните мрежи се появиха сравнения на електоралната подкрепа, с която се ползват Мадуро и неговите критици, ултимативно настояващи той да се откаже от мандата си, за да бъдат произведени нови избори във Венецуела. Първата колона показва процента на избирателна активност, а втората процента от всички избиратели, гласували за съответния политик.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук