BANKSY. ГЕНИЙ ИЛИ ВАНДАЛ

0
188

 

 

 Банкси (Banksy) е анонимен английски графити артист и политически активист. Счита се, че е роден около 1974 г. в Бристъл, Великобритания, и е известен със своите антиавторитарни и антикапиталистически улични творби. И независимо че този вид изкуство на много места по света е забранено, Банкси и колегите му продължават да го популяризират.

Творецът ревниво пази в тайна идентичността си и от години използва шаблони, за да ускори максимално времето за изработка на графита и да намали риска да бъде хванат и идентифициран. Дръзките си послания Банкси най-често предава чрез образите на плъхове и полицаи, а благодарение на остроумието и мистерията около личността му творбите му много бързо се превръщат в модерно изкуство, високо ценено от многобройни почитатели по цял свят.

Банкси описва себе си като „качествен вандал“, който оспорва авторитета на политически и творчески институции. Графити майсторът има и няколко книги, които документират творбите му : „Да си удряш главата в тухлена стена“, „Стена и мир“ и др. Освен това той е и режисьор на футуристичната лента „Децата на хората“ и на документалния филм „Изход през магазина за сувенири“, посветен на живота и делото на някои от най-известните графити артисти.

През септември 2015 г. Банкси представя един от най-сложните си проекти в Северен Съмърсет, Англия – временен увеселителен парк и концептуално арт шоу. За изработване на инсталацията той си сътрудничи с други графити творци и сам описва резултата като „семейна атракция, посветена на неравенствата и на предстоящата катастрофа“

Следващият голям проект на тайнствения творец е „Заграден хотел“, който е открит през 2017 г. във Витлеем. Хотелът е построен в непосредствена близост до стената, която разделя Израел и Палестина и находчиво се рекламира с „възможно най-лошата гледка в света“.

Гений или вандал? Този въпрос си задават мнозина заради противоречивия метод на изразяване, който е избрал англичанинът. За Банкси обаче вероятно е по-важно, че пред посланията му за мир и социална справедливост никой не остава равнодушен.

 

 

 

Графит на Банкси, вдъхновен от „Брекзит“, се появи в Доувър  през май 2017 г. Творбата изобразява строителен работник, който изчегъртва една от звездите на европейския флаг. Графитът е рисуван през нощта върху сграда близо до фериботното пристанище, което свързва Великобритания с континентална Европа. Две години по-късно стената бе замазана с бяла боя.

 

През януари 2016 Банкси изрисува една от сградите срещу посолството на Франция в Лондон в знак на протест срещу отношението към бежанците в лагера в Кале. Рисунката имитира плакат от мюзикъла Клетниците, но във версията на Банкси Козет плаче, потънала в облак газ. Баркод препраща към кадри в интернет, които показват как полицаи разгонват демонстрация в лагера със сълзотворен газ.

Преди това на стена на лагера в Кале Банкси нарисува графити с покойния основател на „Епъл“ Стив Джобс като бежанец, напомняйки, че той е син на имигранти от Сирия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук