ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СЪЮЗА

0
174

 

 

 Различни медии определиха 82-минутната реч на Тръмп пред двете камари на американския Конгрес „За състоянието на Съюза“ като шаблонна, скучна и умерена. „В неблагозвучна реч Тръмп се стреми към единство, описвайки разруха“.

Докато произнасяше речта си, президентът се взираше в море от жени демократки, облечени в бяло, в знак на почит към суфражетките, осигурили право на жените да гласуват, пише „Вашингтон пост“. Разделението беше осезаемо когато Тръмп обяви, че състоянието на Съюза е „силно“, жените в бяло останаха седнали, докато републиканските законодатели, повечето мъже в тъмни костюми, станаха прави и изразиха одобрението си. Но шоуменът Тръмп така и не успя да надделее над харизмата на опозиционните конгресменки, сред които са 28-годишната социалистка с радикална програма Александрия Окасио-Кортес и мюсюлманките Рашида Тлайб и Илхам Омар.

Неслучайно на този фон един от основните акценти в речта беше „предупреждението“, че „Америка никога няма да бъде социалистическа страна“. Президентът категорично отхвърли призивите на демократите за повече социална политика.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, която остро се противопостави на плановете на президента за изграждане на стена с Мексико и се превърна в най-сериозния му политически опонент, също привлече вниманието с ироничния си стил на ръкопляскане по време на речта.

 

Демократите заложиха на Джо Кенеди Трети внук на Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, да произнесе традиционната реч-опровержение. Той припомни, че всички, които наричат Америка „свой дом“, трябва да имат достойна заплата и пенсия, платен отпуск, достъпни детски грижи, сигурна инфраструктура, качествено и достъпно образование и здравеопазване. „Омразата и превъзходството гордо маршируват по нашите улици. Куршуми разкъсват нашите класни стаи и концертни зали… И това усещане за потъване и потъване, независимо от политическите Ви убеждения ‒ това не е правилно! Това не сме ние!“, заяви Кенеди и отказа да признае налаганата от Белия дом политика на разделение, насаждане на омраза, дискриминация и ксенофобия.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук