ИМАМЕ ЕДНА ЦЕЛ – ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО ДОСТОЙНО МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМЕЙСТВО

0
159

 Мика Зайкова

 

На 15 април 2021 г. се проведе тържественото първо заседание на 45-ото Народно събрание, излъчено в резултат на парламентарните избори на 4 април 2021 г. То бе открито от Мика Зайкова, най-възрастния народен представител от парламентарната група на ПП „Има такъв народ. Тя подчини своето кратко, но силно въздействащо слово на девиза „Съединението прави силата“. В обръщението си към новия парламент президентът на Републиката Румен Радев подчерта волята на избирателите за промяна. Избраната за председател на 45‑ото НС Ива Митева Йорданова-Рупчева изтъкна основополагащото значение на Конституцията, както и решаващата роля на действията на новия парламент, за да бъде България демократична, правова и социална държава. В словото си Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за Бъл­гария“, призова за разум и отговорност, за държавнически и визионерски решения.

 Слово на доайена на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова при откриването на неговата работаДами и господа!


Неумолимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива, и дано да съм добра орисница!

Уважаеми господин Президент, уважаема госпожо Вицепрезидент, Ваши превъзходителства, уважаеми господин Председател на Конституционния съд и висши магистрати, уважаеми представители на религиозните общности в България – за съжаление, патриархът е болен и няма да бъде тук, уважаеми гости, уважаеми колеги, уважаеми господин президент Плевнелиев, уважаеми председатели на Народното събрание, скъпи сънародници!

Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан, за да я има България и за да пребъде във вековете. Много от нашите предци и сънародници са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна. Аз съм сигурна, дами и господа, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни битки, събития, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилния път към възкресението.

И сега България се намира в изключително тежка ситуация, както и целият свят. Знаете, има световна пандемия. Ние сме в подстъпите на икономическа криза, и то световна, но България може да бъде утежнена и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – Вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови управници. Много пъти е казвал истината – дали на протести, дали на референдум, дали на избори, но на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една-единствена поръка: промяна!

Промяна, дами и господа! Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз, защото аз, надявам се и Вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем най-малко и за най-голямо съжаление – да не сме най-безпросветни. Защото, дами и господа, страната, която е била на пето място в Европа по качество на образованието, сега, за съжаление, е на далечното 88-о от 140 страни. Това за българската древна култура, за нашата хилядолетна цивилизация е срам и позор! България е дала на света Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“. България е дала на вси славяни книги да четат и азбука. България е дала колоси като Иван Вазов, Стоян Михайловски. България е дала много нежни и войнствени поети, например Димчо Дебелянов и Никола Вапцаров. България е дала певци и артисти, които са записани със златни букви в пантеона на Миланската скала, като Борис Христов, Елена Николай, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска – те са много и не мога да изброя всички. България е дала учени и изобретатели, които са работили във всички области на науката. България е дала велики артисти и никой от Вас, предполагам, и аз самата, не искаме нашите велики артисти, нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсия.

Мисля, че ние тук наистина можем да направим нещо много важно.

Независимо от това, че сме различни, независимо от това, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство. Аз съм сигурна, дами и господа, че всеки един от Вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигане на тази цел, тя е изписана в завета им на фасадата на тази сграда: „Съединението прави силата“.

 

България и интересите на народа са над всичко! Не забравяйте кой и за какво Ви е изпратил тук!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук