ПЕС настоява за План за възстановяване на Европа

0
153

 

„Липсата на единен европейски отговор на последиците от разпространението на вируса още по-силно подклажда отдавна тлеещите разделения в Европа. Север срещу юг, „спестовниците“ срещу „приятелите на кохезията“. Либералите и десните, които вече говорят за нова порция строги икономии, срещу левите, които настояваме за повече инвестиции и незабавни мерки за подкрепа на работниците и малките предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на затягане на коланите и орязване на средствата за ключови сектори са сред основните причини за изнемогването на здравните системи в редица държави в ЕС.“ Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в два видеоконферентни разговора с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и с ръководството на Групата на социалистите в ЕП, както и с комисарите от лявото политическо семейство.

За социалистите отговорът може да бъде само един – изработване и отстояване на всеобхватен План за възстановяване на Европа, който да се основава на по-голяма гъвкавост за средствата от европейския бюджет, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи; увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка, така че чрез взаимодействие с националните банки средствата да стигнат до реалната икономика; въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.

„Като държави от Европейския съюз ние или ще преживеем кризата с корона вируса заедно, в солидарност, или страните ни ще потънат една по една“, написа президентът на ПЕС в европейското издание EU Observer по повод икономическите мерки срещу пандемията. Статията му, озаглавена „Защо Европа трябва да действа мащабно веднага“, бе публикувана непосредствено преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която се реши сумата от 540 милиарда евро да бъде разпределена по различни инструменти за справяне с икономическите и социалните последици от разпространението на вируса. Сред тях е и схемата SURE от 100 милиарда евро за борба с причинената от пандемията безработица, на която Станишев обръща специално внимание в статията и която е инициатива на комисарите от ПЕС Паоло Джентилони и Никола Шмит.

 

„Пандемията от коронавирус се превърна в безпрецедентен тест за общества, правителства и институции. Тест за солидарността и хуманизма… Във всяка криза два момента са ключови за политически отговор – скоростта и мащабът. Затова е от изключителна важност да вземем бързи решения и да приемем Европейски план за възстановяване… Въпросът с икономическите мерки в отговор на пандемията вече е спешен!“, пише още Станишев.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук