КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА – инициатива на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия

0
1100

 На 9 май 2021 г. се открива Конференцията за бъдещето на Европа със заявката за широко гражданско участие. Предизвикателството пред левите европейски партии и движения е да превърнат множеството формати на Конференцията във форуми за  радикална промяна на ЕС като демократична и солидарна общност на суверенни народи.

Списание „Ново време“ открива съвместно с електронното „Списание Парламенти-Солидарност“ http://www.parliaments­magazine­solidarnost.eu нова рубрика, в която ще помества документи на Конференцията и материали във връзка с нея.

 На 9 май 2021 г. с реч на Емануел Макрон пред Европейския парламент официално се дава старт на Конференцията за бъдещето на Европа – ново амбициозно начинание за пряка връзка на гражданите с политиките и институциите на Европейския съюз. Първоначално инициирана още в края на 2018 г. от президента Макрон и канцлера Меркел, в окончателния си вид тя стартира като поредица от форуми за граждански дебати и дискусии, които ще се направляват от тристранен орган – Изпълнителен съвет, включващ представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС.

На 10 март 2021 г., при подписване на Съвместната декларация относно Конференцията, председателите на трите институции заявиха:

Председателят на ЕП Давид Сасоли: „Днешният ден бележи едно ново начало за Европейския съюз и за всички европейски граждани. Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде уникална възможност за всички европейски граждани и за нашето гражданско общество с оглед на оформянето на бъдещето на Европа – общ проект за функционираща европейска демокрация. Призоваваме всички вас да вземете участие със своето мнение в оформянето на облика на Европа на утрешния ден – на ВАШАTA Европа.“

Министър-председателят на Португалия, страната-председател на Съвета на ЕС Антониу Коща: „Свикването на Конференцията за бъдещето на Европа е послание за увереност и надежда за бъдещето, което изпращаме на европейците. Увереност, че ще преодолеем пандемията и кризата; надежда, че заедно ще изградим едно справедливо, екологично и цифрово бъдеще на Европа.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: „Днес приканваме всички европейци да споделят мнението си. Да заявят в каква Европа искат да живеят, да оформят облика ѝ и да обединят силите си, за да ни помогнат да я изградим. Очакванията на гражданите са ясни: те искат да имат думата за бъдещето на Европа по въпроси, които засягат живота им. Обещанието ни днес е също толкова ясно: ние ще се вслушаме. След което ще действаме.“

В Съвместната декларация се определят обхватът, структурата, целите и принципите на Конференцията. В нея се съдържат условията за ръководените от гражданите събития, които предстои да бъдат организирани съвместно със структури на гражданското общество и заинтересованите страни на всички равнища, с националните и регионалните парламенти, Комитета на регионите, Икономическия и социален комитет, социалните партньори и академичните среди.

 

На 19 април Изпълнителният съвет представи новата интерактивна многоезична цифрова платформа на Конференцията, на която гражданите ще могат да вземат пряко участие в обсъжданията в рамките на  Конференцията. При възможност, в зависимост COVID-условията, Конференцията ще организира и присъствени формати. Панелите с участието на гражданите, организирани на европейско равнище, ще бъдат излъчвани на специалната платформа, а цялата онлайн информация ще бъде достъпна на сайта на Конференцията.

Споделете мнението си за Европа!

Повече за Конференцията за бъдещето на Европа – новини, анализи, интервюта и др. можете да прочетете в новата рубрика „Конференция за бъдещето на Европа“ на електронното „Списание Парламенти-Солидарност“– http://www.parliamentsmagazinesolidarnost.eu Съвместно с него в сп. „Ново време“ ще публикуваме информации за събитията, свързани с Конференцията и за очертаващите се резултати.

 

Предизвикателството пред левите европейски партии и движения е да превърнат множеството формати на Конференцията във форуми за  радикална промяна на ЕС като демократична и солидарна общност на суверенни народи.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук