ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА СИ ДЗИНПИН

0
203

 

През март китайският президент Си Дзинпин посети Франция, Италия и Монако, за да укрепи търговските отношения с континента, докато се опитва да сложи край на търговската война със САЩ.

Сред основните акценти в разговорите на високо ниво бяха търговската и инфраструктурната програма на Китай, утвърждаването на споразумения с китайските компании в области като банкиране и енергетика, засилване на комуникацията и стратегическото сътрудничество, борба срещу климатичните промени и други световни предизвикателства.

„Силна и просперираща Европа отговаря на нашата визия за многополюсен свят“, заяви Си Дзинпин по време на среща с френския държавен глава Еманюел Макрон в Елисейския дворец и добави, че Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и развитие. На свой ред френският държавен глава се обяви за „силно еврокитайско партньорство“, което да се гради върху „лоялни и равноправни“ икономически отношения.

 

Изявленията последваха подписването на дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен, чиста енергия и огромен договор, в който Китай ще купи 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus. Всички сделки, включително една за френски износ на замразени пилета за Китай, възлизат на общо 40 млрд. долара.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук