СЛЕДИЗБОРНО

0
170

Георги Пирински

 

Уважаеми читателю,

Несъмнено, след изборите за парламент от 4 април т.г., основни теми на обсъждане в обществото са резултатите от тях и дейността на  45-ото Народно събрание. В броя ще намерите знаковите слова, произнесени в началото на тържествената сесия при неговото откриване на 15 април, в които водещи послания бяха девизът „Съединението прави силата“, волята на избирателите за промяна на статуквото, върховенството на Конституцията и повелята народните представители да подчинят действията си на градежа на  демократична, правова и социална държава, както и за необходимостта от разум и отговорност.

Резултатите на БСП от изборите, най-меко казано, са тежка загуба; изобилстват и далеч по-тежки и горчиви констатации. Затова e разбираемо, че в поредицата от експертни анализи, отзиви на редови социалисти и становища на делегати на 50-ия конгрес на партията преобладава силната тревога за по-нататъшното място на БСП като първостепенна сила в обществено-политическия живот на страната, а също и въобще за съдбата на лявото начало и алтернатива за България.

Но наред с тревогата, в настоящия брой ще намерите и един светъл лъч на надежда, при това в контекста на идейната дискусия „Социализъм на XXI век“ – това са резултатите от първата фаза на инициативата „Компас за социалисти“, която лансирахме в предходния брой на „Ново време“ заедно със списание dVERSIA. Публикуваме подробно обобщение на 47-те отговора на 30-те отзовали се на поканата, от което личи нещо изключително важно – че може би за пръв път се разкрива възможност за отговорна дискусия между авторитетни представители на новите леви и на традиционната левица по ключовите въпроси пред всеки мислещ социалист днес! Възможност, която открива път към развитието на силно ляво движение – носител на наложителната радикална социална трансформация на обществото и страната в отговор на безпрецедентните предизвикателства на новите времена.

Последен по ред, но с жизнено важна актуалност, се намира текстът на Инициативата  „Черно море – зона на мира!“ на гражданската структура Черноморски институт – Бургас, завършващ с напълно справедливата констатация, че „членството на България в ЕС и НАТО не я прави задължително военна база, още по-малко участваща във военни конфликти държава.“ Поместваме и материали за откриващата се на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, която левицата е длъжна да използва като шанс за широка мобилизация в полза на Социална Европа на мира и солидарността.

С надежда материалите в новия брой на нашето списание да привлекат Вашия интерес, както и да породят и нови виждания и идеи по най- актуалните проблеми пред страната, пред левицата и пред БСП,

23.04.2021 г.                                                                     Георги Пирински

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук