МАНОЛИС ГЛЕЗОС

0
188

 Манолис Глезос  (9 септември 1922 – 30 март 2020)

 

На 97-годишна възраст почина Манолис Глезос, емблематична фигура на антифашистката съпротива и левицата в Гърция. Политик, журналист и писател, той придобива популярност едва 18-годишен, когато в нощта на 30 срещу 31 май 1941 г., по време на нацистката окупация на Гърция, заедно с приятеля си  Апостолос Сантос свалят знамето с пречупения кръст от Акропола. Заради този предизвикателен акт на съпротива Шарл дьо Гол го нарича „първия партизанин на Европа“.

Осъден е на смърт задочно. Оцелява във Втората световна война, но още няколко смъртни присъди, които остават неизпълнени, получава заради убежденията си и след нея, по време на Гражданската война в Гърция през 1946-1949 г. Бил е редактор и главен редактор на вестник на Гръцката комунистическа партия „Ризоспастис“ до закриването му през 1947 г.

През втората половина на 70-те години Манолис Глезос участва във възстановяването на Обединената демократична левица, която оглавява от 1985 до 1989 г. Избиран е многократно в парламента на Гърция от листите на комунистически, социалистически и леви партии. На евроизборите през 2014 г. беше избран за евродепутат от СИРИЗА с 430 хиляди гласа (повече от всеки друг кандидат) и на 91 години стана най-възрастният член на предишния Европарламент.

За Манолис Глезос скърби цяла Гърция, без разлика в убежденията – дори дясното правителство, което в момента управлява в Атина, изразява почит към него като към „символ на нацията“.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук