СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СИРИЯ НЕ ПРОРАБОТИ

0
163

 

След близо 15-часови преговори в Женева външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се споразумяха на 10 септември 2016 г. за прекратяване на огъня и начало на мирен процес в Сирия, както и за координирани въздушни удари срещу ислямистките бунтовници. Страните се договориха да създадат общ център за борба с „Ислямска държава“ и „Джабхат Фатх ал Шам“ (преименувания фронт „Ан Нусра“), което да позволи разграничаване на терористите от т. нар. умерена опозиция.

Само седмица по-късно САЩ удариха „по грешка“ Сирийската армия, в резултат на което „Ислямска държава“ нахлу в покрайнините на Дейр ез-Зор. Бомбардиран бе и хуманитарен конвой на ООН, за което САЩ се опитаха да обвинят Русия, а сраженията продължиха по всички точки на Сирия. В резултат Сирийската армия обяви край на примирието. Според руската страна САЩ нямат ефикасен контрол за влияние над сирийската опозиция и де факто подпомагат терористичните групировки.

На 3 октомври САЩ заявиха, че прекратяват двустранното сътрудничество с Русия по примирието в Сирия и оставят само военните канали за предотвратяване на конфликти във въздушното пространство между двете страни. Според руския външен министър Лавров споразумението е провалено от привържениците на силовото решение на конфликта.

Руският външен министър Лавров почерпи с пица и водка журналистите, които отразяваха руско-американския преговорен маратон за Сирия в Женева. Всъщност пиците били изпратени от американската делегация, за да изкупи вината за проточилата се преговорна пауза от над 5 часа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук