ИСТИНСКОТО РАЗДЕЛЕНИЕ

0
199

 

Често го обвиняват, че всъщност подкрепя Брекзит, че е евроскептик и че в навечерието на референдума не е агитирал достатъчно убедително за оставане на Великобритания в ЕС. Той на свой ред последователно и открито заявява, че не иска страната му да напусне европейската общност, но че тя се нуждае от дълбоки и болезнени реформи.

За британския лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин обаче истинската разделителна линия както между гражданите на Англия, така и между европейците, не минава през дилемата „за“ или „против“ ЕС, а се корени в дълбоките неравенства, бедността и липсата на солидарност!

Според него изборът на британците на референдума от 23 юни 2017 г. се обуславя основно от това, че хората са еднакво притиснати от кризата, но имат противоположно виждане за това как да се излезе от нея. Тази разлика се дължи на заобикалящата ги среда. Онези, които живеят в централните лондонски квартали, и другите, които са от икономически западащи райони в страната с висока безработица, няма как да имат еднаква рецепта за справяне с проблемите, пък били те и със сходен произход и ефект върху живота им.

Корбин добавя: „Истинската разделителна линия в обществото не е между тези, които са гласували за оставането на Обединеното кралство в ЕС, и онези, които са против. Нека го кажем така ако живеете в Тотнъм (квартал в северната част на Лондон), по всяка вероятност вие сте гласували за оставането на Великобритания в ЕС. Имате високи сметки, дълговете ви растат, работата ви е несигурна, а заплатата едва стига да свържете двата края. По всяка вероятност ви се налага да се възползвате от т.нар. Универсален кредит (вид месечна социална помощ, която се отпуска на заети хора с ниски доходи или на безработни), както и от предоставяните от държавата хранителни продукти за социално слаби. Вие сте против всичко това.

Ако живеете в Менсфийлд (малък търговски град в централната част на Англия) обаче по-вероятно е да сте гласували за напускането на Великобритания от ЕС. Вие също имате високи сметки, растящи дългове, работното ви място е несигурно и едва свързвате двата края. И вие използвате Универсалния кредит и сте принудени да получавате хранителни продукти за социално слаби. Вие неминуемо сте срещу всичко това. Но вие не сте един срещу друг!

Всеки политически лидер, който иска да обедини тази страна, не може да си позволи да пренебрегне 17 милиона души, които пожелаха Брекзит, нито може да игнорира загрижеността на онези 16 милиона, които искат страната да остане част от ЕС.

 

Единственият изход в момента са парламентарни избори. Лейбъристите са готови да обединят и поведат всички и противниците, и защитниците на Брекзит. Само така ще можем да изградим една нова Британия – в полза на  мнозинството граждани, а не на малцина привилегировани!“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук