ОТЧУЖДЕНИЕТО В СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО

0
194

 

Центърът за исторически и политологически изследвания (ЦИПИ), представителството на „Россотрудничество“ в България и фондация „Солидарно общество“ организираха научно-теоретична конференция на тема: „Отчуждението в съвременното българско общество“, която се проведе на 18 декември 2018 г. в Руския културно-информационен център в София. 

Модератор на дискусията от българска страна беше проф. д.с.н. Максим Мизов. Руският културно-информационен център в София бе представен от Константин Пеев. Бяха изнесени общо 29 доклада, които разглеждат проблема за отчуждението от различни гледни точки – икономическа, политическа, психологическа и т. н. Сред темите на докладите бяха „Разпадът на родовите връзки“,  „Отчуждението в дигиталното пространство – ново бягство от политиката“, „Причините за социалното отчуждение на съвременния човек – екологични ракурси“, „Поколение стрес“ и др.

Очаквано участниците отделиха и специално внимание на разработките на Карл Маркс за отчуждението на работника от продукта на неговия труд като чужд, властващ над него предмет. „Маркс и съвременните форми на отчуждение“, „Икономически фактори за отчуждението и омразата към богаташите“, са само част от темите, дискутирани разгорещено по време на заключителната дискусия.

Материалите от форума са издадени в тематичен сборник. 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук