БСП ПРЕЖИВЯ ПОГРОМ

0
151

Костадин Паскалев е математик, член на НС на БСП, председател на Инициативата „Социалисти за развитие на България“ (socialisti.bg). Материалът е подготвен въз основа на негов текст от 5 април т.г. в сайта „Социалисти.бг“ и на изказването му на заседанието на НС на БСП на 17 април 2021 г. 

 Веднага след 4 април заявих: не просто загубих­ме изборите, преживяваме погром, без сигурност, че Партията ще го преживее!

Какви са възможностите: 1. Стихиен самораз­пад; 2. Организирано от ръководството стопяване; 3. Нова енергия, идеи и спасяване на лявата идея.

За да спасим лявата идея, е необходима честна за гражданите и искрена за партията хладна мисъл. Може би днес е рано за това, но утре със сигурност ще е късно! Необходими са: нова енергия, нови идеи, ново ръководство, след безусловното от­тегляне на Нинова. Временно ръководство, което да организира конгрес, избор на ръководство, изготвяне на рационална програма за възстановяване на България, идейно и организационно укрепване на БСП.

Изказването си на заседанието на Националния съвет на БСП на 17 април започнах с изразяване на несъгласие с казаното преди мен от Антон Кутев. Ние не сме лидерска партия. Ние сме председателска партия. Лидерската партия е на Бойко Борисов. Той казва какво да става, всички тичат след него и т.н. Ние сме председателска – каквото каже председателят, това повтарят след него другите.

Продължавам с резултатите от изборите. Преди малко някои се подсмихваха на Атанас Телчаров. Да ви кажа ли, че ако вие постигнете във вашите общини неговия резултат, БСП ще бъде първа политическа сила. Аз съм видял какво е отношението на ръководството на община Садово и на другаря Телчаров към гражданите на Садово – искрено, неподправено, с грижа и честност. На нас честността ни липсва.

Първият, според мен, тежък проблем за загубата на изборите е свързан с това, че ние създадохме предпоставки обществото да ни приеме като партия на статуквото. Това беше отразено и в доклада на другарката Нинова. Ние имаме двойствено поведение и по отношение на главния прокурор, имахме такова поведение и по отношение на протестите на гражданите срещу модела на управление на Бойко Борисов. На нас ни липсваше в предизборната кампания цялостно, комплексно, системно предложение за борба с корупцията. Ние създаваме в обществото усещане, че искаме да вземем властта, за да упражняваме това, което упражнява Бойко Борисов, и обществото не ни повярва.

Ние имахме неубедителна предизборна платформа. Знаете ли защо?  Повечето от хората, които съм питал с какво запомнихте кампанията на БСП, казваха, че са запомнили две неща, – че болниците не трябва да са търговски дружества и че ще има по един учебник по една дисциплина в един клас и толкова. Толкова.

Ние не предложихме комплексни, социалистически решения на ежедневните проблеми на българските граждани. И след като те не намират тези решения в нашата платформа, естествено е да харесат повече кресливото поведение на „Изправи се! Мутри вън!“ или музиката на Слави Трифонов  като алтернатива на Бойко Борисов. Но това ни прави изключително леки като политически субект. 

При създаването на листите смятам, че имаме тежък дефицит на ярки фигури, политически и професионално подготвени. Не пълна липса, но тежък дефицит. Ние в общи линии проведохме вяла кампания, неградирано, нецентрирано, партията се затвори в себе си и убеждаваше собствените си членове, че трябва да гласуват за нея.  Давате ли си сметка, че ние загубихме симпатизантите си и сега трябва да се борим за тяхното доверие? Ако искаме да не сме третокласна политическа сила.

Разразилата се преди изборите борба на вътрешнопартийните фронтове бе умело ръководена от ръководството на партията. Тежък организационен и политически въпрос. Не казвам, че някои от мерките не са били правилни, но казвам друго – мисленето на хората е, че след като ние не можем да се оправим в собствената си партия, как ще се оправим с държавата. Липсата на позиция по отношение на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. Днес направихме поредната политическа грешка. Аз твърдя, че това решение е половинчато, двойствено като цялото ни поведение през последните години. Ние, от една страна, заявяваме едно, от друга страна, се случва друго. Инициативата не е в нашите ръце и това е големият проблем за БСП.

БСП пропусна и друго, според мен. Не разглеждам протестите като еманация на изборния ни неуспех. Но тогава беше моментът, в който ние трябваше да създадем опозиционния блок, да го консолидираме и да станем водещата политическа сила – не на протестите, а на опозиционното поведение.  С други думи – тежки организационни проблеми с битки не навреме.

Друг проблем – липса на идеи, които да гарантират, че ние сме алтернативата и да убедим обществото, че сме такава. Никой не ни вярва за алтернативата.

Другарко Нинова, Вие направихте парламентарна грешка. Вие говорите за това, че оказват натиск върху нашата Парламентарна група, ама ние гледаме телевизия и видяхме какво? Вие направихте две предложения във връзка с прекратяване на конкретни действия по отношение на концесии, решения и т.н. Само че в момента, в който отхвърлиха първия Ви вариант, Вие ги наругахте. Е как да Ви подкрепят за втория вариант? Това е политическа грешка. Това е тактическа груба грешка. Тук допускам, че и аз нямам пълната информация за това, което се е случило, сигурно е така, само че това, което остава в общественото съзнание, е друго, а не това, което Вие казвате. И тогава стои въпросът за нашата адекватност.

Според мен оставката е личен акт, няма да я коментирам. Вие заявихте, че няма да я подадете. Чудесно. Изпълнително бюро, обаче, трябваше да има още днес. Още днес трябваше да има заместник-председател. Според мен групите, които трябва да водят разговори с президента и други политически сили, трябва да се водят от заместник-председател и по двама представители от ПГ и от Националния съвет. Без председателя. Не за друго, а за да има председателят политическата  свобода да маневрира след такива разговори, които се водят от заместник-председателя. И това е в интерес на БСП, а не срещу председателя.

Между другото аз много силно се надявам, че ще разберете, че не говоря от този микрофон като враг на ръководството, а се опитвам да формулирам полезни за БСП решения. Такова беше и това, което предложих за президента. Това е поредната Ви политическа грешка. Смея да го заявя категорично и на всички, които сте на трибуната. Това е инат. Това не е логично поведение, разберете го най-сетне. Вижте, когато едни от най-приближените Ви хора обявяват, че президентът бил такъв-онакъв, не знам какъв си, как да ви повярват след това, когато на следващия ден кажете, че го подкрепяме. Това е тежък проблем и този проблем трябва да го решите Вие, както намерите за добре.

Ще кажа още нещо. Необходими са организационни и политически мерки в общинските и основните организации на БСП. Давате ли си сметка, че в община Петрич от 52 населени места в момента организации има в 4 от тях. Кой да ги покани тези хора и за кого да гласуват? Отишли сме, на кино сме, няма ни никъде, не присъстваме. Какъв да е резултатът? Такъв ще е.

Последно – по отношение на предложенията, които направи Янаки Стоилов. Аз имам възражение по едно от тях – за мандата и трябва ли БСП да го приеме. Според мен, ако мандатът дойде при БСП, трябва незабавно да бъде върнат. Защо? Защото моделът „Орешарски“ и липсата на партиен контрол върху едно управление може да ни съсипе окончателно и безвъзвратно. Аз безкрайно вярвам на човека Орешарски, но със своите действия той доказа, че не мога да вярвам на министър-председателя Орешарски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук