ДЖАСИНДА АРДЪРН – РАЗУМ И ЧУВСТВА

0
193


 „Няма да ме чуете да произнеса името му. Той е терорист. Той е престъпник. Той е екстремист. Но когато аз говоря, винаги ще бъде без име.“ Думите са на новозеландския министър-председател Джасинда Ардърн, която обеща да не позволи стрелецът от Крайстчърч да получи известността, към която се стреми. На 15 март т.г. той извърши две атаки срещу джамии в града и отне живота на 50 души. Сред загиналите са и четири деца на възраст 3, 4, 14 и 16 години. Това е най-смъртоносното нападение в историята на страната.

„Вчера посетих Крайстчърч. Исках от името на цялата страна да изразя скръбта и солидарността с вашите братя и сестри“, каза Ардърн пред представители на Ислямската асоциация в Уелингтън. А в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп тя подчерта важността на многообразието и призова президента да прояви съчувствие и любов към мюсюлманите.

По време на извънредно заседание на парламента емоционалното изказване на 39-годишната Ардърн започна с послание за мир и поздрав на арабски. В словото си тя категорично се изправи срещу оръжейното лоби с искане да се забранят всички полуавтоматични оръжия в Нова Зеландия.

Наред с това Ардърн обяви и плановете си за предоставяне на по-достъпна психотерапевтична помощ, което беше и едно от ключовите предизборни послания на Лейбъристката партия от 2017 г. вследствие на „епидемията“ от самоубийства – в страната живеят около 5 милиона души, а през изминалата година над 600 човека са отнели живота си.

Джасинда Ардърн е символ на новото поколение леви политици – честни, автентични, решителни и разумни – подобно на Бърни Сандърс, Джеръми Корбин, Александрия Окасио-Кортес и др. В обръщението си пред Общото събрание на ООН миналия септември Ардърн призова към мултикултурализъм и опазване на климата. А наскоро заяви, че ще се бори срещу несигурността в модерната епоха, в която живеем, и ще работи неуморно за премахване на нарастващата пропаст между бедни и богати.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук